23 / 11 / 2024

Bahçe keyfine keyif katan bahçe mobilyaları!

Bahçe keyfine keyif katan bahçe mobilyaları!

Bahçe keyfine keyif katan bahçe mobilyaları, Türkiye’ de her yıl gelişmesini sürdürürken malzemeler de çeşitleniyor. Peki, bunca malzeme içinde nasıl seçim yapmak gerekiyor? İşte ayrıntılar…




Bahçe keyfine keyif katan bahçe mobilyaları, Türkiye’de her yıl gelişmesini sürdürürken malzemeler de çeşitleniyor. Peki, bunca malzeme içinde nasıl seçim yapmak gerekiyor? İşte ayrıntılar…




Yaz aylarında, yemyeşil bir ortamda, sevdiğimiz insanlarla baş başa olmak ister gönül. Ulu ağaçların gölgesinde, yemyeşil doğanın içinde… Kent hayatında her zaman bunu sağlayabilmek mümkün olmuyor elbette. Peki, bir parça da olsa evimize doğayı getiremez miyiz? Şöyle, bahçeli bir evimiz olsa ve küçük de olsa birkaç ağacımız, asmamız, hanımellerimiz, yaseminlerimiz bize gölge verse… Ve rengârenk çiçeklerimizle şenlensek… Aslında bu istekler imkânsız değil. Müstakil evlerde veya sitelerin, apartmanların giriş katlarında yaşayanların yahut geniş bir balkon veya terasa sahip olanların, isterse bahçe keyfini de yaşaması mümkün. Bu mekânlarda sohbetin keyfini artırmak veya işten gelip çiçeklere nazır ayaklarınızı uzatmak için, bahçe mobilyalarınız da olsa fena olmaz mı? Ağacın gölgesinde size zamanı unutturan bir hamak ya da yemekli sohbetlerinize eşlik eden masa ve sandalyeler, belki ahşap bir bank, yerde minder, şemsiye, şezlong, gölgelik… Hatta bahçenizin ya da havuzunuzun kenarını, çeşme, süs havuzu, çit, küçük seralar, bahçe duşu gibi bahçe aksesuarlarıyla da donatabilirsiniz. Saydığımız tüm bu ürünler öylesine talep görüyor ki, dünya genelinde büyük bir sektör oluşturmuş durumda. Biz de bu haberimizde Türkiye’nin bahçe mobilyaları sektöründe ulaştığı noktayı irdelemeye çalıştık ve bahçe mobilyası seçerken tüketicilere bazı bilgiler sunalım istedik.


Dünyanın en büyük mobilya üreticisi Çin


Türkiye bahçe mobilyaları sektörünü irdelerken, dünyaya da kısaca göz atmakta fayda var. Mobilya sektörünün bir alt dalı olan bahçe mobilyaları, ağırlıklı olarak ahşap malzemenin yanı sıra demir, çelik, alüminyum gibi metaller ve plastik gibi malzemelerden üretiliyor. 2013 yılında dünya genelinde 437 milyar dolar değerinde mobilya üretildi. 2014 yılı tahminlerine göre dünya mobilya dış ticareti 128 milyar dolar civarına ulaştı. Bu rakam 2009 yılında 94 milyar dolar civarındaydı. Beş yılda yüzde 35’ten fazla büyüyen mobilya sektörü, her geçen gün küresel vizyonunu artırıyor. Dünyanın en büyük mobilya üreticisi ise 60 milyar dolarla Çin. Ardından 50 milyar dolarla ABD geliyor. Çin, üretiminin büyük çoğunluğunu ihracata yönlendiriyor. Çin’in bu yoğun ihracatından Türkiye bahçe mobilyaları sektörünün olumsuz etkilendiğini belirterek, bizdeki duruma göz atalım.



Bahçe mobilyaları sektöründe üretim hacmi büyüyor


Seksenli ve doksanlı yılların dinamizminden gereğince pay alamayan Türkiye mobilya sektörü, yeni binyılla birlikte yeni bir evreye girdi. Özellikle 2005’ten sonra güçlenen ihracat hacmi, sektörü adeta evrimleştirdi. Gelişen küreselleşme sonucunda standartlaşma, seri üretim, çevreye duyarlılık, insan sağlığı, ergonomi, estetik, kalite ve tasarımı birlikte isteyen bir pazarla karşı karşıya kalan mobilya sektörü; hem firmalarını hem de çalışanlarını dünya standartlarına taşımaya başladı. Bu gelişme elbette ki bahçe mobilyaları sektörüne de yansıdı. Türkiye, başta masif ahşap olmak üzere metal veya plastikten üretilen bahçe mobilyalarında oldukça iyi noktaya geldi. Yerli ağaçlardan üretilen ahşap mobilyaların yanı sıra gelişen kimya ve demir-çelik sektörlerinin de etkisiyle bahçe mobilyalarında malzeme çeşitliliği arttı ve sektör önemli üretim hacimlerine ulaştı.


Bahçe mobilyası alırken nelere dikkat etmeli?


İster yerli üretim olsun ister ithal, bahçe mobilyalarında çok değişik malzeme seçenekleri bulunuyor. Demir-çelik, alüminyum, plastik ve değişik ağaçlardan oluşan ahşap malzemeler içinde, tüketici hangisini seçmeli? Bu malzemelere kısaca göz atalım.


Rattan mobilyanın hasır çapları eşit olmalı


Rattan, genellikle Güneydoğu Asya’da yetişen, çapı 2-5 cm kalınlığında dallardan oluşan asma türü, tropik bir bitki. Bambudan çok daha dayanıklı olması, son yıllarda rattan mobilya üretimini artırdı. Rattan ve tik ağacı, günümüzde dış mekânlarda en çok tercih edilen malzemeler arasında başı çekiyor. Yoğun talep nedeniyle rattan görünümlü “sentetik rattan” (poly rattan) üretimine başlandı. Doğal rattanın estetik görünümüne karşın bakım gerektirmesi, yapay rattan tüketimini de artırmış durumda. Peki, mutlaka doğal rattan istiyorum diyorsanız, hangi özelliklere dikkat etmeniz gerekiyor?



Rattan daha çok hasır şeklinde üretiliyor. Doğal, sıcak, bulunduğu mekânla kolay uyum sağlayan, aşırı sıcak ve soğuktan etkilenmeyen rattan-hasır mobilyaların kaliteli örnekleri, uzun yıllar hiçbir bakım gerektirmeden rahatlıkla kullanılabiliyor. Rattan-hasır mobilya alırken öncelikle kullanılan malzemenin iyi kaliteli ve lekesiz, hasır çaplarının eşit olmasına dikkat edilmesi gerekiyor. Ana gövdeyi oluşturan rattanların, özel kalıplarda bükülmüş ve özel vidalarla bağlanmış olması önemli. Hasırlar kırılgan, seyrek ve esnek olmamalı, temiz bir el işçiliğiyle gergin ve uç bitimleri iyi gizlenmiş olarak imal edilmiş olmalı. Ana gövde bağlantılarını gizleyen bandajlar sıkı ve düzgün örülmeli. Rattan mobilyalar doğal ürünler olduğundan, aşırı su ve yağmurdan korunması, su ile yıkamak yerine fırça ve bezle temizlenmesi gerekiyor. Küflenmeye neden olabileceğinden aşırı nemli ortamlarda bırakılmamalı. Böceklenme olasılığına karşı periyodik olarak ilaçlanmalı.


Tik ağacı (tectona grandis), Burma, Endonezya gibi Uzakdoğu ülkelerinde yetişen, son derece nadir bulunan çok değerli bir ağaç. Her türlü hava koşullarına dayanıklı, ısı ve nem farklılıklarına uyumlu, şişme ve çekmeye dayanıklı, yoğun dokulu bir ağaç olan tik, güneş altında uzun bir süre kalırsa yağ kaybedip grileşebiliyor. Tik ağacından yapılmış bir mobilya satın alırken, ağacın kökenine ve yapım şekline dikkat etmek gerekiyor. Devlet kontrolünde kesilen, uygun makinelerle işlenmiş ve fırınlarda kurutulan ağaçlardan üretilen mobilyalar, pahalı olsa da en kaliteli ürün grubu arasında. İkinci gruba giren mobilyalar ise devlet kontrolü olmaksızın kesilen, yarı el-yarı makine ile işlenen ve uygun koşullarda kurutulmayan malzemeden üretiliyor. Çoğu bu şekilde üretilen piyasadaki ürünler, birinci gruba oranla yaklaşık yüzde 50 daha ucuz. Ancak bu ürünlerin işçilik kalitesinin düşük, çalışma ve deformasyon riskinin yüksek olduğunu unutmamalı. Tik ağacı yağlı bir ağaç olması nedeniyle, zamanla eksilen yüzeysel yağları tamamlamak için senede 1-2 defa ile yağlamak gerekiyor. Kış ortamında kaldığı zaman doğal sürece bağlı olarak gri bir renk alan tik, özel bir bakım ve yağlama ile ilk haline geri dönüyor. Kış ortamında kalmayan ürünler özel bakım gerektirmiyor.



Sert ağaç


Oldukça ekonomik olan sert ağaç, otel, kafe ve restoran gibi ticari mekânlar için uygun bir malzeme. Yılda bir kez yağlanması gerekiyor.


Çam ve sedir


Estetik ve boyanabilir olduğu için tercih ediliyor. Boyanın su bazlı ve sentetik olmasına dikkat etmek gerekiyor. Mobilyada kullanılan ahşap ne olursa olsun, ağacın birleştirme yerlerinin sağlam, cilasının düzgün olması, mobilya seçiminde önemli unsurlar arasında.


Metal


Dış ortama dayanıklı olduğu için tercih edilen metal malzemenin cinsine ve kullanılan boyaya dikkat etmek gerekiyor.


Alüminyum


Dış etkenlere dayanımının yanı sıra hafif bir malzeme oluşuyla öne çıkıyor. Alüminyum malzemeye ahşap görünümü kazandıran uygulamalar da bulunuyor. Alüminyum veya plastikten oluşan katmanların, ahşap görünümlü folyolarla kombine edildiği bu ürünler, bakıldığında ve dokunulduğunda ahşap hissi yaratabiliyor. Bu tür malzemeler, ahşabın ağırlık, lekelenme, iklim koşullarıyla deformasyon gibi özelliklerini ortadan kaldırdığı için tercih edilebiliyor.


Döküm


Genellikle park ve bahçelerde kullanılıyor. Ahşap kısımlarının bakımının yapılması, döküm kısımlarının da yılda bir kez boyanması gerekiyor.


Plastik


Plastik, dayanıklı, bakımı kolay, hafif ve ekonomik oluşuyla tercih edilen bir malzeme. İster ahşap, ister metal veya başka malzeme olsun, sadece bahçe mobilyalarında değil, tüm mobilyalarda en önemli kriter ergonomi. Saatlerce oturacağınız bu mobilyaların sırtınızı, belinizin ağrıtmaması çok önemli. Ayrıca mobilyadaki döşemelik malzemenin ve minderlerin iskeletle uyumlu olması, kolay yanmayan, terletmeyen ve kolay temizlenen özelliklere sahip olması, çevreye duyarlılık, estetik, kalite ve tasarım unsurlarını da gözden kaçırmamalı. Bu unsurları gözeterek seçim yaptığınızda, bahçenizin doğal estetiğiyle uyum sağlayan mobilyalarla, sağlığınızdan ödün vermeden, keyifli sohbetler etmek size kalıyor.


 


 TOKİ Haber - ÖZEL HABER


Geri Dön