10 / 01 / 2025

Bahçeler minyatürleşti, artık avuç içi kadar yeşillik yetiyor!

Bahçeler minyatürleşti, artık avuç içi kadar yeşillik yetiyor!

Mimar Emre Özberk'in tasarladığı minyatür bahçeler bir karış büyüklüğünde. Bahçeleri düzenli sular ve dallarını budarsanız ofisinizde uzun yıllar yaşatmanız mümkün...



Yarın öbür gün elinizde bir makas ve sulama kabıyla şirketinize giderseniz güvenlik görevlisi sizi içeri almayabilir ama siz asla vazgeçmeyin. Çalışma masanıza, yemyeşil ve tertemiz bir hava katacak minyatür bahçeler için güvenlik görevlisi ile mücadeleye değer. Mimar Emre Özberk (36), 5 yıldan bu yana ev ve ofisler için 32 cm'lik bambu kaplarda bahçe tasarlıyor. Çitleri, bankları olan bir bahçe. Bildiklerimizden tek farkı minyatür olması. Japon diliyle söylemek gerekirse bonsai bahçeleri bunlar. Bonsai genelde bir ağaç türü gibi algılanır. Oysa bir budama şekli. Bitkiyi budayarak minyatür ağaç haline getirmek demek. Japoncadaki kelime karşılığı 'tabaktaki ağaç.'

Emre Özberk'in aklına Paspas sayesinde gelmiş bahçe fikri. Bu yüzden Paspasın Bahçeleri diyor onlara. Sizin de Paspas gibi sevimli bir kediniz olsa kimbilir neler neler yaparsınız Kedisinin mama kabından yola çıkarak bahçe tasarlayan bir mimar örneği var önünüzde.

Gerçek bir bahçede yapılması gereken budama, sulama, biçme gibi işlemler bu bahçeler için de geçerli. Makas ve sulama kabı şaka değil yani. Diyelim ki işten bunaldınız, 5 dakika ara. Bir kahve yapın kendinize, sonra sulayın, budayın, yapraklarını, dallarını okşayın. Bahçenizde zaman geçirmek bedava. Ali Baba'nın çiftliği kadar büyük bir eğlence vaa etmiyor Emre Özberk ama kısa bir süreliğine de olsa kafanızın içindekileri boşaltmak için hoş bir deneyim.

Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık bölümünden mezun olan Özberk, haftanın beş günü mimar olarak çalışıyor. Bahçelerini hafta sonları evinde yapıyor. Onlar sayesinde epeyce bir botanik bilgisine sahip olmuş. Bahçelerin zeminindeki çim gibi görünen yeşilliklerin adı Arapsaçı. Yer örtücü bitkigiller olarak bahsediyor onlardan. Bahçelerde ardıç, şimşir, Berberis ve mazı başta olmak üzere, bonsai için uygun özelliklere sahip bitkiler kullanılıyor.

Mobilyalar, bahçelerin en sevimli üyesi. Emre Bey, onları tek tek elinde yapıyor, kesip yapıştırıyor, sonra çalışma masasındaki iplere asarak verniklerinin kurumasını bekliyor. Tüm mobilyaları suya dayanıklı özel boyayla boyuyor. Bahçelerin çapı 32, boyu 30-40 cm arasında. Masanıza rahatlıkla yerleştirebilirsiniz. Bonsaide odak noktası genelde tek bir ağaçtır. Emre Bey, küçük bitkiler ve mobilyalar ekleyerek minik ağaçların altındaki 'mekan'ları ortaya çıkarmak istemiş.

Bahçelerin bakımı kolay çünkü minik ağaçlar Türkiye koşullarında yetişen bitkilerden seçiliyor. Evinde herhangi bir saksı bitkisini yaşatabilen herkes bu bahçelerle uzun yıllar geçirebilir. Kullanılan minik ağaçlar dış mekan bitkileri olduğu için bakım için temiz havanın girdiği her yer ideal. Kış aylarını serin mekanlarda geçirmeleri önemli.

Bahçelerin özel tasarlanan kutuları içinde tıpkı onlar gibi minik (2x3cm.) bir bakım kılavuzu da yer alıyor. Paspas'ın bahçelerinden almak isterseniz www.paspasinbahceleri.com'u ziyaret edebilirsiniz. Fiyatları 55 TL'den başlıyor. İşe yeni başlayan bir arkadaşınıza verebileceğiniz, suladıkça yaşayacak, unutulmaz bir hediye olmaz mı

Sevinç ÖZARSLAN/Zaman


Geri Dön