09 / 01 / 2025

Bahçelievler'de bin 600 çürük bina yeniden yapıldı!

Bahçelievler'de bin 600 çürük bina yeniden yapıldı!

Bahçelievler Belediye Başkanı Osman Develioğlu, ilçede kentsel dönüşüm kapsamında bin 600 binayı sil baştan yenilediklerini söyledi. Develioğlu, dönüşüm çalışmalarının vatandaşlara olumlu yansıdığını, arazi ve arsa fiyatlarında artış yaşandığını ifade ett



Bahçelievler Belediye Başkanı Osman Develioğlu, ilçede kentsel dönüşüm kapsamında bin 600 binayı sil bastan yenilediklerini söyledi. Develioğlu, ilçenin cehresini değiştiren dönüşüm calışmalarının vatandaşlara olumlu yansıdığını, arazi ve arsa fiyatlarında artış yaşandığını ifade etti .Başkan Develioğlu, son 5 yıl içinde İstanbul'da değeri en çok artan 938 mahalle arasında l'inci ve 2'nci mahallenin Bahcelievler'de olduğunu kaydetti.

İstanbul Avrupa yakasının en gözde ilçelerinden Bahçelievler, mahalle mahalle yenilenmeye devam ediyor. Bin 670 hektar arazisi ve 571 bin nüfusu olan ilçede eski binaların yıkımı sürüyor. Başkan Osman Develioğlu, yapı stoku olarak 23 bin binaya sahip Bahçelievler'in Avrupa yakasında her yere ulaşımı kolay olan bir merkez olduğunu dile getirdi. Başkan Develioğlu, şöyle konuştu: "Kentsel dönüşümde, Tavukçu Deresi Islahı, ana arterlerin yapımı, spor-kültür-saglık tesislerinin yapımıyla hız verdik. İlçemizdeki yapı stokunun yaklaşık yüzde 30'unu oluşturan yeni inşaatların denetimlerini de titizlikle sürdürüyoruz. Eski yapıların da önemli bir bölümü yıkılarak yenilenmeye devam ediyor." Bahçelievler'de henüz kentsel dönüşüme tâbi olacak belirlenmiş bir alan olmadığını belirten Develioğlu; ancak yenilenmesi hedeflenen bölgeler olduğunu anlattı, ilçede yoğun bir yerleşim olduğunu ve eski yapıların önemli bir kısmının 5-6 kat olduğunu vurgulayan Develioğlu, bölgesel dönüşümden ziyade yapı dönüşümü yapmanın daha doğru olacağını söyledi. Develioğlu, şöyle konuştu: "Bahçelievler'in nüfusu şu an 600 bin civarında; ama 1960 yılında 7 bin 500 kişilik nüfusa sahipti.
Bu süre içinde kentin büyümesine maalesef yöneticiler ayak uyduramamışlar. Şehrin planları hep sonradan yapılmış, arkadan gelmiş." Bahçelievler'de deprem riskine karşı yapılan çalışmaların çok önceden başladığının altını çizen Develioğlu, şu bilgileri verdi: "Kentsel dönüşüm daha gündemde yokken depremde zarar görecek binaların dönüşümü çalışmalarına başladık.
İlçemizde bu şekilde olan çok sayıda bina vardı. Bunlar gecekondu olsa belki sorun daha kolay çözülebilirdi; ancak bunlar ortalama emsali 5 olan yerler, 8-9 katlı apartmanlar halindeydi. Bu problemi nasıl çözeriz diye düşününce ilçenin arazi değerlerinin artınlmasına yönelik projelere ağırlık verdik. Böylece vatandaşlar eski evlerinin yıkılmasına razı oldu." 2004 yılından bu yana ilçedeki bin 600'den fazla binanın yıkılıp yeniden yapıldığını kaydeden Develioğlu, "Bu büyük bir rakamdır. Öncelikle depreme dayanıksız binalar temizlendi.
Ardından altyapısını, yeşil alanını, donatısını artırarak Bahçelievler'in arazi değerlerinin artırılması yoluna gidildi." dedi. Şu anda Türkiye genelinde yürütülen kentsel dönüşüm çalışmalarına da değinen Develioğlu, şöyle konuştu: "insanlarda devletin gelip vatandaşın eski evini yıkıp yenisini verme beklentisi var, devlet gelecek eski evimi yıkacak, bana maliyet çıkarmadan yeni ev yapıp üstüne de şu kadar para verecek, anlayışı var.
Böyle bir mantık yok. Kentsel dönüşüm demek bu demek değil. Bu sosyal adalet anlayışına da aykırıdır."

Zaman 

Geri Dön