01 / 01 / 2025

Bahçeşehir ve Başakşehir'de emlak vergilerine düzenleme

Bahçeşehir ve Başakşehir'de emlak vergilerine düzenleme

2010-2014 dönemi kapsayan emlak vergilerindeki artışta Bahçeşehirliler isyan etmişti 



İsyana gerekçe ise CHP ve AKP'lilerin yoğun tercih ettiği Bahçeşehir'deki emlak fiyatları AKP'nin kalesi konumundaki Başakşehir'den daha fazlaydı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Bahçeşehir'in bağlı olduğu Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, "Bahçeşehir'de arsa fiyatları daha yüksek. Bundan kaynaklanıyor. Biz tek tek caddeleri inceledik. Mesela 3. Cadde'nin bulunudğu bölgede metrekaresi 10 bin dolara dükkan satılmış. Emlak vergileri bu fiyata göre belirlenmiş. Tam karşısındaki evlerin metrekare fiyatı ise ortalama 2-3 bin TL civarında. O bölgede oturanlar mağdur olmasın diye, fiyatı bir alt sokaktan alıyoruz. Başka türlü emlak vergilerini düşürmemiz mümkün değil. Bahçeşehir'de 300 bin TL olan bir evin emlak vergisine esas olan fiyatı 400 bin bin TL olarak belirlenmişse bizim de buna itirazımız var. Am adeğeri 320 bin Tl olan bir evin emlak vergisine esa değeri 280-290 bin TL ise bunu görmemezlikten gelmeyi tercih ediyoruz. Bahçeşehir Mustafa Süzer Bulvarı'da ortalama fiyatlar 2 bin 200 TL civarında.  TOKİ  aynı bölgede 69 dönüm arsayı Gül-Keleş ortaklığına 240 milyon TL'ye satmış. TOKİ'nin sattığı arsaların fiyatı bizim emlak vergisi fiyatlarına göre çok daha yüksek" dedi.

Bahçeşehir'de ortalama olarak yüksek binaların emlak vergisi rayiç bedellerinin gerçek değerine yakın olduğuna dikkat çeken Uysal, sorunun az katlı ve yeşil alanı bol binalarda, arsa payı yüksekliğinden kalnaklandığını kaydetti.

Başakşehir'de de benzer sıkıntının villalarda yaşanıdığına dikkat çeken Mevlüt Uysal, Başakşehir'deki villa sahiplerinin emlak vergilerini yüksek bularak itiraz ettiklerini hatırlattı.

Bahçeşehir ve Başakşehir'de emlak fiyatları belirlenirken ayrıncılık yapıldığı iddialarının hiçbir şekilde gerçeği yansıtmadığını kaydeden Uysal konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "Ortalama fiyatlara baktığımız zaman Başakşehir'de bir önceki dönemde metrekare fiyatları 120-130 bin TL'den alınmış. Şimdi ise metrekare fiyatları 2 milyon TL civarında. Buna göre aradaki artış 15 kat civarında. Bahçeşehir'de ise önceki dönemde ortalama arsa fiyatları 1.200-1.300 TL iken yeni dönemde 2 bin 200 TL civarında belirlenmiş. Aradaki artış iki kattan fazla"

Analiz

Sorun Türkiye'nin sorunu

Özellikle yüksek enflasyonun yaşandığı yıllarda emlak vergileri gerçek değerinin çok altında hesaplanırdı. 2004'ten bu yana emlak değerlerinin aşırı yükselmesi beraberinde hükümeti ve belediyeleri harekete geçirdi. Son yıllarda bırakın İstanbul'u tüm Türkiye'de emlak fiyatları gerçek değerlere ve üstü fiyatlara çıktı. Bunda belediyeye kaynak yaratma çabalarının büyük önemi var. Gelecek yıllarda bu artarak devam edecek.
Tebernüş Kireçci

Basında yer alan diğer haberler;

VERGİ KAVGA DOĞURDU BARIŞIN YOLLARI ARANIYOR

Yerel seçimler öncesinde Başakşehir'e bağlanan Bahçeşehir'de emlak vergileri artışı iki bölgenin arasını açtı. Bahçeşehirlilerin itirazı devam edince belediye, yeni bir yöntem geliştirmek zorunda kaldı. 2009 sonunda emlak vergilerine getirilen artışın yarattığı sorunlar çok konuşuldu. Bu sorunları çözmek için özellikle İstanbul merkezli ilginç çözümler geliştirilmeye başladı. Bunlardan biri de yerel seçimler öncesinde Başakşehir'e bağlanan Bahçeşehir için geliştirileni.
Bahçeşehir'de emlak vergi zamlarından önce metrekare değeri 1.000 - 1.200 TL arasında iken, zam sonrası bu oran 2.000 - 2.4000 TL'ye çıkartılmıştı. Başakşehir'de ise daha homojen bir ayarlama yapılarak, metrekare değerleri 120-130 TL'den 1.200 - 1.350 TL seviyesine getirilmişti. Bahçeşehirliler, ilk başta iki bölge arasında çarpıcı bir değişiklik yokmuş gibi görünen bu tabloya, iki nedenle itiraz etti: Birincisi, Bahçeşehirliler CHP ve ANAP yoğun bir yerleşim yeri oldukları için cezalandırıldıklarını düşünüyorlardı. İkincisi tam da bu nedene bağlı olarak, kimi yerlerde metrekare değerlerinin 2.400 TL'ye gelmesini sindiremiyorlardı.

Caddeler sokaklar yapıldı
Giderek büyüyen bu itirazlar sonucunda Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, özellikle 2.400 TL rakamlarının görüldüğü 3. Cadde ile az katlı ve yeşil alanı bol, arsa payı yüksek bloklarda fiyatları dengelemek adına bir yöntem geliştirdi. Kimi yerlerde el altından kullanılan bu yöntemi belki de Türkiye çapında ilk kez resmi yoldan deneyen isim olan Uysal, 3. Cadde ve çevresindeki konutların bulunduğu tüm bloklarda emlak vergilerini cadde yerine blokların cephesinin bulunduğu ara sokaklar üzerinden hesaplama yöntemini geliştirdi.
Yine 2.400 TL rakamlarının görüldüğü az katlı blokların olduğu yerleşimlerde de en değersiz görülen nokta neresiyse orası üzerinden hesaplama yapıldı.
Mevlüt Uysal, şöyle konuştu: "Aslında tüm sorun Bahçeşehir'deki arsa fiyatlarının yüksekliğinden kaynaklanıyor. Biz tek tek caddeleri inceledik. Mesela 3. Cadde'nin bulunduğu bölgede metrekaresi 10 bin dolara dükkan satılmış. Emlak vergileri bu fiyata göre belirlenmiş. Tam karşısındaki evlerin metrekare fiyatı ise ortalama 2-3 bin TL civarında.

Başka türlü düşmüyor
Şimdi, o bölgede oturanlar mağdur olmasın diye, fiyatı bir alt sokaktan alıyoruz. Başka türlü emlak vergilerini düşürmemiz mümkün değil. Bahçeşehir'de 300 bin TL'lik emlak vergisine esas olan bir evin fiyatı, 400 bin TL'den belirlenmişse bizim de buna itirazımız var. Ama, değeri 320 bin TL olan bir evin emlak vergisine esas değeri 280-290 bin TL ise bunu görmezlikten gelmeyi tercih ediyoruz.  Ayrıca, TOKİ'nin sattığı arsaların fiyatı bizim emlak vergisi fiyatlarına göre çok daha yüksek."

DAHA KÖKLÜ ÇÖZÜM YAKINDA
Yükselen emlak vergileri, Bahçeşehirlileri tapudaki alım satım sırasında yüzde 3.3'lük vergi nedeniyle de zorluyor. Semt sakinleri,  2.200 ve 2.400 TL'yi bulan seviyeler nedeniyle hem yüksek tapu harçlarıyla hem de yine yüksek gelir vergisiyle karşılaşıyor. Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, iki geçici yöntemin yanı sıra daha köklü bir çözüm geliştirmek için bölgenin emlak değerlerinde de `emlak vergisi merkez komisyonları'na başvurarak değişiklik yapacaklarını söyledi. Buna göre, Bahçeşehir'de vergiler 2.000 - 2.4000 TL seviyelerinden 1.000 - 1.200 TL seviyelerine çekilecek. Başakşehir'de ise bir değişiklik yapılmayarak; durum eşitlenmiş olacak.

BAHÇEŞEHİR'DE EMLAK VERGİLERİ (M2)
NEYDİ NE OLACAK?
2.000-2.4000 TL 1.000-1.400 TL

BAŞAKŞEHİR'DE EMLAK VERGİLERİ (M2)
NEYDİ NE OLACAK?
1.200-1.350 TL 1.200 1.350 TL


BU DURUM, TÜRKİYE'NİN SORUNU
Özellikle yüksek enflasyonun yaşandığı yıllarda emlak vergileri gerçek değerinin çok altında hesaplanırdı. 2004'ten bu yana emlak değerlerinin aşırı yükselmesi beraberinde hükümeti ve belediyeleri harekete geçirdi. Son yıllarda bırakın İstanbul'u tüm Türkiye'de emlak fiyatları gerçek değerlere ve belki de üstü fiyatlara çıktı. Bunda belediyeye kaynak yaratma çabalarının büyük önemi var. Gelecek yıllarda bu artarak devam edecek.

Tebernüş Kireçci


Geri Dön