18 / 05 / 2024

BAKA, bürokratik engelleri aştı Isparta 2 otel kazandı!

BAKA, bürokratik engelleri aştı Isparta 2 otel kazandı!

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı, gül diyarı Isparta'ya 5 yıldızlı 2 otel yatırımının gelmesi için firmaların önündeki bürokratik engelleri kaldırdı, teşvik belgesi gibi işlemleri hızlandırdı



Turizm yatırımcısının önündeki bürokratik engelleri kaldıran Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), Isparta'ya toplamda 77 milyon 500 bin TL tutarında 2 adet 5 yıldızlı otel yatırımı kazandırdı. BAKA, Türkmenistan'da yasayan Ispartalı bir iş adamına ait Öngör Grup'un tıkanan 38 milyon TLTik otel yatırımının ÇED raporu ve Turizm Teşvik Belgesi gibi eksikliklerini tamamladı.

BAKA, İsparta Otogan'na yakın bir alanda kurulacak otel için Hazine teşviki alarak yüzde 38 maliyet avantajı da sağladı. Temeli dün atılan projenin yıl sonunda tamamlanması hedefleniyor. Otelin 250 kişiye iş olanağı sağlaması planlanıyor. İsparta'da 25 milyon dolarlık yatırımla Hilton kurmayı planlayan Şenerler Grup'a da arazide çıkan bir engelin çözümü noktasında yardıma olan BAKA, bir yandan da Körfez ülkelerini bölgeye çekmek için bir dizi çalışma sürdürüyor. BAKA bu yıl sanayi ve turizmde rekabetçiliğin artırılmasına yönelik olarak 40 milyon TL destek vermeyi de hedefliyor.

Türkmenistan'da yaşayan Ispartalı bir iş adamına ait Öngör Grup'un sancılı bir yatırım sürecinden geçtiğim ve yatırım önündeki tüm engelleri BAKA'nın offcadan kaldırdığını belirten BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, "5 yıldızlı otel yapma kararı alan Öngör Grup, belediyelerle sorunlar yaşamış, imar izni, inşaat izni, inşaat ruhsatı, imar çapı derken yatırımdan vazgeçecek konuma gelmişti. BAKA olarak gerekli tüm mercilerle görüşüp yatırımın önünü açtık, pürüzleri ortadan kaldırdık. Bu yatırım için ÇED raporu ve turizm teşvik belgesi alınması ge¬rekiyordu, bu eksikleri tamamladık. Bir sonraki aşama Hazine teşvikiydi, bunu da sağladık. Söz konusu belgelerin ve raporlann alınmasının ardından, yatırımcımız yüzde 38 maliyet avantajıyla yatırıma başladı" diye konuştu.

Engin, "Otelin yapımı aşamasında 500 kişi istihdam edilecek, otel açılınca da 250 kişiye istihdam yaratacak. Bölgemiz için bu önemli bir rakam. 5 bin 500 metrekare alan üzerine inşa edi-len otel 12 kat olarak tamamlanacak. Otelin için¬de 125 standart oda, 1 bedensel engelli odası, 14 süit oda, 2 kral dairesi bulunacak ve 288 yatak kapasitesine sahip olacak. İsparta Otogan'na yakın bir alanda inşa edilecek otelin yıl sonunda bitirilmesi planlanıyor" şeklinde konuştu.

İsparta, Hilton'a 2012'de kavuşacak
İkinci 5 yıldızlı otel yatırımını Şenerler Grup'un yapacağına değinen Engin, şöyle devam etti: "Şenerler Grup, İsparta'ya Hilton yapma kararı almış bir firmamızdı ancak otel için düşündükleri arsanın üzerinde taşıyıcı trafo bulunması sebebiyle yatırıma başlayamıyordu. Taşıyıa trafonun taşınması bu yatırımın önünde büyük bir engel teşkil ediyordu. Bir türlü aşılamayan bu sorunun ardından, firma yatırımdan vazgeçmek üzereydi. Enerji Bakanlığı ile görüşmelerimiz neticesinde, bu trafonun başka bir yere taşınmasına onay aldık. Firma yatırıma başlamak üzere. 2012'de inşaatı tamamlanacak yatırımın ardından, İsparta bir Hilton Otel'e sahip olacak" açıklamasını yaptı.

Batı Akdeniz'in 'mutlu yaşam bölgesi' olması vizyonuyla yola çıktıklarını dile getiren Engin, 'Türkiye'nin yaşam kalitesi en yüksek yeri Ban Akdeniz Bölgesi olsun istiyoruz. Bütün çaba ve gayretimiz bu yönde. BAKA olarak, tanmın geliştirilmesi ve kırsal kalkınmanın sağlanması, turizmin geliştirilmesi ve kullanılmayan potansiyelin değerlendirilmesi, sanayide rekabet edilebilirliğin güçlendirilmesi, ulaşım altyapısının güçlendirilmesi, çevre altyapısının güçlendirilmesi ve sosyal sermayenin güçlendirilmesi öncelik verdiğimiz konular. Bu önceliklerimiz doğrultusunda seracılık, gıda, kozmetik, organik tarım, yat turizmi, kongre turizmi, eko turizmi, golf turizmi, yaşlılara yönelik üçüncü yaş turizmi, yat inşaatı, imalat yatırımları, medikal, güneş enerjisi, lojistik, übbi araştırma, çevre teknolojileri, sağlık turizmi, mermer ve deri başlıklanndaki her tür¬lü yatırıma destek olacağız" şeklinde konuştu.

Destek için son başvuru 18 Mart'ta
BAKA olarak yatırımcılara proje karşılığı desteğin ötesinde destekler verdiklerine işaret eden Engin, "Yatırımcılara mali destek bizim ikincil işimiz aslmda. Öncelikle onların önlerindeki tıkanıklıkları açmak, yatırım için onlara yol göstermek ve bürokrasi işlerini kısa sürede çözmek bizim işimiz. Tüm bunlara rağmen 2011 yılında, sanayi ve turizm sektörlerinde rekabetçiliğin artırılması mali destek programı çerçevesinde yatırıma için 40 milyon TL'lik bir destek bütçemiz var. Bu iki alan için yatırım çağrısında bulunduk. 18 Mart 2011'e kadar başvuruları kabul edeceğiz" dedi.

Dünya/Seda Tuzlu
 


 


 


Geri Dön