24 / 11 / 2024

Bakan Elvan: İstanbul tır trafiğinden kurtuluyor!

Bakan Elvan: İstanbul tır trafiğinden kurtuluyor!

Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan, TIR trafiğinden kurtarmak istedikleri İstanbul için yeni projeler geliştirdiklerini belirtti.TIR'ları rampa ile denizden geçireceklerini dile getiren Bakan Elvan, TIR'ları İstanbul'a sokmayacaklarının altını çizdi...





Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye’nin yeni lojistik projelerini HABERTÜRK’e açıkladı. Özellikle İstanbul’u TIR trafiğinden kurtarmak için yeni projeler geliştirdiklerini kaydeden Bakan Elvan, yeraltı yollarının bu projelerden biri olacağını söyledi. Elvan “İstanbul’a yönelik yeni projelerimiz olacak. Açıklayacağız onları. Yeraltından yeni bir projemiz olacak. Yeraltı yolları olacak” dedi. Kanal İstanbul için etüt çalışmalarının yürütüldüğünü aktaran Elvan, bazı tetkik edilmesi gereken çevresel hususlar bulunduğuna dikkat çekti. Elvan “TOKİ ve Çevre Bakanlığı ile bir araya geldik. Yine bir araya gelip yol haritasını konuşmamız gerekiyor. Belki buna özel bir yasa çıkarmamız gerekebilir” diye konuştu.


SANAYİ VE DEMİRYOLU İLE ENTEGRE OLACAK


Elvan, İstanbul’u TIR trafiğinden kurtarmak için çalışma yaptıklarını belirterek, TIR’ların, İstanbul’a girmeden doğrudan denizyolu ile şehri geçeceğini söyledi. Elvan, bir başka projeyle de Tekirdağ’ı otoyol ile Çanakkale’ye bağlayacaklarını, Çanakkale Boğaz Köprüsü’yle de bölge illerine geçişi sağlayacaklarını aktardı. Kuzey Marmara Otoyolu’nda çalışmaların devam ettiğinin altını çizen Elvan, Tekirdağ-Kınalı’ya kadar olan kesimin ihalesine çıkıldığını, Kurtköy, Akyazı, Sakarya arasının otoyol ihalesinin yapılacağını aktardı. Elvan “Tekirdağ Kınalı’da otoyolla Çanakkale’ye ineceğiz, Çanakkale köprüsünden geçip Balıkesir’e geçilip, oradaki İstanbul-İzmir otoyoluna bağlıyoruz” diye konuştu. 2011 yılında gündeme gelen Marmara Bölgesi’nin çevresini dolaşacak hızlı tren projesi Marmara Ring ile ilgili de konuşan Bakan Elvan “Diyelim ki, Dilovası’ndan çıktın, Körfez geçişini yaptın, Yalova, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ ve oradan Yavuz Sultan Köprüsü gibi doğrudan bir ring yapmış olacaksınız” dedi. Trenle yük taşımacılığına da değinen Elvan bunu yaygınlaştırmak için artık yüksek hızlı tren yerine sadece hızlı trenler yapacaklarını dile getirdi.


ÇANDARLI İÇİN YENİ MODEL DÜŞÜNÜYORUZ 


Trenle yük taşımacılığını serbestleştireceklerini belirten Bakan Elvan, özel sektör firmalarına da yatırım çağrısı yaptı. Elvan, “Biz hazırız, demiryolunu kendisi kurup işletmek isteyen varsa gelsin” dedi. Sanayi ve demiryolunun entegre olacağını aktaran Elvan, Türkiye genelinde 19 lojistik merkezi kurulması için çalışmaların devam ettiğini vurguladı. Ayaş Tüneli için, yap-işlet-devret yöntemini düşünen yatırımcıları davet eden Elvan, ihalesine hiç teklif gelmeyen  İzmir  Çandarlı Limanı için başka modeller düşündüklerini söyledi. Elvan “Şu tür teklifler var. Diyorlar ki yatırımı siz yapın, biz size limana yük getirme garantisi verelim, o garantinin altında kalırsak biz ilave size şu kadar ceza ödeyelim. Kamu-İşbirliği modelinin değişik bir versiyonu gibi. Buna benzer modeller sunanlar var.


'BUNDAN SONRA HEP HIZLI TREN OLACAK'


Yük taşımacılığını yaygınlaştırmak için artık yüksek hızlı tren yerine sadece hızlı trenler yapacaklarını dile getiren Elvan “Bundan sonra hep hızlı tren gideceğiz. Ancak büyük kentler arasında yüksek hızlı tren olacak. Tamam İstanbul-Ankara arası öyle oldu. Ankara-İzmir’de yüksek hızlı tren olacak. Bunun dışında Konya’dan Mersin’e ulaşmak istiyorsam hızlı tren olacak. Limana ulaşacaksam hızlı tren olacak. Hızlı tren de az değil, yük taşımacılığında 120 kilometre hız yapıyor” dedi.


ARADAKİ FARK SADECE 50 KİLOMETRE


“Yüksek hızlı trenlerde yük taşımacılığı yapamıyoruz” diyen Elvan sözlerine şöyle devam etti: “Mesela Ankara- Sivas arası yüksek hızlı tren olarak başlamış. Keşke hızlı tren olarak başlansaydı. Bu güzergâhta yük taşımacılığı yapılamayacak. Bizim için İstanbul’dan Kars’a olan güzergâh çok önemli. Bundan sonraki süreçte metropol kentler dışında yüksek hızlı tren düşünmüyoruz. Zaten aralarında hız olarak 50 kilometre fark var, birisi 250 kilometre öteki 200 kilometre. 200 kilometre olursa yük de taşınıyor, yolcu da.”


AB’NİN FONUNU İSTEMEDİK


Halkalı, Çerkezköy, Kapıkule’ye kadar olan kısmı hızlıca yapacaklarını aktaran Elvan “Hızlı tren olacak. Avrupa Birliği (AB) fonlarını kullanmak istemiştik. AB diyor ki 160 kilometreyi geçmeyin, yolcu olmasın, sadece yük olsun. Ben kabul etmedim, kendimiz yapıyoruz. O parayı başka yerde kullanırız” diye konuştu.


TREN ALTYAPISI İÇiN YİD MODELİ UYGULANABİLİR 


Özel sektör kabul ederse, hızlı tren işini yapımı ile özel sektöre verebileceklerini dile getiren Elvan şöyle konuştu: “Yap işlet türü bir model olur. Ben Ankara-İstanbul için birkaç firmayla görüştüm. Bu iki kent arasını 1.5 saate düşürecek bir proje. Yapmak isteyen firmalar varsa bir araya gelelim. Şunu da yapabiliriz: Şu hat şirket olarak sana ait. Diyelim ki Ankara-İzmir hattı. 30 yıl 40 yıl işlet. Ama fiyat şunu geçmeyecek. Sen gel demiryolunu yap, işlet diyebiliriz. Yük taşımacılığında işlet, yolcuda işlet. Otobanlardaki gibi model geliş-tirebiliriz.”


ÇANAKKALE BOĞAZ KÖPRÜSÜ’NE DE DEMİRYOLU


“Çanakkale’ye yapılacak köprünün projesi tamamlanmak üzere. Köprü üzerine demiryolu istedim. Yavuz Sultan Selim Köprüsü gibi ortadan demiryolu geçirilmesi olur mu diye çalışma yaptırıyorum.”


LİSANSI ALAN YÜKÜ TAŞIR


“Türkiye’de trenle yük taşımacılığını serbestleştireceğiz. Çalışmaları bitireceğiz, trenle yük taşımacılığını özel kesime açacağız. Özel sektörün kendi vagonunu çalıştırması şu anda zaten mümkün. Belli bir kira bedeli alıyoruz. Ancak şu an yapmış olduğumuz uygulama amatör. Onu profesyonel şekilde yapıp lisanslandırmamız lazım, lisans koşullarının belli olması lazım.”


DEVLET LİMANI YAPSIN, YÜKÜ BEN BULURUM


“İzmir Çandarlı Limanı için ihaleye çıkıldı, teklif gelm  edi. Başka modeller düşünüyoruz. Şu tür teklifler var. Diyorlar ki yatırımı siz yapın biz size limana yük getirme garantisi verelim, o garantinin altında kalırsak biz ilave size şu kadar ceza ödeyelim. Kamu-İşbirliği modelinin değişik bir versiyonu gibi. Buna benzer modeller sunanlar var. Şu an ona da çalışıyoruz.”


TIR’LAR RAMPA ILE DENİZDEN GEÇECEK


“Denizyolu taşımacılığında çok ciddi sıkıntılarımız, eksiklerimiz var. Bu sorunun çözümü için çok basit rampalar kuracağız. TIR’lar gelir rampalardan gemilere aktarma yapıp hemen feribota geçer. Oradan da transferi yapılır. İstanbul trafiğini önemli ölçüde rahatlatacak olan bir başka husus da bu tür rampalar. Rampa yapacağız. TIR’lar rampa ile İstanbul merkeze inmeden denize geçecek. Denizden nakliyesini sağlayacağız. İstanbul’a sokmayacağız.”


‘AYAŞ TÜNELİ’Nİ BİTİRMEK İSTEYEN GELSİN’


Ayaş Tüneli’nin uzun yıllardır beklediğini hatırlatan Bakan Elvan “Orayı bitirmemiz lazım. Aşağı yukarı 1 milyar TL’yi aşkın harcamamız var orada. Bu haliyle bırakırsak yıkılacak. Güzel olan, bunun İstanbul’a kadar gitmesi. 1.5 saatte trene bindiğinde İstanbul’dasın. Yap işlet yöntemiyle bunu yapmak isteyen varsa gelsinler konuşalım” dedi.



HaberTürk


Geri Dön