Bakan Güllüce, Finlandiya Bakanı Toivakka ile görüştü!
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Finlandiya Avrupa İşleri ve Dış̧ Ticaret Bakanı Lenita Toivakka ile makamında görüştü. Güllüce, Farklı uçlarda yer almalarına rağmen dost iki ülke olduğunu söyledi.
Bakan Güllüce: "Avrupa Birliğinde nasıl bizi almamak için bir direnç varsa, aynı şekilde Avrupa ülkelerinde bizim çok tecrübeli, çok yetenekli, çok iş başarmış müteahhitlerimize, işadamlarımıza karşı da bir direnç var. Finlandiya, bu direnci Avrupa Birliğinde aldığı işleri firmalarımızla yaparak kırabilir" dedi.
Türkiye'nin, kara sınırı olmamasına rağmen Finlandiya'yı komşu ülke gibi gördüğünü dile getiren Bakan Güllüce, iki ülkenin dostluğunun, Türkiye Cumhuriyeti'nin mirasını devraldığı Osmanlı İmparatorluğu'nun 21 Şubat 1918'de Finlandiya'nın bağımsızlığını tanımasıyla başladığını anlattı.
İki ülke arasında 9 Aralık 1924'te dostluk anlaşması imzalandığına işaret eden Bakan Güllüce, Türkiye'ye Avrupa Birliği adaylık statüsünün Finlandiya'nın döneminde verilmesinin iki ülkenin dostluğunu daha da pekiştirdiğini vurguladı.
İki ülke arasındaki ticaret hacminin daha da artırılabileceğini ifade eden Bakan Güllüce, Türkiye'nin inşaat, arıtma yapma, çevre sektöründe çok çok iddialı bir ülke haline geldiğini kaydetti. Bakan Güllüce, Finlandiya'daki bütün yatırımların Türk şirketlerine açılmasını, ülkedeki inşaat, arıtma sistemleri, sanayi tesislerinin Türk şirketlerince yapılmasını talep ettiğini bildirdi.
Türkiye'deki inşaat sektörünün gücüne ve büyüklüğüne işaret eden Bakan Güllüce, Moğolistan'dan başlayarak Balkanlar, Kafkaslar, Orta Doğu ve Afrika'nın önemli kısmının Türkiye ile çok iyi ilişkileri bulunduğunu söyledi.
Türkiye'nin buralarda yatırım yaptığını bildiren Bakan Güllüce, "Afrika'da birçok ülkede ciddi anlamda inşaat sektörümüz iş yapıyor. Avrupa'da bu konuda zayıfız, o yüzden de Avrupa'daki bütün inşaat sektörünü ele geçirmek için Finlandiya ile müşterek olmak istiyoruz. Almanya, Fransa, İspanya'da, Avrupa'nın tüm ülkelerinde iş yapmak istiyoruz ama basamak olarak ve ilk adım olarak Finlandiya tercihimiz olur ki diğer ülkelere onlarla birlikte hareket edelim" diye konuştu.
Bakan Güllüce, "Avrupa Birliğinde nasıl bizi almamak için bir direnç varsa, aynı şekilde Avrupa ülkelerinde bizim çok tecrübeli, çok yetenekli, çok iş başarmış müteahhitlerimize, işadamlarımıza karşı da bir direnç var. Finlandiya, bu direnci Avrupa Birliğinde aldığı işleri bizim firmalarımızla birlikte yaparak kırabilir" ifadelerini kullandı.
Afrika'nın Avrupalılara "beyaz adam" dediğini ve bunu iyi anlamda söylemediğini belirten Bakan Güllüce, özellikle İngiltere, Fransa gibi kölecilik yapan ülkelere karşı büyük karşıtlık bulunduğunu anlattı. Afrikalıların, Türkleri ise "beyaz adam" olarak görmediğini kaydeden Bakan Güllüce, "O yüzden 'Sizinle iş yapmamız mümkün' diyorlar. Finlandiya ile müştereken Afrika'ya girmemiz de mümkün olabilir. Çünkü Afrikalı, Finlandiyalı’ya 'beyaz adam' diyor. Böyle mi olmalı, ben ona cevap vermeyeceğim ama böyle" değerlendirmesinde bulundu.
"Ticari ilişkileri derinleştirmek istiyoruz"
Bakan Toivakka ise Türkiye ile Finlandiya arasındaki ticari ilişkileri derinleştirmek istediklerini söyledi.
Temiz teknoloji, yenilenebilir enerjiler ve orman bazlı çalışmalar konusunda görüşmek istediklerini dile getiren Toivakka, Finlandiya'nın özellikle çevre dostu teknolojilerin geliştirilmesi konusuna eğildiğine işaret etti. Finlandiya'nın dünya çapında temiz teknoloji üretilmesi konusunda bilinen ülkelerden birisi olduğunu belirten Toivakka, yalnızca temiz teknoloji sistemlerinin geliştirilmesi için yılda 1 milyar avrodan fazla destek sunulduğunu kaydetti.
Yalnızca geçen sene küresel inovasyon endeksinde Finlandiya'nın, temiz teknolojiler konusunda ikinci sırada yer aldığını anlatan Toivakka, bu nedenle Türkiye ile bu alanda işbirliği yapmakla çok ilgilendiklerini bildirdi.
Toivakka, Güllüce'nin bahsettiği işbirliğinin ise Türkiye ile Finlandiya'nın yanı sıra üçüncü piyasalarda da olabileceğini belirterek, Türkiye ve Finlandiya iş camiasının temsilcilerinin Türkmenistan'da ortak girişimlerde bulunmak için martta bir araya geleceklerini ve olasılıkları gözden geçireceklerini belirtti.