30 / 04 / 2024

Bakan Mehdi Eker; Bayburt'ta 9 tane tesise yüzde 50 hibe destek verdik!

Bakan Mehdi Eker; Bayburt'ta 9 tane tesise yüzde 50 hibe destek verdik!

Bir dizi açılışlara katılmak üzere Bayburt'a gelen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker Bayburt Valiliğini ziyaret etti. Karayolu ile Bayburt'a gelen Eker'i valilik önünde kurum müdürleri ve vatandaşlar tarafından karşılandı.



Vatandaşları selamladıktan sonra valilik makamına geçen Bakan Eker, valilik makamında basın mensuplarına yaptığı açıklamada; "Bugün Sayın Valimizi ziyaretle başladık, Bayburt'taki programımıza Bakanlığımızla ilgili sektörel ortak akıl toplantısı yapacağız. Bundan sonraki süreçte neler yapılabileceği, mevcut projelere ilaveten Bakanlıktan arkadaşlarımız dün geldiler buraya geldiler ve yerel dinamiklerle, meslek kuruluşlarıyla görüşmeler yaptılar. Bende bu gün bu toplantının devamı mahiyetinde birdeğerlendirme yapacağım. Bakanlığımızla ilgili birtesisin açılışını yapacağız."dedi. 


Valilik makamındaki ziyaretlerini tamamlayan Bakan Eker, Belediye Başkanlığına geçerek Belediye Başkanı Mete Memiş ile görüştükten sonra Beyzade Toplantı salonunda İl protokolü ve sektör temsilcilerinin katıldığı, Tarım Sektörü ortak akıl toplantısına katıldı. Toplantı öncesi bir öğrenci Bakan Eker'e çiçek takdim ettikten sonra, bakana hitaben şiir okudu. 


Teklif önerileri değerlendirildi

Toplantı öncesi bir konuşma yapan Bakan Eker;"Bu gün biz aslında tabiri caizse Tarım Bakanlığını Bayburt' ta getirdik.Dün bir müsteşar muavinimizin koordinasyonunda Gıda Tarım ve hayvancılık Bakanlığımızın ilgili tüm birimlerinin üst düzey yöneticilerinden oluşan bir heyet Bayburt'a geldi, 63 kişinin katıldığı yaklaşık 2,5 saat süren bir değerlendirme toplantısı yapıldı. Bu toplantıda meslek odalarımızın meslek kuruluşlarımızın tarım, hayvancılık ve gıda ile ilgili kırsal kalkınma ile ilgili alt yapıyla ilgili değişik görüşleri, meselelere yaklaşımları, sorunu tarif şekilleri ve buna istinaden gerek ortaya koydukları sorunlar ve bunların çözümüne dair tekliflerin önerileri değerlendirildi. 


Bizde bugün tekrar bu dünkü toplantıda dile getirilen hususlarla ilgili sizlerle bir değerlendirme yapacağız. Bu tür toplantıların bizim yaptığımız illerde ki; bu güne kadar birçok vilayette bakanlık olarak aynı çalışmaları yaptık. Bu toplantıların sonucunda dile getirilen hususlar ayrıntılı bir rapora dönüşüyor. Dile getirilen hususlarla ilgili bu raporla bir eylem planı oluşacak, bir uygulama planı konuştuğumuz hususlar konuştuğumuz yerde kalmayacak. Bu eylem planı bu toplantıya iştirak eden dünkü toplantıda soru soran veya çeşitli meseleleri dile getiren kuruluşlarımızın temsilcilerine aktarılacaktır. 


Sizinde bundan bilginiz olacak, sonradan da bakanlığımızda oluşturulacak olan bir heyet marifetiyle bu eylem planının uygulanması izlenmesi takibi değerlendirilmesi sağlanacak. 


Dolayısıyla sürecin safahatı ve aşamaları hakkında da yine bu meclisin bu heyetin üyeleri bilgilendirilecek. Öyleyse yaptığımız aslında son derece önemli son derece de yararlı bir çaba, ben dünkü toplantıya katılan gerek bakanlığımızın gerek diğer kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri gerekse bu asılda toplantının gayesini oluşturan Bayburt ilimizdeki üreticilerimizin çiftçilerimizin yetiştiricilerimizin mensubu bulundukları kitleye hepsine hem çok teşekkür ediyorum. Çabaları katkıları sebebiyle ve bu toplantının bu günkü aşamasıyla birlikte yapacağımız değerlendirme toplantısının sonuçlan ile birlikte hepimize milletimize Bayburt'umuza hayırlı olmasını temenni ediyorum. Şimdi dünkü toplantıda dile getirilen o hususlarla ilgili ayrıntılı bir sunuma geçmeden önce orayı değerlendirmeden önce ben sizlere Bayburt ili ile ilgili gerek bizim yaptığımız çalışma gerekse Bayburt tarım ve hayvancılık sektörünün gıda sektörünün içinde bulunduğu durumla ilgili ve bu safhada yapılan desteklemeleri projeleri şu anda uygulamakta olan projeler hakkında sizlere bir özet bilgi sunacağım. 


Şimdi değerli arkadaşlar bizim burada 108 bin hektar bir tarım alanımız var fakat bunun çiftçi kayıt sistemine dâhil olan kısmı bunun 3'te, 1'i bile değil. Bir kere bunu bileceğiz, böyle bir mesele var. Yani 100 bin hektar tarım arazisi var 30 bin hektarı bunun çiftçi kayıt sisteminde, çiftçi kayıt sistemine kayıtlı çiftçi sayısı da 3 bin 250 peki Bayburt'ta çiftçilik yapan hayvancılık yapan yetiştiricinin üreticinin tamamı bu kadar mı? Elbette ki hayır, bundan fazla o halde bizim aslında hem çiftçi kayıt sistemine dâhil arazi miktarını arttırmamız lazım hem de çiftçilerimizin mutlaka kayıtlı olması lazım. Kayıtlı olmasının birçok faydası ve yararı var. Niye? Çünkü desteklerden istifade etme hususu başta olmak üzere bir çok mesele bu sistemin içerisinde olmakla gerçekleşir. Aksi takdirde olmaz, şimdi Bayburt'tun üretimine baktığımız zaman gerek tarla ürünleri gerek sebze meyve ürünleri hayvan varlığı vs tabi burada bir miktar hububat ki son 10 yıl içerisinde 20 bin tonlardan 47 bin tonlara çıkmış buğday üretimi yüzde 100 ün üzerinde bir gelişme var. Arpa 14 bin tondan 21 bin tona bir çıkış var yüzde 50'lik bir artış var. 


Endüstri bitkisi patates yetiştiriciliği önemli bir gelişme sağlamış bunun dışında meyve ve sebze var birde hayvancılık var. İlin altyapı itibarıyla nelere sahip olduğunu yani buradaki tarımı ve hayvancılığı geliştireceğimiz zaman esas bizim uğraştığımız konular neler başlıklar neler hangi ürün gurubu hangi faaliyet alanı bunu bilmemiz lazım, bunlartemel bilgidir. Bizi eğer Bayburt'un tarımını, hayvancılığını ve gıda sektörünü tartışacaksak bu bilgileri bizim zihnimizde tutmamız lazım ki, bunun üzerine bir şey bina edebilelim. Sorunu çözerken de sorunu tarif ederken de gelişme sağlarken de bunun üzerinden gitmemiz lazım onun için söylüyorum. Büyükbaş hayvan varlığında 75 bin toplam sığır sayısı var. Bunun da yine son 10 yıl içinde yüzde 31 'lik bir artış olduğunu görürüz. 


Kültür ırkının sığıra dönüşmede başarı yüzde 33 yani 12 yıl süre içerisinde 9 binden 12 bine çıkarmışız. Bu önemli bir onur neden? 

Çünkü kültür ırkından kastettiğimiz şey şu; yüksek verim kabiliyetine sahip ırk, yani ıslah edilmiş, verimi yüksek eğer süt veriyorsa yüksek verimli ırklar 8 ile 12 ton süt verebilirler, yani ayda 1 ton süt alıyorsunuz.

 

Kültür ırkıysa, kültür ırkı değilse bizim yerli dediğimiz sığır ırklarında yerlilerin verimleri çok düşük 8 yüz litre 1 ton bile olmuyor. Kar edeceksek, eğer satışımızı verimli yapacaksak üretimimizi karlı yapacaksak yâda bu işi devam ettireceksek maliyetleri azaltacağız verimi artıracağız. Bununda birinci yolu bu ırkın geliştirilmesi bunu biraz sonra söyleyeceğimiz değer faaliyetlerle ilişkili olarak söylüyorum. 


Eğer biz suni tohumlama yapmasak, kültür ırkına dönüştürmede mesafe kat edemeyiz. Onun için suni tohumlama yapacaksak o zaman yerli ırkları kültür ırkına daha kolay çeviririz, bu normal bir ıslah çalışması iyileştirme yani ıslahtan kastımız bu, dolayısıyla 9 binden 12 bine çıkarmışız, 10 yılda. Koyun, keçi sayısında, keçi sayısında önemli bir artış var fakat koyun sayısında önemli atış yok, biz hayvancılıkta buna da çok önem veriyoruz, Cumhuriyet tarihi boyunca koyun ve keçiyi destekleme kapsamına ilk alan hükümet biziz ve bu çok doğru bir politika çünkü Anadolu'nun gerçekten farkı kendi varlığı koyun ve keçidir. Bizim iklimimiz bizim coğrafyamız buna uygun ama Cumhuriyet tarihi boyunca bunun yerine bütün imkânlar büyük baş hayvanlara doğru gitmiş ve küçükbaş hayvancılık hiç desteklenmemişti. 


Biz bu yanlışı ortadan kaldırmak ve Türkiye bu karardan doğru istifa etmek için de bunu yaptık. Süt veriminde önemli bir artış var, bu işte gerek havan sayısı atışında gerek bu kültür ırkına dönüştürmeyle alakalı ve son 10 yılda 31 bin tondan 92 bin tona çıkmış Bayburt'un sütü. Bu bize yeni bir imkân açıyor yeni bir alan açıyor yani süt miktarı arttığında o zaman bunu işleyecek sanayi gıda tesisi kurulma imkânı doğuyor. Aksi takdirde bir yerde yeteri kadar süt yoksa birisi gelip orada fabrika kurmaz. Çünkü çok uzak yerde taşıma suretiyle kimse böyle bir tesis kurmaz. Keza arıcılıkta önemli bir faaliyet, 24 binden 36 bine çıkmış kovan sayısı, bal üretiminde bir artış var. Bayburt'un 57 bin hektar arazisi var, 57 bin hektarın 47 bini sulanıyor, yüzde 73 sulanabilir olması Türkiye sulamasının çok üzerinde, burada önümüzdeki dönemde yapılacak yatırımlar programlanmış yatırımlar. 15 bin hektar sulanmaya açılacak böylece 57 bin hektarın tamamı sulamaya açılması mümkün olacaktır. Bu tarım sektörünü hangi politikalarla Bayburt'ta nereye getirdik, hangi projeleri hayata geçirdik, nasıl gidiyor, şimdi dedik ki 3 bin 250 tane kayıtlı çiftçimiz var. 


Bayburtlu çiftçiye hükümetimizin bu güne kadar ödediği para 101 milyon Türk lirası bu destek karşılıksız hibe desteğidir. Bunun 45 bin TL'si hayvancılığa verildi, bizim burada hayvancılık potansiyelinin farkında olduğumuzu ve bizim dönemimizde yani eskiden mukayese ettiğimiz zaman 2002 yılında Bayburt'ta toplam sadece 600 TL. hayvan desteği alıyordu. Neredeyse hiç destek yok, 2013' te 7 milyon sadece hayvancılığa verilen destek. Dolayısıyla baktığımızda on kattan daha fazla bir destek var yıl bazı itibariyle. Biz burada ve bütün Türkiye'de 2006 yılından itibaren bir kırsal kalkınma projesi başlattık, bu çok hayırlı bir proje bizim iki tane temel gayemiz var, bir tanesi çiftçimize makine ekipman desteği vermek suretiyle çiftçinin daha fazla makine kullanmasını böylece verimliliğini artırmasını ve maliyetini düşürmesini sağlamak istiyoruz. 


2. husus da biz diyoruz ki Bayburtlu üretici yetiştireceği çiftçi sadece bir tarımsal ham maddeyi üretmekle kalmasın yani hayvan yetiştirip bunun sütünü sağmakla kalmasın bu sütten peynir yağ vs tesisleri yapsın ki geliri artsın, veya et tesisi yapsın geliri artsın. Meyveciliği tek başına yapmasın bu meyveyi işleyecek bir takım tesisler kursun, soğuk hava tesisleri, paketleme ambalajlama tesisleri yapsın böylece kırsal alanda kalkınmayı sağlasın, yeni iş alanları oluşsun. 


Bu çerçevede biz kırsal alanlarda yatırımların desteklenmesinde Bayburt'ta 9 tane tesise yüzde 50 hibe destek verdik. 8 yüz bin TL tarım ve havancılık alanında yatırım yapan müteşebbise bu yatırımın parasını yine biz veriyoruz. Biz bu şekilde Bayburt'ta 9 tane tesis tamamladık. Türkiye'de 4 bin 733 tesis tamamladık, Bayburt ilimizde de 9 tane bir tane ürün işleme paketleme tesisi, 4 tane hayvancılı işleme paketleme tesisi 2 tane alternatif enerjiyle çalışan sera 2 tanede koyun, keçi ve manda yetiştiriciliğiyle ilgili tesis toplam 9 tane buraya verdiğimiz para. 1 milyon 300 bin TL hibe 53 kişi çalışıyor hibe verdiğimiz desteklerde. 9 yüz 63 tane makine ekipman projesine verdiğimiz yine yüzde 50 hibe desteği sağladık. 


Bu ne diyelim burada ne var çayır mera çok misal, çayır biçme makinesi çiftçi aldığında parasının  yüzde 50 sini biz veriyoruz. Süt sağım makinesi aldığında parasının yüzde 50'sini veriyoruz, 9 yüz 63 tane makine ekipmanına 4. 4 milyon Tl hibe ödedik. Dedik Bayburt'ta insanlar bir araya gelirse kooperatif yoluyla yeni alanlar açarlarsa biz onlara da destek veririz. Biz Bayburt'ta 11 tane tarımsal kalkınma kooperatifine 11 milyon Tl destek verdik, her kooperatife bir milyon Tl verdik.Bayburt'ta 310 tane çiftçi 15 bin lira faizsiz havancılık kredisi aldı, burada biz iki tane özel proje uyguluyoruz, bir tanesi Doğu Anadolu projesi kapsamın da hayvancılık yatırımlarına hibe desteği veriyoruz, yüzde de 40 bu ayrı bir şey bu proje kapsamında Bayburt'ta, 4 tane sığırcılık projesine 3 milyon TL hibe verildi. Biz bu projenin süresini uzattık 2015 e kadar devam ediyor. Biz 10 bin ziraat mühendisi veteriner hekim veya mühendisliğin çeşitli barajlarında eleman gönderdik, bunların mesai yeri köyün içi köyün ahırında, merasında, bahçesinde, bağında, tarlasında çiftçinin yanında ona hizmet edecek.

 

Şimdi biz onlara da bir tablet verdik Ankara'da merkezden onları da takip edebiliyoruz. Çünkü ona ilaveten görevler veriyoruz, yani görev yaptığı köyde ne kadar çiftçi var bunun bilgileri ne kadar tarlası ne kadar hayvanı vs bunları takip edecek. Bayburt'ta bu şekilde görevlendirdiğimiz personelimiz var. Bayburt'ta 33 bin hektar alanda toplulaştırma çalışması yapıyoruz, 17 tane köyde 9 bin kişi ilgilendiriyor proje tutarı sözleşme bedeli yaklaşık 15 milyon TL'si. Hükümetimiz döneminde bu uygulamayı hızlandırdım başlattım 4 buçuk milyon hektar tamamlandı. Yıl sonuna kadarda bir buçuk bitiyor, Türkiye'de yaklaşık 60 milyon dönümün toplulaşması tamamlanacak" diyerek konuşmasını tamamladı. 


Basına kapalı devam eden toplantı sonrası, İlimiz Merkez Pamuktaş köyünde bulunan 5.000 başlık koyun işletmeciliğini gezen bakan Eker, İşletme sahibinden, işletme hakkında bilgi aldıktan sonra KKYD destekli olarak, İlimiz Organize Sanayi Bölgesinde açılan Kahvaltı Dünyası Süt fabrikasının açılışını yaptı ve işletmeyi gezerek işletme hakkında bilgi aldı. Partisinin il danışma toplantısına katılan Bakan Eker, ziyaretlerini tamamladıktan sonra ilimizden ayrıldı. 



Yeşil Bayburt


Geri Dön