Arsa ve Arazi

Bakan Murat Kurum'dan arazi müjdesi! Tarım arazilerinin satışında başvuru süresi uzatıldı! 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum yaptığı açıklamada,  "Hazineye ait 2/B ve tarım arazilerinin hak sahiplerine satışına ilişkin düzenlemeyle vatandaşlarımızın mülkiyet sorunlarını çözüyoruz." şeklinde konuştu.Bakan Kurum ayrıca başvuru ve ödeme süresini 31 Aralık 2022 tarihine kadar uzatıldığını bildirdi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, son zamanlarda sık sık gündeme gelen hazineye ait 2/B ve tarım arazilerinin hak sahiplerine satışına ilişkin düzenlemeyle vatandaşların mülkiyet sorunlarını çözeceklerini dile getirdi. Bakan Kurum ayrıca başvuru ve ödeme süresini 31 Aralık 2022 tarihine kadar uzatıldığını bildirdi.

Bakanlık tarafında yapılan açıklamaya göre, "Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun" ile "Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun", bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı ve yürürlüğe girdi.

Sosyal medya hesabı üzerinden konuyla ilgili bir paylaşım yapan Bakan Kurum, "Hazineye ait 2/B ve tarım arazilerinin hak sahiplerine satışına ilişkin düzenlemeyle vatandaşlarımızın mülkiyet sorunlarını çözüyoruz. Hayırlı uğurlu olsun. 2/B ve tarım arazilerinin hak sahiplerine satışında başvuru ve ödeme süresini 31 Aralık 2022'ye kadar uzatıyoruz." şeklinde konuştu.

Hazineye ait tarım arazilerinin kiralanması düzenlemesiyle de tarımsal üretimin sürekliliğini sağladıklarınaı kaydeden Bakan Murat Kurum, şöyle konuştu: "Hazineye ait tarım arazilerini 31 Aralık 2019'dan önce üç yıl süreyle kullanan çiftçilerimize, ödedikleri ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden kiralayacağız."

Bugüne kadar toplam 685 bin taşınmazın satışı yapıldı

Çalışmalarına hız kesmeden devam eden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı daha önce de vatandaşların mülkiyet sorunlarının çözümüne ilişkin birçok uygulamayı yürürlüğe koydu. Söz konusu bu uygulamalar arasında 2/B olarak bilinen araziler ile Hazineye ait tarım arazilerinin satışı da bulunuyor.

Bu kapsamda bugüne kadar toplam 685 bin taşınmazın satışı yapılırken, toplamda 955 bin hak sahibi vatandaş tapularına kavuştu. Fakat tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs sebebiyle başvuru ve ödeme sürelerini kaçıran 314 bin vatandaşın mağduriyet yaşamaması için başvuru ve ödeme süresi 31 Aralık 2022 tarihine  kadar uzatıldı.

Hazine taşınmazlarında da satın alma başvuru süreleri de değişti

Daha önce Hazine taşınmazları üzerinde yapısı olan vatandaşlara satın alma hakkı tanınmış ve satın alma başvuru süresi 31 Aralık 2019 tarihinde sona erdi. Ancak yapılan yeni düzenleme kapsamında Yapı Kayıt Belgesi alan vatandaşların bu taşınmazları satın almalarına ilişkin başvuru süresi de 31 Aralık 2022 tarihine kadar uzatıldı.

Peşin ödemelerde yüzde 20 indirim imkanı

Söz konusu yeni düzenleme ayrıca Hazine taşınmazlarının satışında vatandaşlara peşin ödemede bazı kolaylıklar sağlıyor. Son dönemlerde sık sık gündeme gelen hazine taşınmazlarının ihaleli satışında bedeller taksitle ödenebiliyor ve yüzde 25 peşinat ödenmesi durumunda 2 sene boyunca toplamda 8 taksitle ödeme yapılabiliyor fakat peşin ödemede herhangi bir indirim gerçekleştirilmiyordu. Yapılan düzenlemeyle vatandaşlara Hazine taşınmazlarının ihale yoluyla satışında peşin ödemede yüzde 20 indirim yapılacak.

Ayrıca bunun dışında üzerinde sınırlı ayni hak tesis edilen Hazine taşınmazlarının yatırımcılara satışında, hisseli Hazine taşınmazlarında hisse oranı da yüzde 40'ın altında ya da hisse miktarı 400 metrekareye kadar olan hissedarlara gerçekleştirilen satışlarda, tapu fazlalığı şerhi olan taşınmazlarda malike satışlarda, Yapı Kayıt Belgesi alınmış Hazine taşınmazlarının hak sahiplerine satışında, satış tutarının peşin olarak ödenmesi durumunda bu tutara da yüzde 20 indirim yapılacak.

Hazine arazilerinin çiftçiye doğrudan kiralanmasında başvuru süreleri kalktı

Yapılan yeni düzenlemeyle ayrıca "Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Çiftçilere Doğrudan Kiralanması"nda başvuru süresi de kaldırılmış oldu.

2018 yılında gerçekleştirilen düzenlemeyle Hazineye ait tarım arazilerini kullanan çiftçilere ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden 10 sene süreyle kiralama imkanı sağlanmış ve 55 bin çiftçiye toplamda 595 milyon metrekare Hazine taşınmazı kiralanmıştı.

Yılbaşında gerçekleştirilen düzenlemeyle de kira sözleşmelerindeki kanuni faiz oranı yüzde 22'den yüzde 9'a indirilmişti. Bu defa başvuruya ilişkin süre kaldırılmış ve kapsam 31 Aralık 2019 tarihinden önce 3 sene süreyle Hazine taşınmazlarını kullanan çiftçilere kiralama imkanı sağlayacak biçimde genişletilmişti. Böylece yaklaşık olarak 150 bin çiftçinin daha tarımsal üretim destekleri ve tarımsal sigorta gibi sözleşmeye bağlı haklardan yararlanmasına imkan sağlanmış oldu.

Ayrıca tüm bunlar dışında kira süresi sonunda yükümlülüklerini yerine getiren çiftçiler kira süresini yeniden uzatabilecek ya da 10 sene boyunca kullananlar doğrudan satın alacak. Bu uygulamayla birlikte Hazineye ait tarım arazileri üzerinde tarımsal üretimin sürekliliğinin sağlanması amaçlanıyor.

Ayrıca söz konusu düzenleme dahilinde, "ticari faaliyetlerde kullanılmak üzere kiraya verilen Hazine taşınmazları" satılabilecek.

İhale gerçekleştirilmek suretiyle ticari amaçlarla kiralanan ve 3 seme süreyle sözleşmeye dayalı şekilde kullanılan Hazine taşınmazlarının kiracılarına, bu taşınmazların satış ihalelerinde öncelikli alım hakkı tanınacak.

İBB, Alibeyköy'de konut ve ticaret alanı imarlı arsa satıyor! Yatırımcılar dikkat!

Emlak Konut GYO Tuzla Merkez ihalesine 12 firmadan teklif!

Hazine arazilerinin satışına yüzde 20 indirim geldi! Resmi Gazete'de yayımlandı!