Bakan Ömer Bolat: Türk inşaat sektörü 430 milyar dolarlık hacme ulaştı!
Yurt Dışı Müteahhitlik Hizmetleri Ödülleri Töreni'nde konuşan Ticaret Bakanı Bolat, Türk inşaat sektörünün, bölgesinde lider ve küresel inşaat piyasasında önemli bir aktör konumuna geldiğini belirterek, 20 yılda 430 milyar dolarlık hacme ulaştığını söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla, Türkiye Müteahhitler Birliğinin (TMB)liderliğinde "Yurt Dışı Müteahhitlik Hizmetleri Ödülleri Töreni" Sheraton Otel'de gerçekleşti. Tören, uluslararası inşaat sektörü dergisi ENR'nin, her sene firmaların ülkeleri dışında gerçekleştirdikleri projelerden elde ettikleri ciroyu esas alarak "Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi Listesi"ne giren firmaların ödüllendirilmesi için düzenlendi.
Bakan Bolat, törende gerçekleştirdiği konuşmada, Türk inşaat sektörünün 1972 senedinde başlayan yurt dışı serüveninin, aradan geçen 50 seneye aşkın sürede, başarılarla taçlandığını ve inşaat sektörünün hizmetler ihracatında en yetkin ve rekabetçi sektörlerden birisi haline geldiğini kaydetti.
"20 YILDA 430 MİLYAR DOLARLIK HACMİ BULDU!
Sektörün, hizmetler gelirlerine yaptığı doğrudan katkının yanında, inşaat sektörü malzemeleri ihracatının artırılması, işçi gelirleriyle döviz girdisi sağlanması ve ülkenin dünyadaki imajı konusundaki katkılarının da büyüklüğünü ifade eden Bolat, "Bugün Türk inşaat sektörü, bölgesinde lider ve küresel inşaat piyasasında önemli bir aktör konumuna gelmiştir" dedi.
2023 yılı Ağustos ayı başı itibarıyla Türk inşaat firmalarının yurt dışında üstlendiği proje sayısı 11 bin 800'e geldiği bilgisini paylaşan Bolat, 133 ülkede toplam 482 milyar dolarlık hacme ulaştığını söyledi.
1972-2002 yılları arasındaki 30 yıllık dönemde Türk firmalarının yurt dışında üstlendikleri iş hacmi 50 milyar dolar iken, son 20 senede 430 milyar dolarlık müteahhitlik hizmet geliri sağlandığını söyleyen Bolat, "Yani 30 yılda 50 milyar dolar, 20 yılda 430 milyar dolarlık hacme ulaşmış bulunuyoruz. Son 20 yılda üstlenilen projelerin toplamı, bugüne kadar üstlenilmiş 482 milyar dolarlık proje bedelinin yüzde 93'ünü oluşturmaktadır." diye ifade etti.
Bolat, dünya da yaşanan olumsuzluklara rağmen Türk müteahhitlik sektörünün 2021 senesinde 30 milyar dolarlık, 2022 yılında yaklaşık 19 milyar dolarlık ihale kazandığını anlattı.
Müteahhitliğin yanında, mühendislik ve tasarım ayağında da firmaların önemli ilerleme sağladığını belirten Bolat, "Müşavirlik ve mühendislik firmalarımızın başarısının artması, aslında müteahhitlik firmalarımızın da önünü açacaktır" diye vurguladı.
Türkiye'den de yoğun şekilde inşaat malzemesi ihracatını gerçekleştirmenin de önünü açacağına dikkat çeken Bolat, "2022 yılında yurt dışında toplamda 241 milyon dolar değerinde yeni teknik müşavirlik projesi üstlenmiş bulunuyoruz. Mühendislik ve müşavirlik firmalarımız 1978 yılından bugüne kadar ise 3,1 milyar dolarlık ihale kazandı" diye belirtti.
YENİDEN 30 MİLYAR DOLARLIK HEDEFE ULAŞILACAK
Bolat, gelecek dönem hedeflerine de işaret ederken, 2023 senesinde de 20 milyar dolarlık yeni proje taahhüdünü kazanmayı ümit ettiklerini bildirdi. Bolat, "Şu ana kadarki gidişat buna ulaşacağımızı göstermektedir. Önümüzdeki yıllardan itibaren yeniden 30 milyar dolarlık müteahhitlik hizmet ihalesini kazanmayı hedefliyoruz. İnşallah çok yakın zamanda toplamda 500 milyar dolarlık iş hacmini aşacağız." dedi.
Türk inşaat sektörünün yurt dışındaki tanıtımına dair atılan adımlar hakkında da değerlendirmeler yapan Bolat, gelecek hafta salı günü müteahhitlerle, davetli olarak Irak'a gideceklerini ifade etti. Bolat, bunun yanında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önderlik ettiği Körfez ülkeleri ziyaretiyle yeni kapıların da açıldığını dile getirdi.
Bakan Bolat, gelecek dönemin hem mal, hem de hizmetler ihracatı için çok önemli başarıların müjdecisi olacağını anlatarak, "Ukrayna'nın yeniden yapılandırılması için firmalarımız sahada. Ticaret Bakanlığı olarak Ukrayna'nın Altyapı Bakanlığı ile bir niyet anlaşması imzalamış durumdayız. Savaş biter bitmez orada da Türk müteahhitlik firmaları hak ettikleri yeri alacaktır." ifadesini kullandı.
Türk Eximbank'ın da bu süreçte artırılmış sermayesiyle firmaların hizmetinde olacağını vurgulayan Bolat, "Bu başarıların devam etmesi noktasında Ticaret Bakanlığı olarak tüm gücümüzle yanınızda yer alacağız." dedi.
ÖDÜLLERİ CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN VERDİ
Törene katılan, 2022 senesine ait "Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi" listelerinde bulunan müteahhitlik ve müşavirlik firmalarının temsilcileri, ödüllerini Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın elinden aldı.
Söz konusu listede yer alan 42 müteahhitlik ile 6 müşavirlik firmasının isimleri ise şöyle:
"Rönesans, Limak, ENKA, Ant Yapı, Yapı Merkezi, Tekfen, Onur Taahhüt, Esta İnşaat, Alarko, TAV Tepe Akfen, Sembol Uluslararası Yatırım, Aslan Yapı, Mapa, Çalık Enerji, Gülermak, Kuzu Toplu Konut, Nurol, Eser Taahhüt, Yüksel İnşaat, Makyol İnşaat, İlk İnşaat, Summa Turizm Yatırımcılığı, Cengiz İnşaat, Kolin İnşaat, MBD İnşaat, Polat Yol Yapı, Dekinsan Grup, Yenigün İnşaat, TEPE İnşaat, Gürbağ İnşaat, IC İçtaş, Metag İnşaat, GAP İnşaat, Üstay Yapı, Feka İnşaat, Özgün Yapı (Bayburt Grup), STFA İnşaat, SMK Ulusal İnşaat, Zafer Taahhüt İnşaat, Doğuş İnşaat ile NKY Mimarlık Mühendislik, NATA İnşaat, İRİS İnşaat, Yüksel Proje, Tekfen Mühendislik, Proyapı Mühendislik ve Müşavirlik, Temelsu Uluslararası Mühendislik Hizmetleri ve Dolsar Mühendislik."
Öğrenciye vergisiz telefonda geri sayım başladı! iPhone telefonlar bu kapsama girecek mi?
MHR GYO, borsada bir ilk olacak: MHR GYO halka arzı ne zaman?
Ev sahibinin yeni isteği şaşırttı: Kiracının ‘sicilini’ talep ediyor!