Bakan Özhaseki İstanbul'daki ilçe belediyelerini depreme karşı uyardı!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul'daki ilçe belediyelerine depreme hazırlık konusunda çağrıda bulundu. Özhaseki, ilçe belediyelerinin vatandaşlarla birebir görüşerek, deprem hazırlık çalışmalarına katkı sağlamalarını istedi. Özhaseki, vatandaşlarla birebir görüşmelerin ilçe belediyeleri tarafından yapılması gerektiğini ve vatandaşların bu çalışmalara sağduyuyla yaklaşıp yardımcı olması gerektiğini belirtti
Bakan Özhaseki, İstanbul'daki ilçe belediyelerine depreme hazırlık konusunda çağrıda bulundu. Özhaseki, vatandaşlarla birebir görüşmelerin ilçe belediyeleri tarafından yapılması gerektiğini ve vatandaşların bu çalışmalara sağduyuyla yaklaşıp yardımcı olması gerektiğini belirtti. Aksi takdirde, deprem hazırlık çalışmalarının yürütülemeyeceğini vurguladı.
Bakan Özhaseki ayrıca, İstanbul'da deprem hazırlık çalışmaları yaptıklarını ve ilçe belediyelerinin bu konuda çalışmaları olduğunu ifade etti. Önümüzdeki hafta bir komisyon kurarak bu çalışmaların detaylarını gözden geçireceklerini söyledi.
İşte ayrıntılar...
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul'da depreme hazırlık çalışmaları yaptıklarını ve ilçe belediyelerinin vatandaşlarla birebir görüşerek, vatandaşların bu çalışmalara sağduyuyla yaklaşıp yardımcı olmaları gerektiğini belirtti.
Özhaseki, İller Bankası Sosyal Tesisleri'nde Ankara'daki medya temsilcileriyle bir araya geldiği toplantıda gazetecilerin sorularını cevapladı. Fay hatlarıyla ilgili koruma tedbirlerinin nasıl uygulanacağı ve bu alanlara konut yapımının nasıl engelleneceği sorusuna Özhaseki, fay hatlarının imar planlarına işleneceğini ve bu bölgelerde yapılaşmaya izin verilmeyeceğini, ayrıca cezai yaptırımların uygulanacağını ifade etti.
Özhaseki'ye, "Yerinde Dönüşüm Kampanyası"ndan yararlanacak binalarda kabul kararının yüzde 50 artı 1 oyla alınabileceği, kabul kararı alınmayan binaların ise TOKİ'nin kendi kampanyasından faydalanıp faydalanamayacağı sorusu yöneltildi. Bakan Özhaseki, en azından 5 kişinin bir araya gelmesini istediklerini belirterek, sürece ilişkin şu bilgileri paylaştı:
"Biz ortak bir hesaba, inşaat başladığında, hak ediş karşılığında paraları yatırmaya başlarız. Vatandaştan da daha sonra, kredi miktarını tapusuna şerh koyarak isteriz, ki zaten onu ödemekte güçlük çekilmez. Neredeyse 2 sene sonra, 10 yıl vadeyle, 3 bin küsur lira aydan aya ödeyeceği para da herhalde çok ciddi bir rakam olarak vatandaşı yormaz diye düşünüyorum. Orada kimsenin gönlüne bırakacak halimiz yok, bir an önce hayatı normalleştireceğiz. Eğer vatandaş orada kalmak istemezse, doğru, rezerv alandan verebiliriz hiçbir problem yok. Bazen fay kırıkları üzerinde yerler var, oralara yapı yasağı geldiği için, vatandaşın hakkını nereden vereceğiz, rezerv alandan vereceğiz. Bizim yaptırdığımız konutlar en fazla 5 katlı olacak. Peki, 7-8 katlı yerler var, oradaki vatandaşın hakkını nasıl koruyacağız? Eğer zemin müsaitse, taban alanını genişleteceğiz. Buna şehircilikte taks diyoruz. Taban alanını genişleterek, yine 5 katta çözmeye çalışacağız. Değilse, en son çare olarak, vatandaşlar arasında kura çekip, kalan kısmı rezerv alanlardaki yapı konutlarına taşıyacağız."
MALATYA, KAHRAMANMARAŞ VE HATAY'DA İNŞAATLAR BAŞLIYOR!
Bakan Özhaseki, Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Malatya illerinde kentin "birinci ring" olarak tanımlanan meydanlarından başlayarak herkesin dikkatini çekecek alanlarda inşaat çalışmalarının başlayacağını belirtti. Bakanlık, bu inşaatları yöresel mimariye uygun olarak gerçekleştirecektir. Özhaseki, Malatya'da önümüzdeki hafta, Kahramanmaraş'ta bir sonraki hafta ve ardından Hatay merkezinde inşaatlara başlayacaklarını ifade etti. Ayrıca, inşaat projelerinin kısa sürede tamamlanması hedeflendiği de belirtildi.
"İŞÇİLİKTEN YANA BİR SIKINTI DOĞACAK GİBİ GÖZÜKÜYOR"
Özhaseki, deprem bölgesinde yapılacak inşaatlar nedeniyle sektörün işçi ihtiyacı konusunda endişelerin olduğunu dile getirdi. Ancak inşaat sektörünün Türkiye genelinde çok güçlü olduğunu ve dünyanın dört bir yanından iş alındığını belirtti. Malzeme temini konusunda sıkıntı yaşanmayacağını vurgulayan Özhaseki, "Ancak işçilik konusunda bir sıkıntı yaşanabilir gibi görünüyor. İstanbul'da bile inşaat sektöründe ustalara olan talep sorunları duyuyoruz. Muhtemelen Milli Eğitim Bakanlığı ile anlaşarak bölgede kurslar düzenleyerek kısa süreli sertifikalar verme yoluna gideceğiz ve böylece bölgede çalışmak isteyenlere yeni fırsatlar sunarak bu eksikliği gidermeye çalışacağız" şeklinde konuştu.
"VATANDAŞLA GÖRÜŞMELERİ, İLÇE BELEDİYELERİNİN YAPMASI LAZIM"
"İstanbul Büyükşehir Belediyesinin ilçe belediyeleriyle kentsel dönüşüm noktasında nasıl çalışacaksınız? Sayın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile görüşmenizde nasıl bir izlenim edindiniz?" sorusu üzerine Özhaseki, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyeleri arasındaki işbirliği ve kentsel dönüşüm konusunda iyi niyetle çalıştıklarını belirtti. İlgili belediyelerin vatandaşlarla birebir görüşmeler yapması gerektiğini ve vatandaşların bu sürece anlayışla yaklaşıp yardımcı olmalarının önemli olduğunu ifade etti. Özhaseki, ilçe belediyelerinin deprem riski taşıyan bölgelerin belediyeleri olduğunu ve vazifelerini yerine getirmek istediklerini düşünüyorlarsa vatandaşlarla hızla iletişime geçmeleri, planlar yapmaları ve yardım taleplerinde bulunmaları gerektiğini vurguladı. Özhaseki, herhangi bir siyasi ayrım gözetmeksizin yardımcı olabileceklerini ve destek sağlamaya hazır olduklarını belirtti.
Özhaseki, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile yaptığı görüşmeden iyi bir izlenim edindiğini paylaştı. Kendisinin İstanbul ve Hatay gibi illerde yapılan davetlere olumlu yanıtlar aldığını ve herkese kapılarını açtığını belirtti. Özhaseki, ilgili belediyelerin ve sivil toplum örgütlerinin bu davete uygun bir şekilde yanıt vererek işbirliği yapmalarını umduğunu ifade etti. Özhaseki, İstanbul'da da benzer bir çalışmanın başlatılacağını ve önümüzdeki hafta bir komisyon kurulacağını belirtti. Ayrıca, İstanbul için yapılan çalışmalara ilişkin bilim insanlarının raporlarından faydalanacaklarını ve işbirliği içinde hareket edeceklerini söyledi.
Deprem hazırlığı açısından İstanbul'da dönüştürülebilecek konut sayısı hakkındaki soruya cevap olarak Özhaseki, konuyu kabine üyelerine brifing verdiğini belirtti. Kanal İstanbul çevresinde büyük bir alanın rezerv alan olarak ayrılabileceğini ve 600 bin konutun yapılabilme kapasitesine sahip olduklarını ifade etti. Özhaseki, büyük ihtimalle yaklaşık bir yıl sonra inşaatlara başlayabileceklerini ve projeleri hızlı bir şekilde tamamlamak için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.
İstanbul'daki toplanma alanlarına ilişkin çalışmalar hakkındaki soruya cevap olarak Özhaseki, zaman zaman dedikoduların ortaya çıktığını belirtti. İlk bulunan boşlukların bile toplanma alanı olarak kullanıldığını ve daha sonra bu alanların sahiplerinin imar haklarını kullanmaya başladıklarında binaların yapıldığının söylendiğini ifade etti. Özhaseki, bu alanların sürekli güncellendiğini ve insanların acil durumda çıkabilecekleri ve bekleyebilecekleri yerler olarak görüldüğünü söyledi. Bu alanların lojistik bölgeler gibi düşünülmesi gerektiğini ve İçişleri Bakanlığı ve belediyelerin bu alanları sürekli güncellediğini belirtti.