İstanbul büyük depreme nasıl hazırlanacak? Bakan Özhaseki tek tek açıkladı: İstanbul için yasa taslağı geliyor!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul'daki riskli yapılara dikkat çekerek, megakentin depreme hazırlanması için yapılacakları tek tek açıkladı. İstanbul için yasa taslağı hazırlığı da başladı. İşte ayrıntılar...
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kayseri'de gerçekleştirilen "Medya Buluşması" programında önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Mehmet Özhaseki, durmadan, bir an önce tedbirler alıp kentsel dönüşümün çok hızlı şekilde devreye alınması gerektiğinin altını çizdi.
Bakan Özhaseki, söz konusu açıklamasında megakent İstanbul'da 2012'den bu zamana kadar 800 bin civarında konutu yenilediklerinin altını çizdi.
Habertürk Gazetesi'nde yer alan habere göre; şu anda da 180 bin konutun yapımının sürdüğüne değinen Özhaseki, "Ancak bunları çok yeterli görmüyoruz. Sebebine gelince İstanbul'da 5,8 milyon bağımsız birim var. 1,5 milyon bağımsız birim çok riskli gözüküyor ama 600 bini ilk etapta yıkılacak konutlar olarak önümüzde duruyor" açıklamasında bulundu.
İstanbul'da 1,5 milyon bağımsız birim çok riskli
Söz konusu rakamın büyük bir rakam olduğunu ve bu 600 bin konuutn çok hızlıca, bir an önce dönüşmesi gerektiğini dile getiren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, "Deprem gelip onları yıkmadan biz eğer güvenli hale getirebilirsek herhalde sorumluluğumuzu yerine getirmiş oluruz diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
Özhaseki, İstanbul'daki dört adımda bu işleri yapmayı düşündüklerine dikkat çekti.
Konuya ilişkin açıklamasında Bakan Özhaseki, "Bir taraftan devam eden şu andaki süreçler var. 188 yerde zaten kentsel dönüşüm işi devam ediyor. Sıkı bir şekilde bunu takip ediyoruz. İkincisi rezerv alanlar tespit ettik. Bu rezerv alanlarda inşallah 350 bin konut inşa edeceğiz" ifadelerine yer verdi.
Özhaseki, bu konutları da depremde ilk yıkılacak, hasar görecek evlerin yerine doğru bir takas işlemiyle dönüştürmek istediklerinin altının çizdi ve "Üçüncüsü de Yarısı Bizden Kampanyası ile vatandaşın müracaatı oldu. Yüzde 100 anlaşma sağlayan 14 bin bina var. Yüzde 67 anlaşma sağlayan da 21 bin civarında bina var. Bunlar da 200 bine yakın bağımsız birim ediyor" şeklinde konuştu.
Yarısı Bizden Kampanyası'nı da çok yakın bir süre içerisinde inşallah başlatacaklarını belirten Özhaseki, açıklamasında "Vatandaş kendi evini yıkıp yapmaya başladığında bedelinin yarısını biz vereceğiz ki bu da İstanbul'da ciddi bir şekilde bir dönüşümü sağlamış olacak" bilgilerini paylaştı.
İSTANBUL İÇİN YASA TASLAĞI HAZIRLIĞI
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, söz konusu açıklamasında, hangi partili olursa olsun, komisyonda yer almalarını istediklerine vurgu yaparak, "Sağ olsunlar, onlar da ellerinde bilgi, belge ne varsa hepsini getiriyorlar. Bakanlığımızın bünyesinde başlayan bu çalışma zannedersem 10 gün içerisinde biter. Yasa taslağı haline getirmek istiyoruz" şeklinde konuştu.
Özhaseki, Meclis açılmadan bu tamamlanabilirse, Meclis'i olağanüstü toplantıya davet edip İstanbul'u depreme hazırlayabilmek için önüne çıkan bütün engelleri aşacak şekilde bir yasa taslağının hazırlanmaya başlanacağına dikkat çekti.
Bakan Özhaseki, bu işin üç ayağı olduğunu da dile getirdi. "En başta Bakanlık var. Bir şemsiye kuruluşu olarak bu tür hazırlıkları yapıyor. Elbette ki oradaki kentsel dönüşüme liderlik edecek ama bir taraftan da bu işin olmazsa olmazı iki ayak daha var. Birisi belediyeler. Gerek büyükşehirler gerekse ilçe belediyeleri. Onların kendi vatandaşlarıyla görüşüp, bulundukları yerlerdeki çöküntü alanlarını, depremde ilk hasar yerleri veya dönüşüm için en acil kod veren yerler her ne ise buraları tespit etmesi lazım. Sonra bu işin bir diğer ayağı da elbette ki vatandaş" açıklamasını yapan Bakan Özhaseki, konut sahibinin razı olmadığı sürece yapılacak bir şey olmadığının altını çizdi.
Bakan Özhaseki, vatandaşların gönüllü olması ve belediyelerin de uygun ortamı hazırlaması durumunda Bakanlık olarak sonuna kadar destek vermeye çalışacaklarını aktardı ve "Para verilecekse para veririz. Rezerv alan verilecekse rezerv alan hazırlar veririz kendilerine. Kira yardımı yapılacaksa, kira yardımı yaparız. TOKİ girmesi gerekiyorsa, TOKİ girer işe" ifadelerini kullandı.
Özhaseki, konuya ilişkin açıklamasını "Bundan endişemiz yok ama dediğim gibi burada bir an önce belediyelerimizin kendi bölgelerinde, kendi yerlerinde hazırlık yapması elzem gibi görünüyor" ifadelerini kullanarak tamamladı.
Prof. Dr. Şener Üşümezsoy'dan son dakika İstanbul depremi açıklaması: Adalar fayında stres var mı?
Prof. Dr. Naci Görür üstüne basa basa uyardı! İstanbul'da 100 bin binada insanlar ölümü bekliyor