28 / 04 / 2024

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy'dan son dakika İstanbul depremi açıklaması: Adalar fayında stres var mı? 

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy'dan son dakika İstanbul depremi açıklaması: Adalar fayında stres var mı? 

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, son günlerde sık sık gündem olan olası büyük İstanbul depremi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Peki Adalar fayında stres var mı? İşte Üşümezsoy'un o açıklamaları...



Sismolog Prof. Şener Üşümezsoy, BBC tarafından yayınlanan ve bilgisayar ortamında yapılan İstanbul depreminin kırılma simülasyonuna ilişkin görseleri paylaştı ve önemli açıklamalarda bulundu. 

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, konya ilişkin açıklamasında, bu simülasyonun hatalı olduğuna dikkat çekti ve simülasyonda kullanılan temel modelin 2005'te Rolando Armijo tarafından oluşturulan harita olduğunun altını çizdi. 

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy dan son dakika İstanbul depremi açıklaması: Adalar fayında stres var mı? 

Yeniçağ'dan Merve Kızılalp'in haberine göre; Şener Üşümezsoy, bu haritanın diğer birçok Le Pichon haritalarını dışladığını ve aslında bu temel modelin hatalı olduğuna dikkat çekti. 

Simülasyonun temelini oluşturan Armijo modelinin Adalar Fayı ve orta Marmara Fayı'nı birleştirme modeli olduğunun ve bu modelin çürütüldüğünün altını çizen Üşümezsoy, sık sık gündem olan olası İstanbul depremi ile ilgili değerlendirmelerini de paylaştı. 

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy dan son dakika İstanbul depremi açıklaması: Adalar fayında stres var mı? 

Adalar Fayı normal bir fay ve stres yok 

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, söz konusu simülasyonda Adalar Fayı'nın kırılma noktasının Kumburgaz Fayı'na doğru ilerlediğine, ardından Büyükçekmece ile Yeşilköy arasındaki fay üzerine kaydığına vurgu yaptı. 

Adalar Fayı'nın 1894'te kırıldığını aktaran Üşümezsoy'a göre, Adalar Fayı normal bir fay ve bu bölgede stres bulunmuyor. 

"Deprem bilimciler Kumburgaz fayı ile orta sırt dediğimiz Büyükçekmece ve Yeşilköy arasındaki Avcılar fayını tek fay gibi almaktadırlar. Oysaki onlar iki ayrı faydir ve orta sırt fayında yan atılımlı sistem yoktur, onun sırtı kesinlikle kesilmemiştir" açıklamasında bulunan Prof. Dr. Üşümezsoy, Adalar fayının devamı olarak bunun ölü bir fay olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy dan son dakika İstanbul depremi açıklaması: Adalar fayında stres var mı? 

Üşümezsoy, fay derinliğinin deprem büyüklüğünü etkilediğine dikkat çekti ve Japon deprem bilimcilerinin çalışmalarına göre, fay derinliğinin 15 kilometre olarak ölçüldüğünün altını çizerek, Türkiye'de ise fay derinliğinin 10 kilometrenin altında ölçüldüğünü aktardı. 

Simülasyonun temelini oluşturan fay modellerinin gerçekçi olmadığına ve bu sebeple simülasyonun da hatalı sonuçlar ürettiğine vurgu yapan Şener Üşümezsoy, Marmara depreminin bilimsel senaryosunun fay temeli doğru olmadığı için simülasyonun da hatalı olduğunu söyleyerek açıklamasını tamamladı. 

Prof. Dr. Naci Görür üstüne basa basa uyardı! İstanbul'da 100 bin binada insanlar ölümü bekliyor

İBB, Pendik'te konut imarlı arsa satıyor! Megakentte arsa sahibi olmak isteyenler aman bu tarihi kaçırmayın!

Konut stokundaki yetersizlik arsaya olan talebi artırdı! Yatırımcıların gözü 1'e 10 kazandıran arazilerle Trakya'da!


Geri Dön