22 / 12 / 2024

Yüzde 25 kira sınırına uymak istemeyen ev sahiplerinden yeni oyun! Şimdi de yabancı öğrencilerin peşine düştüler!

Yüzde 25 kira sınırına uymak istemeyen ev sahiplerinden yeni oyun! Şimdi de yabancı öğrencilerin peşine düştüler!

Ev sahipleri yüzde 25 sınırını aşmak için çeşitli oyunlar denemeye başladı. Ev sahipleri şimdi de evlerini kiraya verebilmek için yabancı öğrencilerin peşine düştü.



Ev sahipleri yüzde 25 kira sınırını aşmak için her türlü oyuna başvuruyor. Bunlardan biri de yabancı öğrenciler oldu. Her yıl noterden oturma iznini yenilemek zorunda olan yabancı öğrenciler ev sahiplerinin yaptığı kira artışlarına rıza göstermek zorunda kalıyor. 

Yüzde 25 sınırına takılmamak için çeşitli yollar deneyen ev sahipleri yeni yöntemler geliştirdi. Ev sahiplerinin yeni yöntemlerini anlatan Gayrimenkul Uzmanı Gamze Özlü, kısa süreli kiralama yapmak isteyen ev sahipleri yabancı öğrencilere ev kiralamaya başladığını diğer yöntemin de kiracılardan kredi notu istediklerini açıkladı.

EV SAHİPLERİ YABANCI ÖĞRENCİLERİN PEŞİNDE

Ev sahiplerinin kira artışında yüzde 25 sınırına uymadığını belirten Gayrimenkul Uzmanı Gamze Özlü, kiracılarına, yeni kiralamalarda ev sahipleri hakları olmamasına rağmen istediği zaman evden çıkarabilmek için taahhütname imzalattıklarını söyledi. 

Ev sahipleri yüzde 25 sınırına uymamak için şimdi de  yabancı öğrencilerin peşine düştü. Yabancı öğrencilerin noterden yapılan kontratla oturma izni almaları gerekiyor ve  her senede bunun yenilenmesi gerekiyor.

Bunun için de yeni oyun geliştiren ev sahiplerinin oyununu Gamze Özlü, şu şekilde anlatttı: ''Şimdi mal sahibi diyor ki bir sene sonra istediğim kirayı kabul etmezse noterden kontratı yenilemem, o da oturum alamaz ve mecburen başka eve çıkmak zorunda kalır. Onun için yabancı öğrenciyi tercih ediyor” dedi.

Yüzde 25 kira sınırına uymak istemeyen ev sahiplerinden yeni oyun! Şimdi de yabancı öğrencilerin peşine düştüler!
EV SAHİPLERİ KİRACILARDAN KREDİ NOTU İSTEE BAŞLADI

Son dönemde ev sahiplerinin kiracılardan kredi notunu istediğini söyleyen Gamze Özlü, kredi notu 1.600- 1.500’ün altında olanlara ödeme zorluğu yaşayabileceğini düşünerek ev vermediklerini açıkladı.

“KİRA ARTIŞLARININ ASIL SEBEBİ KONUT ÜRETİMİNİN YETERSİZ OLMASI”

Konut kiralarını etkileyen birçok unsur olduğunun vurgusunu yapan Gayrimenkul Uzmanı Gamze Özlü, konutta yeterli üretimin yapılmamasının en temel nedeni olduğunu açıkladı.

Özlü, 2018 yılına kadar sağlıklı bir konut üretimi yapıldığını ve odönemde vatandaşların konuta rahat ulaşabildiğini hatırlattı.

2018’den sonraki geçen 5 yılda tam manasıyla bir çöküş yaşandığını ifade eden Özlü '' Bu tarihten sonra her yıl küçülen bir sektörden bahsediyoruz. Ülkedeki evlilik ve boşanma sayısı konut ihtiyacını da bizlere gösteren bir parametre. Örneğin 2022 yılında 575 bin kişi evlenmiş 180 bin kişi de boşanmış. Bu da 730 bin civarında yeni ev ihtiyacı ortaya çıkarıyor.'' dedi.

Gamze Özlü'ye göre; konut ihtiyacına yol açan bir diğer etken ise göç olduğunu ve büyükşehirlere yönelik devam eden göç hareketinin olduğunu söyledi. Bunların dışında üniversite öğrencilerinin her yıl oluşturdukları ev talebine ek olarak yurtdışından gelen öğrenci sayısında ciddi artış olması da ev talebini artıran bir diğer unsur olarak görüyor. 

Yüzde 25 kira sınırına uymak istemeyen ev sahiplerinden yeni oyun! Şimdi de yabancı öğrencilerin peşine düştüler!

YILLIK KONUT İHTİYACI 750-800 BİN!

Avukat Gamze Özlü Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2023’ün ikinci çeyreğine ilişkin açıkladığı yapı izin istatistikleri, toparlanmanın sinyalini verdiğini söyledi.

Özlü :'' İkinci çeyrekte yıllık bazda belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen bina sayısı yüzde 5.7, daire sayısı yüzde 31.3 ve yüzölçümü yüzde 25.6 arttı.

Yılın ikinci çeyreğinde 30 bin 712 binada 188 bin 740 daire için ruhsat düzenlendi. Daire sayısı bazında son beş yılın en yüksek ikinci çeyrek verisine ulaşılması da dikkat çekti.  İkinci çeyrek verileriyle birlikte yılın ilk yarısına ilişkin tablo  netleşti ve Ocak-haziran döneminde ruhsat verilen daire sayısı 319 bin 500 oldu. '' diyerek   yıllık konut ihtiyacının 750-800 bin olduğu için rakamların beklenilen seviyeye gelmediğini belirtti.

Ev sahipleri yüksek kiralar için okul sezonunu bekliyor!
Yapancıya konut satışı teşviki kiralık ve satılık konut piyasasını darmaduman etti!

Geri Dön