28 / 04 / 2024

Yapancıya konut satışı teşviki kiralık ve satılık konut piyasasını darmaduman etti!

Yapancıya konut satışı teşviki kiralık ve satılık konut piyasasını darmaduman etti!

Ülkeye taşınan yabancılara sağlanan devlet teşvikleri ve konut piyasasının serbestleşmesi ve turizm amaçlı kısa vadeli ev kiralama uygulamasının yaygın hale getirildiği Portekiz'de kiralık ve satılık konut piyasası darmaduman oldu.



Portekiz'de yabancı yatırımı cezbetmek için tasarlanan yabancı konut satışı teşviki aylık asgari ücretin 760 euro olduğu ve çalışanşarın yüzde 50'sinin aylık 1000 eurodan az kazandığı ülkede kiralılık ve satılık konut piyasasını darmadurman etti. 

YABANCILARA KONUT SATIŞI PİYASASI DARMADUMAN ETİ!

Yabancıların uzaktan çalışmasına ve yalnızca yüzde 20’lik bir vergi ödemesine olanak sağlayan bir dijital göçebe vizesi ve turizm nedeniyle dairelerin kısa dönemli kiralamalara uygun hale getirilmesi de konut piyasasını alt üst etti.

Uzaktan çalışan yabancıların oluşturduğu küresel bir çevrimiçi topluluk olan Nomad List’e göre, şu anda yalnızca Lizbon’da böyle 15 bin 200 kişi yaşıyor. 

''DURUM ÇILGINCA''

Guardian’a konuşan Lizbon Üniversitesi Coğrafya ve Mekansal Planlama Enstitüsü Araştırma Görevlisi Agustín Cocola-Gant, konut krizi ile ilgili  “Durum çılgınca” yorumunu yaptı.

Maaşlar ve kira fiyatları arasındaki eşitsizliğe değinen Cocola-Gant, “Şu anda kriz herkesi etkiliyor, sadece savunmasız nüfusu değil. Bazı aileler çocuklarını üniversiteye göndermiyor çünkü onlar için bir oda tutamıyorlar. Ayrıca ayda 1000 Euro kazanan genç profesyoneller için (ki bu ortalama maaş) yaşamak imkansız hâle geliyor” dedi.

Yapancıya konut satışı teşviki kiralık ve satılık konut piyasasını darmaduman etti!

ÖĞRETMELER VE DOKTORLAR BÜYÜK ŞEHİRLERİ TERK ETTİ!

Deneyimli araştırmacı Rita Silva da krizin yalnızca mevcut eşitsizlikleri artırmaya hizmet ettiğini söyleyerek, “Doktorlar, yaşayacak bir yer bulamadıkları için çok ihtiyaç duyulan büyük şehirlere gelmiyorlar. Öğretmenlerde de durum aynı” dedi.

HÜKÜMET ÖNLEM ALMAYA BAŞLADI!

Portekiz’in solcu hükümeti şimdiden konut krizini bir öncelik haline getirdiğini söyledi.

Konut Bakanlığı Sözcüsü, “Geçtiğimiz 7 yılda, toplu konut politikasını yalnızca daha az kaynağa sahip sınıflar için garanti vermeyi amaçlayan toplu konut politikasını bir kenara bıraktık, bunun yerine toplu konut politikasına evrenselci bir yaklaşım getirdik” dedi.

Hükümet aynı zamanda altın vize programını durdurmak için önlemler açıkladı ve 185 binden fazla insanı destekleyen yeni bir kira sübvansiyonu getirdi.

Yakın zamanda açıklanan girişimler içinde  inşaat, yenileme ve dönüştürme yoluyla konut stokunun artırılması ve daha uygun kiralar sunan ev sahiplerine vergi muafiyeti sağlanması da yer alıyor. 

Tatil cenneti Bodrum’da emlak fiyatları zirve yaptı! Ev fiyatları şatolar ile yarışıyor! 

Yatırımda rota değişti: Ev alamayan arsaya yöneldi!

Ev fiyatları yüzde 110, kira fiyatları yüzde 138 arttı! Evlerin ortalama metrekare fiyatı 19 bin 536 TL oldu

Geri Dön