Bakan Şimşek’ten çok konuşulacak açıklama! Resmen açıkladı!
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Bu yıl yaklaşık 1,1 trilyon dolarlık bir ekonomi olacağız. Türkiye, 2026 yılında Dünya Bankası'nın tanımıyla gelişmiş ülkeler kategorisine girmiş olacak" ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanlığı himayesinde düzenlenen ve Türk diasporasının önemli isimlerini buluşturan Dünya Türk İş Konseyi 10’uncu Kurultayı, Haliç Kongre Merkezi'nde sürüyor.
Düzenlene kurultayda konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, ekonomiye ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.
Bakan Şimşek, uygulanan ekonomik programın çok önemli bir bileşeninin de yapısal dönüşüm, yani yapısal reformlar olduğuna vurgu yaparak, şunları söyledi:
"Vergiden tutun yatırım ortamına kadar pek çok konuda 7 ana başlık altında Türkiye'nin yapısal dönüşümü için çalışmayı sürdüreceğiz. Yapısal dönüşümden kastımız verimlilik artışını sağlayacak önemli düzenleme ve uygulamalardır. Doğru alanlara yatırımdır. Zira yatırım ve rekabet alanının iyileştirilmesi, ülkemizde inovasyonun ve verimliliğin anahtarıdır. Bu nedenle, biz tekrar Türkiye’yi gerçekten gelişmiş ülkelerle hızla arayı kapatan bir patikada büyüyen duruma getireceğiz. 2023’te tabii ki bizim öngörülerimize göre, Türkiye yaklaşık ilk kez 2023’te 1 trilyon doların üzerine çıkacağız. Yuvarlamam gerekirse (2023’te) yaklaşık 1,1 trilyon dolarlık bir ekonomi olacağız. Bu önemli. Orta Vadeli Program dönemi sonunda yani 2026'da, Türkiye, Dünya Bankasının tanımıyla yüksek gelirli gelişmiş ülkeler kategorisine girecek. Bu çok önemli bir gelişme. İnanıyorum ki biz bunu gerçekleştireceğiz. Bunun ön şartı fiyat istikrarıdır."
Şimşek, büyümeyi tekrar dengelemelerinin gerektiğini söyleyerek, fiyat istikrarına doğru politikalarla ve büyüyerek erişebileceklerini ifade etti.
Büyümenin tekrar dengelenmesi için ellerindeki kısıtlı olanakları aşırı tüketim yerine üretime aktarmalarının gerektiğini paylaşan Şimşek, sözlerine şu şekilde devam etti:
"Bizim bankalarımızdan isteğimiz bu ve gerçekleştirdiğimiz düzenlemelerin tamamı da bugüne kadar bu yönde fakat fiyat istikrarının bugün bulunduğumuz noktadan sağlanabilmesi amacıyla fedakarlık gerekiyor, sabır gerekiyor. Evet, kolay değil. Fakat biz bunu başaracağız ve fiyat istikrarıyla braber Türkiye yeniden yüksek ama sürdürülebilir bir büyüme patikasına girmiş olacak. Maliye politikası bu noktada önemli bir çıpa görevini görecek. Dış kaynak konusunda ben inanıyorum ki piyasalar, bu programa ilişkin değerlendirme yapacaklar. Fakat değerlendirmelerinden sonra ben umut ediyorum ki buraya kaynak aktarımıyla güvenoyu verecekler."
KKM’den çıkış Merkez Bankası’nın istediği seviyede değil!