24 / 12 / 2024

KKM’den çıkış Merkez Bankası’nın istediği seviyede değil!

KKM’den çıkış Merkez Bankası’nın istediği seviyede değil!

Toplam 3.3 trilyon liralık büyüklüğüyle ekonomiyi zora sokan KKM’den şu an için anlamlı bir çıkış başlamadı. Merkez Bankası dönüşüme hız vermek ve piyasada oluşan fazla likiditeyi çekmek için zorunlu karşılıkları artırdı.



Aralık 2021’deki kur krizi esnasında uygulamaya giren ve bugün 3.3 trilyon liralık büyüklüğe ulaşan Kur Korumalı Mevduat'ın (KKM) tasfiyesi kolay olmayacak. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan (TCMB) KKM'den kademeli çıkış hedefi ile attığı adımlar şu an için tam anlamıyla sistemden çıkışı başlatmadı. KKM, önceki 14 günde de olduğu gibi 1-8 Eylül tarihleri arasında 15.7 milyar TL'lik sınırlı bir düşüş yaşadı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) paylaştığı haftalık verilerine göre KKM büyüklüğü 8 Eylül tarihi itibarıyla, bir önceki haftaya kıyasla 15.7 milyar lira düşerek 3 trilyon 332 milyar 606 milyon liraya indi. TCMB, KKM hesaplarından TL mevduata dönüşüm hedefini açıkladığı 20 Ağustos’tan bu yana toplam gerileme ise 75.34 milyar TL’ye erişti. Bankacılık sektörü kaynakları ise KKM hacmindeki bu düşüşün TCMB’nin istediği düzeyde olmadığına işaret ediyor.

 KKM’den çıkış Merkez Bankası’nın istediği seviyede değil!

300 MİLYARI GERİ ÇAĞIRDI

Sözcü gazetesinden Mehtap Özcan Ertürk’ün haberine göre, KKM'den çıkış bebek adımları ile devam ederken TCMB dün KKM için zorunlu karşılık (ZK) oranını 6 aya kadar olan vadeler için yüzde 15'ten yüzde 25 seviyesine çıkardı. 6 aydan uzun vadeler için ise yüzde 15'ten yüzde 5 seviyesinde indirdi. Reuters'ın hesaplamalarına başvurduğu dört bankacı TCMB'nin bu kararıyla beraber 250 milyar TL'nin üzerinde 300 milyar TL'ye yakın TL likiditenin sistemden çekileceğini öngördü. TCMB, TL cinsi zorunlu karşılıklarda yaptığı değişiklikle KKM hesaplarına tüm vadeler için yüzde 15 oranında zorunlu karşılık uygulamasını temmuz ayında başlatmıştı. Bu süreçte 500 milyar TL bandında likidite sistemden çekilmişti.

 KKM’den çıkış Merkez Bankası’nın istediği seviyede değil!

MALİYETİ SEÇİM SONRASINA ERTELİYOR

TCMB eski ekonomisti Prof. Dr. İbrahim Ünalmış katıldığı bir TV yayınında zorunlu karşılık kararını şu şekilde yorumladı: “Bu kararla TCMB, sistemde çoğunluğu meydana getiren kısa vadeli KKM istemediğini, sistemde kalınacaksa 6 aydan uzun vadeli hesaplara yönlendirilmesini istediğini ifade ediyor. Bu da yerel seçimin sonrasına karşılık geliyor. KKM'nin vadesini seçim sonrasına erteleyerek belki de bu noktada bir maliyet optimizasyonu yapmayı düşünüyor olabilirler.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan resmen açıkladı! Öğrencilere 1.500 TL destek müjdesi! Başvuruyu yapan parayı kapacak!  

Migros'ta Yudum ayçiçek yağı 5 litre 179,90 TL’ye, domates salçası 32,50 TL’ye, çamaşır suyu 21,90 TL’ye düştü!

Az önce açıklandı! Benzin, motorin ve LPG’de son dakika müjdesi!

Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön