23 / 12 / 2024

Merkez Bankası’nın KKM kararı dövize hücumu başlatır mı? Dolar ve eurosu olanlar mutlaka baksın!

Merkez Bankası’nın KKM kararı dövize hücumu başlatır mı? Dolar ve eurosu olanlar mutlaka baksın!

Merkez Bankası’nın, Kur Korumalı Mevduat hesaplarını TL mevduata geçirme kararıyla birlikte, mevduat faizlerinin yükselmesi beklenirken, 3,4 trilyon liraya ulaşan KKM’den çözülecek paranın dövize yönelmesi yeni kur şokları riskine neden olacak.



Bütçede yeni bir kara deliğe dönüşen kur farkı ödemelerinin kamuya getirdiği aşırı yük nedeniyle Merkez Bankası’nın KKM’yi standart TL mevduata geçirme kararı ekonomi çevrelerinde tartışma yarattı.

Konuyu inceleyen Dunya.com köşe yazarı Naki Bakır’ın yazısı şöyle: Dövize yönelişi kırmak için 2021 sonunda getirilen KKM’deki birikimlerin önemli bir kısmı dövizden çözülen veya dövize gidecekken kur farkı garantisinin cazibesi ve bankaların çabalarıyla buraya gelen fonlardan oluşuyordu. Ancak önceki Merkez Bankası yönetimi bankalara ‘KKM’yi artır’ şeklinde baskı yaparken, yeni yönetim ise KKM’yi azaltıcı önlemler getirdi.

Merkez Bankası’nın KKM hesaplarını standart TL mevduata geçirmeyi öngören yeni kararları ile iki aydır düşüşte olan mevduat faizlerinde yükseliş beklenirken, KKM’den çözülecek paranın önemli bir bölümünün dövize yönelme ihtimali belirdi. KKM hesaplarının toplam büyüklüğü 11 Ağustos itibarıyla 3 trilyon 357,7 milyar liraya ulaşırken, 124,7 milyar dolara karşılık geliyor.

Merkez Bankası’nın KKM kararı dövize hücumu başlatır mı? Dolar ve eurosu olanlar mutlaka baksın!

BU FAİZ DÜZEYİYLE OLMAZ

Ekonomistler, mevcut faiz oranı ile KKM sahiplerinin TL mevduata yönelmesinin zor olacağı görüşünde. Çözülecek paranın tekrar dövize kaçmaması için TL mevduat faizlerinin, kur artışlarının marjını da içerecek düzeyde olması gerektiği belirtiliyor. Ancak bu durum da bankaların olası karlılıklarını olumsuz yönde etkileyecek.

Bir aya kadar vadeli mevduata uygulanan ortalama yıllık faiz düzeyi haziran sonunda yüzde 28,45 iken, 11 Ağustos itibarıyla yüzde 23,01’e indi. Üç ay vadeli mevduat faizi yüzde 38,45’ten yüzde 29,06’ya, 6 ay vadelininki de yüzde 27,56’dan yüzde 25,29’a düştü. Bir yıl ve daha uzun vadeli mevduatın faizi yüzde 17,68 iken yüzde 18,56 oldu.

Merkez Bankası’nın aldığı yeni kararlara göre bankaların tasarruf sahiplerini KKM’den caydırarak TL mevduata geçmeye ikna etmesi gerekiyor. Ancak mevcut faiz düzeyi ve enflasyon beklentileri ile bunun gerçekleşmesi zor görünüyor. Ekonomistler, mevduat faizlerinin artmaması durumunda KKM’den çözülen mevduatın dövize yönelme riskinin var olduğunu, bunun da yeni “kur şokları” üretebileceği uyarısında bulunuyor.


 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön