22 / 12 / 2024

KKM’de parası olanlar dikkat! Merkez Bankası’nın KKM kararı ne anlama geliyor?

KKM’de parası olanlar dikkat! Merkez Bankası’nın KKM kararı ne anlama geliyor?

Ekonomistler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) TL mevduatları artıracak ve aynı zamanda Kur Korumalı Mevduat'ı (KKM) azaltacak düzenlemelerini yorumladı. Peki, TCMB’nin KKM kararı ne anlama geliyor? İşte detaylar...



Düzenlemelere göre, sadeleşme süreci çerçevesinde yabancı para mevduattan KKM'ye dönüşüm hedefi uygulamasına ve TL payına göre ek/indirimli menkul kıymet tesis uygulaması sona erdi.

TL mevduatlar yükselirken, kur korumalı hesaplardan TL mevduata geçiş amaçlanarak KKM'nin düşürülmesi hedefleniyor. Bu sayede, TL vadeli mevduat hesaplarına destek verilerek makro finansal istikrarın güçlendirilmesine katkı verilmesi isteniyor.

KKM’de parası olanlar dikkat! Merkez Bankası’nın KKM kararı ne anlama geliyor?

Bu çerçevede, TCMB tarafından kur koruma desteği sağlanan hesaplardan TL hesaplara geçiş ve belli oranda kur korumalı hesapların yenilenmesinin amaçlanmasına, kur koruması olmayan TL payı seviyesinde artış amacına geçildi.

Uzmanlar, düzenlemelerin amacının KKM hesaplarının azaltılması olduğunu ifade ediyor.

TOPLAM BÜYÜKLÜK 3 TRİLYON 357 MİLYAR TL

AA Finans Analisti ve Ekonomist Haluk Bürümcekçi, düzenlemelerin öncelikli amacının, hızlı büyüme kaydederek sektörün toplam mevduatının yüzde 26'sına ulaşan KKM hesaplarının indirilmesi gibi göründüğünün altını çizdi.

KKM’nin toplam büyüklüğünün 3 trilyon 357 milyar TL olduğunu vurgulayan Bürümcekçi, konuya ilişkin olarak şu ifadeleri kullandı:

"Bunun tahmini olarak yüzde 20'sinin TL'den dönen ve kalan yüzde 80’inin ise Döviz Dönüşümlü Kur Korumalı Mevduat'tan (DDKKM) oluştuğu düşünülürse, bu alt gruplar için belirlenen yüzde 95 ve yüzde 5 dönüşüm hedefleri, 2023 sene sonuna kadar toplam KKM büyüklüğünün minimum yüzde 15 bandında düşürülmesinin hedeflendiğine işaret ediyor. Bu durum ise bankaların düşük faizli ve uzun vadeli yüklü tahvil alımına eğilim göstermeyi seçmeyeceği varsayımıyla vadeli mevduatı büyütme rekabetine girerek vadeli mevduat faizlerini artırmasını getirebilirken, TL'nin seyri bakımından destekleyici görünen bu etken, bankaların şu an için netleşmeyen yeni tavan sebebiyle kredi faizlerine bu maliyet artışını yansıtamamaları durumunda faiz marjlarını negatif etkileyebilir."

KKM’de parası olanlar dikkat! Merkez Bankası’nın KKM kararı ne anlama geliyor?

"FİYATLAMA ALGISINDAKİ NEGATİF PATİKADAN UZAKLAŞTIĞIMIZI DÜŞÜNÜYORUZ”

Deniz Yatırım Strateji ve Araştırma Bölüm Müdürü Orkun Gödek ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "KKM'den çıkış ve klasik TL mevduat ürününe geçişin rotasının bir şekilde açılması lazımdı. TCMB de gördüğümüz kadarıyla bu sürece start verdi" dedi.

Uzun bir zamandır yürürlükte olan regülasyonların kısa sürede değiştirilmesinin kolay olmadığına vurgu yapan Müdür Gödek, piyasada denge faiz oranı oluşana kadar Türk hisse senetlerinde mevduat faizlerindeki yükseliş senaryosu kaynaklı oynaklığın bir miktar yükselebileceğini ifade etti.

Milyonlara 3600 ek gösterge müjdesi! Ayrıntılar bir bir belli oldu!

Benzin, motorin ve LPG’de bu sefer sağlam müjde geldi! Resmen peş peşe açıklandı!

Resmen başladı! İlk ve son kez hesaplara tam bu kadar para yatacak!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön