Sektörel

Bakanlık düğmeye bastı! Gayrimenkulde gerçek değer üzerinden vergi alınacak!

Çalışmalarını hız kesmeden sürdüren Hazine ve Maliye Bakanlığı, dünya örneklerini inceledi. Tapuda gerçek değer üzerinden işlem yapılması için düğmeye basan Bakanlık, vergilendirmeyi de bunun üzerinden yapacak.

Çalışmalarına hız kesmeden devam eden Hazine ve Maliye Bakanlığı. gayrimenkul alım satımı ve kira gelirlerinin vergilendirilmesi ile ilgili olarak kayıt dışılığa son vermek için bir süredir yeni tedbirler üzerinde çalışma yapıyor. Türkiye gazetesinden Yücel Kayaoğlu imzalı habere göre Bakanlık yetkilileri, gayrimenkullerin alış ve satışında gerçek bedelinin tespitinin, bir taraftan tapu harcı bir yandan da gelir vergisi açısından önem taşıdığına değindi.

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre meclis açıldığında gündeme getirilmesi planlanan söz konusu bu yeni vergi paketinde, gayrimenkul alım satımında gerçek değer üzerinden vergilendirme yapılmasına ilişkin yeni düzenlemeler konusunda Maliye Bakanlığı çok kapsamlı çalışmalar yaptı. 

Gayrimenkullerin alış ve satışında gerçek bedellerinin tespiti, bir taraftan tapu harcı, bir taraftan da gelir vergisi açısından oldukça taşıyor. Hâlen gayrimenkul alım satım işlemleri, alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı olacak şekilde binde 20 oranında tapu harcına tabi bulunuyor. Alıcı ve satıcının söz konusu gayrimenkulün emlak vergisi değerinin altında olmamak üzere gerçek alım satım bedelini beyan etmesi gerekiyor. Tapuda gerçekleştirilen  alım veya satım işleminden sonra, beyan edilmiş olan devir ve iktisap bedelinin gerçek durumu yansıtmadığının ya da beyan edilen devir ve iktisap bedelinin gerçek durumu yansıttığı hâlde emlak vergisi değerinden daha düşük bir bedel üzerinden harç ödendiğinin tespit edilmesi durumunda eksik alınan harç taraflardan cezalı olarak isteniyor. Ayrıca Gelir Vergisi Kanununa göre; gayrimenkullerin iktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde satılması hâlinde elde edilen gelir değer artışı kazancı olarak vergiye tabi. Ayrıca değer artışı kazancının tespitinde, satış bedelinden endekslenmiş alış bedeliyle tapu harcı gibi giderler ve ilgili yılın istisnası düşülüyor, kalan kazanç üzerinden gelir vergisi alınıyor. 2024 takvim yılı için değer artış kazançlarının 87 bin TL’siı istisna tutuluyor.


VATANDAŞLAR BİLGİLENDİRİLİYOR

Çalışmalarını hız kesmeden sürdüren Hazine ve Maliye Bakanlığı, gayrimenkul gelirlerinin kayıt dışında kalmaması iamacıyla sürekli analiz çalışmaları ve saha denetimleri yapıyor. Tespit edilmiş olan uyumsuzluklar ile ilgili gerekli adımlar atılıyor. Ayrıca gerçek alım satım bedelinin beyan edilmesini sağlamak için vatandaşları çeşitli yollardan bilgilendiren Bakanlık, değer artışı kazancı elde edenlerin beyanname vermesi gerektiğini, beyan döneminden önce anımsatarak,, yasal yükümlülüklerin zamanında yerine getirilmesini talep ediyor.

DÜNYA ÖRNEKLERİ İNCELENİYOR

Verilen detaylara göre tapuda gerçek değer üzerinden işlem yapılması dâhil olacak şekilde gayrimenkullerin vergilendirilmesine yönelik olarak dünya örneklerini de inceleyen Hazine ve Maliye Bakanlığı alternatif düzenlemeler üzerinde çalışıyor. Diğer bir taraftan kira gelirlerinin doğru beyan edilmesini sağlamaya yönelik olarak bir dizi tedbir alan Bakanlık, hazırlamış olduğu Tebliğ taslağında da kiracıların ödemelerini bankadan yapmaları zorunluluğu getiriyor.

 

Asgari ücrete yüzde 20 zam! Milyonlarca çalışana Ocak 2025 şoku! 

Bakanlıktan aylık 6 bin 899 TL çocuk desteği müjdesi!

Bir iki sene sonra yapılandırırım diyerek yüksek faizle konut kredisi almayı düşünenler dikkat