Ekonomi

Bakanlıktan elektrik fiyatlarını düşürecek hamle!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, elektrik fiyatlarını düşürecek hamleleri açıkladı. Peki elektrik faturaları nasıl düşecek? İşte ayrıntılar...Peki elektrik faturaları nasıl düşecek? İşte ayrıntılar

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, elektrik fiyatlarını düşürecek hamleleri açıkladı. Peki elektrik faturaları nasıl düşecek? İşte ayrıntılar...

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, elektrik fiyatlarını düşürecek hamleleri açıkladı. Varank, "Bu desteklerimizle hem karbon salımı azalacak hem de enerji maliyetleri düşecek. Böylece yatırımcılarımızın rekabet gücü artacak" dedi.

Güneş ve rüzgar enerjisinden elektrik üretilmesine ilişkin yeni teşvik yatırımları belli oldu. Bu kapsamda, işletme faaliyetinde bulunan firmaların kendi tüketimleri için gerçekleştirecekleri lisanssız enerji yatırımlarına en az 4. Bölge teşviki imkanı sağlanacak.

Bakanlık tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar değişikliğinin önemine dikkat çekildi.

Sputnik'te yer alan habere göre, alınan yeni kararlarla mevzuatta değişiklik olduğuna dikkat çeken Varank, şunları ifade etti:

"Bu değişiklikle lisanssız faaliyet kapsamında ve bağlantı anlaşmasındaki sözleşme gücüyle sınırlı olmak kaydıyla güneş ve rüzgar enerjisinden elektrik üretilmesine yönelik yatırımların faiz veya kar payı desteği hariç olmak üzere en az 4'üncü Bölge'deki desteklerden yararlanmasının önünü açıyoruz. Yatırımcılar, yatırımın bulunduğu yere bağlı olarak 5 ve 6'ncı Bölge teşviklerinden de faydalanabilecek."

Vergi indirimi ve sigorta primi desteği

Varank, söz konusu yeni düzenlemeyle yatırımcılara yönelik gümrük vergisi muafiyetine ve KDV istisnasına ilave olarak vergi indirimi olacağını vurgulayarak, yatırımcıların sigorta primi işveren hissesi yardımından da yararlanabileceğini belirtti.

Alternatif enerji kaynaklarına ilişkin konuşan Varank, "Avrupa Yeşil Mutabakatı'na uyum çerçevesinde bu kararı aldık. Desteklerimizle ülkemizin alternatif enerji kaynaklarından daha fazla faydalanmasına ve işletmelerimizin sürdürülebilirliğine önemli katkı sağlamış olacağız" değerlendirmesini yaptı.



Varank, verilmesini planladıkları desteklerle firmaların yenilenebilir enerjiyi tercih etmelerini hedeflediklerini ifade ederek, "Bu desteklerimizle hem karbon salımı azalacak hem de enerji maliyetleri düşecek. Böylece, yatırımcılarımızın rekabet gücü artacak" diye belirtti.

Düzenlemenin detaylarının tek tek değinilen açıklamada Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın ifadeleri yer aldı. Varank, güneş ve rüzgar enerjisinden elektrik üretilmesine ilişkin yatırımların  genel teşvik sistemi içerisinde desteklendiğini kaydetti. Varank, "Bu yatırımlara KDV istisnası ile gümrük vergisi muafiyeti desteği sağlamaktaydık" diye konuştu.

Araç üretimine ilave teşvik

Ayrıca, Cumhurbaşkanı kararı ile belli bir boyutta otomobil üretimi gerçekleştiren tesisler için geçerli gümrük vergisiz otomobil ithal etme hakkı, hibrit ve elektrikli ticari araç üretici firmalarının gerçekleştirecekleri ilave yatırımlar için de bu alan genişletilecek.

Çelik demir piyasasının önemli girdileri arasında bulunan ferro-krom üretimine yönelik yatırımların 1, 2 ve 3. alanlarda yapılması durumunda 4. Bölge desteklerinden faydalanma imkanı sağlanacak.

Türkiye beyaz eşya sektörü ihracatta Avrupa şampiyonu oldu!

2021'de Türkiye'de 772 bin yeni otomobil ve ticari araç satıldı!

Elektrik faturalarına şok indirim kararı geldi! Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor!

Başvuran herkese elektrik faturası desteği verilecek! Paranızı PTT'den almayı unutmayın!