Ticari

Baker Al Zubaidy Türkleri Irak'a yatırıma davet etti!

Baker Al Zubaidy, 4 milyar dolarlık yıllık ticaret hacminin 5 yılda 20 milyar dolara ulaşabileceğini söyledi

Seçimlerin ardından yeni kurulacak hükümette ismi başbakan adayları arasında geçen Irak Maliye Bakanı Baker Al Zubaidy, 4 milyar dolarlık yıllık ticaret hacminin 5 yılda 20 milyar dolara ulaşabileceğini söyledi
Irak Maliye Bakanı Baker Al Zubaidy, Türkiye ile Irak arasında tarihten gelen bağın ekonomik alanda daha da sıkılaştırılması gerektiğini söyledi. Irak'taki seçimlerin ardından kurulacak yeni hükümette ismi potansiyel başbakan adayları arasında geçen Al Zubaidy, Türk işadamlarını Irak'ta işbirliğine davet etti. İnşaat, elektrik, telekomünikasyon ve altyapıdaki eksiklikleri Türkiye'nin know-how'ı ile kapatabileceklerini belirten Al Zubaidy, "4 milyar doları bulan Türkiye ile Irak arasındaki ticaret hacminin gelecek 5 yılda 20 milyar dolara ulaşması hayal değil" dedi.

İSTİKRAR İÇİN İŞBİRLİĞİ
Irak'ın bölgedeki komşularıyla iyi ilişkiler kurma çabasında olduğunu kaydeden Al Zubaidy, özellikle Türkiye ve Irak arasında yeniden sağlam temellere dayalı ekonomik ilişkiler kurmak için görüşmelere ağırlık verdiklerini söyledi. Al Zubaidy, "Geliştirilecek ekonomik yatırım ve işbirlikleri, bölgenin hem güvenlik hem de ekonomik istikrarı açısından çok önemli. Irak, Körfez Bölgesi ve Avrupa'ya Türkiye üzerinden bağlanıyor" dedi. Irak'ta düğmeye basılmasına rağmen özelleştirmenin şuan çok yavaş ilerlediğini dile getiren Al Zubaidy, gelecek 4 yılda değişik sektörlerde çok sayıda özelleştirmeye şahit olunacağını söyledi. Al Zubaidy, "Petrol, kimyasal ürünler, çimento, tekstil gibi farklı alanlarda fabrikalarımız savaş döneminde zarar gördü ve bunların yeniden çalışır duruma gelmesi gerekiyor" dedi.

YENİ HATTA İHTİYAÇ VAR
Petrol ihracatının hızlı bir şekilde artış gösterdiğine dikkat çeken Al Zubaidy, Kuzey ve Güney Irak'ta yeni petrol sahalarının açılması sonucu çok sayıda uluslararası enerji şirketinin akın ettiğini, 1.9 milyon varil olan günlük petrol ihracatının gelecek 3 yılda günlük 6 milyon varile ulaşmasını hedeflediklerini söyledi. Al Zubaidy, "Bu, Türkiye başta olmak üzere Irak'ın diğer komşu ülkelerle normal ticaretini de çok olumlu yönde etkileyecek" dedi. Günlük 6 milyon varil ihracat kapasitesine ulaştıktan sonra Kerkük-Yumartalık dışında yeni boru hatlarına ihtiyaçları olacağını söyleyen Al Zubaidy, Ceyhan, Suriye ve Ürdün üzerinden ihtiyaçları olacak yeni petrol hatları konusunda Türkiye ile işbirliğine açık olduklarını söyledi.
İrfan Donat / Sabah