İmar

Bakırköy'de 7 mahalleyi dönüştürecek imar planı reddedildi!

Bakırköy'ün birinci derece deprem bölgesinde yer alan Osmaniye, Kartaltepe ve Zuhuratbaba mahalleleri ile Zeytinlik, Cevizlik, Yenimahalle ve Sakızağacı mahallelerinin kentsel dönüşüm planları reddedildi...

İstanbul'un deprem açısından en riskli ilçesi Avcılar'daki bina dönüşümü için 5 aydır gerekli imar düzenlemesini gündemine almayan İBB Meclisi'nin Şubat ayı oturumundan tepki çekecek bir karar çıktı. Bakırköy, İstanbul’da birinci derece deprem bölgesinde bulunuyor. İlçede 135 bin kişi yaşıyor. Fakat buna rağmen ilçenin 7 mahallesinin dönüşümünü sağlayacak imar düzenlemesi, oy çokluğuyla reddedildi. 

Sözcü Gazetesi'nden Özlem Güvemli'nin haberine göre, İBB Meclisi'nde Bakırköy'ün birinci derece deprem bölgesinde yer alan 144 hektarlık alanı kapsayan Osmaniye, Kartaltepe ve Zuhuratbaba mahalleleri ile 68.3 hektarlık alanda yükselen Zeytinlik, Cevizlik, Yenimahalle ve Sakızağacı mahallelerinin kentsel dönüşüm planları oy çoğunluğuyla reddedildi. Planlarda konutlara bir katlık artış öngörülüyordu.

BİRİNCİ DERECEDE RİSKLİ

Bakırköy Belediye Meclisi'nde 8 Kasım 2019'da AKP ve CHP grubunun oybirliği ile gerçekleştirdiği plan değişikliğinin, onay için gönderildiği İBB Meclisi'nde oy çokluğu ile reddedilmesi tepki çekti.

Karara katılmayan CHP grubu plan notu değişikliğinin, üst ölçekli nazım imar planı ana kararlarına ve yoğunluk değerlerine uygun olduğunu vurgulayarak bölgenin öncelikli ihtiyaçlarının dikkate alınması gerektiğine dikkat çekti. İBB Meclisi'nde reddedilen kararda, ilçenin birinci derecede deprem bölgesinde kaldığı ve binaların yenilenmesi gerektiği ifade edildi. 

BİNALAR 40-50 YILLIK

İlçede yaşayanların çoğunun konutlarını yıkıp yenileyecek gelire sahip olmadığı gerekçesi ile bir afet anında can ve mal kaybına yol açma riski taşıyan yapılara parsel veya ada bazında yenilenmesini teşvik amacıyla plan notu değişikliği hazırlandığı söylendi. 

Bakırköy Belediye Başkanlığı İmar ve Şehircilik Müdürlüğü'nün inceleme raporuna göre Bakırköy'deki yapıların ortalama 40-50 yıllık olduğu belirtildi. Büyük çoğunluğu 1960 ile 1980 yılları arasında eski Deprem Yönetmeliği'ne göre yapılmış durumda. 1999 depreminden sonra Bakırköy Belediyesi'nin İTÜ ve İstanbul Üniversitesi'ne yaptırdığı 2003 tarihli risk analiz raporu da ilçenin karşı karşıya olduğu riski ortaya çıkarıyor. 

CHP'li İBB ve Bakırköy Meclis Üyesi Nadir Ataman da karara tepki göstererek şunları kaydetti: 

“İBB Meclisi'ndeki AKP kentsel dönüşüm ile ilgili plan değişikliklerinde taraflı davranıyor. AKP'li ilçelerden gelen plan değişikliklerinde sorgusuz sualsiz ‘evet' derken, CHP'li belediyelerden gelen amacı sadece depreme dayanıklı olmayan binaların yenilenmesi olan plan değişikliklerine ‘hayır' diyor. Buradan da şu çıkıyor: AKP'ye oy verdiysen binaların yenilenir, depremde ölemezsin. CHP'ye oy verdiysen çürük binalarda depremden kurtulma şansın yok.” 

Bakırköy’de kentsel dönüşüm talebi!

Bakırköy'de 8 ay önce boşaltılan bina yıkılmayı bekliyor!