Kent Haberleri

Bakırköy'deki konutların yüzde 60'ı depreme dayanıksız!

Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu ilçedeki binaların yaş ortalamasının 47 olduğunu söyledi ve ekledi: “Maalesef binalarımızı yüzde 60'ı depreme dayanıksız ve ağır hasarlı. Mutlaka Bakırköy'ün bir an önce güvenilir konutlara ulaşması gerektiğinin bilincindeyiz.''dedi.

TMMOB Jeo†zik Mühendisleri Odası Bakırköy Belediyesi Kent konseyi ile birlikte 17 Ağustos 1999 Depremini Unutma, Bilinçlen, Yaşa isimli bir sempozyum düzenledi. Bakırköy Belediyesi Leyla Gencer Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak, CHP Bakırköy İlçe Başkanı Celal Sevinç de katılım sağladı. Programda ilk olarak depremde hayatlarını kaybedenler, şehitler, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları için saygı duruşunda bulunuldu. Programda Düzenleme Kurulu adına Yardımcı Doçent Doktor Savaş Karabulut, "TMMOB Jeo†zik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Şahan, "Toplanma alanlarını belediyelerimizin işlevsel hale getirmeleri gerekir. Bu işte gönüllü olmak önemli. 10 bin kişi birbirini kurtardı. Bu insanlar eğitimli olsaydı daha çok insan kurtulurdu" dedi.


Depremi afet yapan insan


TMMOB Jeo†zik Mühendisleri Odası Şube Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yüksel Örgün Tutay, "Biz bu felakette 17bin 480 insanımızı kaybettik. 23 bin 780 insanımız yaralandı. Yaklaşık 290 bin

ev, 43 bin işyeri ağır hasar gördü. 21. Yüzyıl'da kesin olarak biliyoruz ki deprem bir doğa olayıdır. Depremi afet haline dönüştüren ne yazık ki insanoğlunun ta kendisi. 25 Haziran 2016'da Kandilli Rasathanesi bir rapor yayınladı ve bölgede yaşayan vatandaşların depreme hazırlıklı olması gerektiğini vurguladı. Biz de bunu vurguladık ama bu sözler havada kaldı. Sadece binalar değil, yaşadığınız çevre de önemli olmalı. Toplanma alanları maalesef AVM'lere dönmüş durumda" diye konuştu. TMMOB İl Koordinasyon Genel Kurulu Sekreteri Efe Akçelik, "Hiç bir ders çıkarmadık. Zemin etütlerinin yeteri kadar etüt edilmemesi. Yapı denetim firmalarını rekabetçi koşullara terk edilmesi, kentsel dönüşümden ders alamadık" dedi. Daha sonra Bakırköy Belediyesi Basın Yayın Halkla İlişkiler Müdürlüğü'nün hazırladığı 'Unutma' isimli kısa filimin gösterimi gerçekleştirildi. Programa katılımın az olması bazı konuşmacıların salonda dahi olmaması dikkat çekti.


Bakırköy deprem kuşağında


Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, "Depremin bir kader, fıtrat olmadığını ama hazırlıksız yakalanırsak gerçek anlamda bir afet olduğunun bilinciyle de mutlaka bu konuya hazırlıklı olmamız gerektiğini bir kere daha ben de paylaşmak isterim. Maalesef Türkiye hepimizin bildiği gibi deprem kuşağında bir ülke. Ne yazık ki Bakırköy ilçemizde deprem kuşağında hatta merkez üstünde bir ilçe biz bunun bilincindeyiz. Bu konuda Bakırköy'ün eski bir ilçe olması hasebiyle konutlarımızın önemli bir kısmının artık ekonomik bir ömrünü tamamladığını biliyoruz. Az önce bir hocamız Türkiye'de konutların yüzde 40'ının depreme hazırlıksız olduğundan bahsetti. Yüzde 27'sinin acil olarak yenilenmesi gerektiğini söyledi. Ne yazık ki bu rakamlar Bakırköy'de çok daha fazla. 1999 depreminden sonra Bakırköy ilçemizde yapılan çalışmalarda iki saygın üniversitemizin yapmış olduğu çalışmada, maalesef Bakırköy'de konutların yüzde 60'ı hatta daha üstünde bir oranda binalarımızın orta ve ağır hasarlı olduğu, ekonomik ömrünü tamamladığı, binaların ortalama yaşının 47 yıl olduğunun bilincindeyiz farkındayız. Mutlaka Bakırköy'ün bir an önce güvenilir konutlara ulaşması gerektiğinin bilincindeyiz. Bununla ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İBB nezdinde defahatle yaptığımız başvurular ve konutların yenilenmesi ihtiyacını ilettik. Ama ne yazık ki bir konuşmacı arkadaşımız belirtti. Türkiye'de ranta yönelik bir dönüşüm değişim uygulanıyor diye. Ben dahasını ilave edeyim. Sadece ranta yönelik olsaydı Bakırköy'de de bu çalışmalar yapılırdı. Sadece rant düşünülmesi değil siyaseten de önünde büyük engelleri olan bir ilçeyiz. Maalesef bu sebeplerden dolayı Bakırköy'de yapmak istediğimiz bu dönüşümü gerçekleştiremedik. Bundan dolayı büyük üzüntü duyuyoruz. Çalışmalarımızı hiç durdurmadan sürdürmeyide kendi adımıza da bir görev sayıyoruz. Depreme hazırlanan depremsiz bir ülke diliyorum" diye konuştu.


6 katların yenilenmesi lazım


Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak, "Biz kararlılığımızdan ödün vermeden depremle ilgili çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bir an önce yönettiğimiz kenti güvenli alanlara, binalara kavuşması için çaba sarf ediyoruz. 1980 yılında Avcılar'da 6 kata kadar izin verilmiş. 1999'da deprem olunca bu yüksek binalar tehlikeli oluyor diye düşünmüş olmalılar ki İBB 1/5000'lik planları onayladığı için bir karar alınıyor ve Avcılar'da kat yüksekliği 4 kata indiriliyor. İlk bakışta güzel bir şeymiş gibi. Bizim 6 kat olarak yapılmış binaların yenilenmesi lazım. Binalarını yenilemek isteyenlere 4 kat izni veriliyor. Yeni bina ise 6 kat hem de ruhsatlı. Peki o iki kattaki insanlar nereye gidecekler. Bu yüzden yenilenmiyor binalar. Belediye başkanlığımın ilk ayında Avcılar'ın yeniden bina projelerini çıkarttık. Önümüzdeki ay Avcılar Belediye Meclisi'ne meseleyi götüreceğiz. Daha sonra İBB'ye sunacağız. 6 ay kat iznini müktesep hak olarak verilmesi gerekir" dedi. Toprak bu konu ile ilgili çalışmaların sürdüğünü ilgili yerlere konunun iletileceğini söyledi.



Ufuk ÇOBAN/Gazetem İstanbul