29 / 04 / 2024

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu bugün açılıyor!

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu bugün açılıyor!

Tarihi İpek Yolu, demiryolu hattıyla yeniden hayat buluyor. Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattında bugün ilk resmi tren seferi gerçekleşecek. 



Tarihi İpek Yolu, demiryolu hattıyla yeniden hayat buluyor. Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattında bugün ilk resmi tren seferi yapılacak. 

 

Hürriyet Gazetesi'nin haberine göre, Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı ile  Londra’dan kalkan bir tren Pekin’e kadar kesintisiz ulaşım sağlayabilecek. 10 yılda tamamlanan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu treninin ilk yolculuğuna Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili tanıklık edecek. 

 

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu bugün açılıyor!

 

Demir İpek Yolu projesi hakkında açıklamalar yapan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan şunları söyledi;  “Londra’dan kalkan bir trenin Pekin’e kadar kesintisiz  gidebilmesi için önünde iki engel vardı; biri boğaz, diğeri Kars ile Ahılkelek arasında eksik kalan kesim. Bu amaçla Asya ile Avrupa’yı denizin altından demiryoluyla bağladık. İkinci halkada da Kars ile Gürcistan’ın Ahılkelek kenti arasındaki eksik kısmı tamamladık” diye konuştu. Projenin Türkiye’ye maliyeti 600 milyon dolar iken yılık getirisinin 1 milyar doları bulması bekleniyor.

 

1 MİLYON YOLCU
Marmaray ile büyünleşecek olan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu projesi ile Avrupa’dan Çin’e demiryoluyla kesintisiz yük taşınmasını da yapılabilecek. Hatın işletmeye alınması ile  1 milyon yolcu ve 6.5 milyon ton yük taşıma kapasitesine sahip olacak.

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu projesi Kars, Ardahan, Iğdır, Ağrı, Erzurum, Erzincan, Gümüşhane ve Bayburt gibi cazibe merkezleri kapsamındaki iller açısından oldukça önem teşkil ediyor.

 


Geri Dön