29 / 04 / 2024

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu yarın açılıyor!

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu yarın açılıyor!

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu'nun açılış töreni yarın Bakü'de gerçekleşecek. Projenin açılışını Cumhurbaşkanı Erdoğan yapacak..



829 kilometreden oluşan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu, yarın açılıyor.  Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesinin açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yapacak. 

 

Akşam Gazetesi'nin haberine göre açılış töreni Bakü'de gerçekleşecek. Törene Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili'yle Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan da katılacak.

 

1.6 MİLYARA MAL OLDU

 

Türkiye kesiminin maliyeti yaklaşık 1.6 milyar liraya mal oldu. Türkiye kesiminin maliyeti, öz kaynaklardan karşılanmış olup, Gürcistan kesimi Azerbaycan tarafından finanse edildi. Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu projesinin bütünü için Çin'in finansman anlamında herhangi bir katkısı olmadığı da belirtildi.

 

Türkiye’de ray açıklığı bin 435 milimetre projede Azerbaycan ve Gürcistan sınırlarındaki hat, Sovyet standartlarında dizayn edilmiş olup ray açıklığı bin 520 milimetreden meydana geliyor.

 

Bu sebeple Gürcistan sınırlarında yer alan Ahalkalaki istasyonu içerisinde boji değiştirme istasyonu kurulurken, aktarma da buradan yapılacak.

 

14 ÜLKE TİCARETİ KOLAYLAŞACAK

Demiryolu projesi sayesinde İngiltere, Fransa, Belçika, Almanya, Avusturya, Macaristan, Sırbistan, Bulgaristan, Türkiye, Gürcistan, Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan ve Çin arasında yapılacak ticaret de kolaylaşacak.

 

HEDEF 17 MİLYON TON YÜK

İlk etapta senelik 1 milyon yolcu ve 6.5 milyon ton yük taşıma kapasitesine sahip olacak olan demiryoluyla, 2035 yılı sonunda 3 milyon yolcu ve 17 milyon ton yük taşınması hedefleniyor.  


 


Geri Dön