28 / 04 / 2024

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı hizmete giriyor!

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı hizmete giriyor!

Demir İpek Yolu kapsamındaki Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı projesi bu yaz hizmete girecek. Projenin 600 milyon dolara mal olması bekleniyor.




Demir İpek Yolu kapsamındaki Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı projesi bu yaz hizmete alınacak. Türkiye’deki bölümü 79 kilometre olacak Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı'nın toplam 600 milyon dolara mal olması bekleniyor.


2004'te yapımı kararlaştırılan BTK hattı tamamlandığında Türkiye ile Gürcistan, Azerbaycan ve Orta Asya Türk Cumhuriyetleri ile Pekin ve Londra arasında kesintisiz bağlantı sağlanacak.Türkmenistan'ı Türkmenbaşı Limanı, Kazakistan'ı da Aktau Limanı üzerinden tren ferileri ile Bakü'ye ulaştıracak. Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı'nı değerlendiren Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, bölgedeki demiryolu güzergâhının Kars'tan Bakü'ye kadar tek hat, Bakü'den sonra hem Kazakistan hem de Türkmenistan üzerinden Çin'e gidebilecek şekilde iki hat olacağını dile getirdi.


Bakan Arslan, "Hat işletmeye açıldığında; 1 milyon yolcu, 6.5 milyon ton yük taşıma kapasitesine sahip olacak. 2034'te ise 3 milyon yolcu, 17 milyon ton yük taşıma kapasitesine ulaşacak" dedi.



Akşam


Geri Dön