06 / 05 / 2024

Balaban Tekkesi restore edilip hizmete açıldı!

 Balaban Tekkesi restore edilip hizmete açıldı!

Üsküdar'daki Balaban Tekkesi, 20. yüzyılda ortadan kalkan ve eski fotoğraflar ile vakıf kayıtlarından yararlanılarak yeniden inşa edildi. Bina, kültür ve sanat merkezi olarak yeniden açıldı





Üsküdar'da bulunan 200 yıllık Balaban Tekkesi, el birliği ile eski fotoğraflarına ulaşılarak yeniden inşa edildi ve kültür merkezi olarak hizmete açıldı. 


Osmanlı'nın son dönem tasavvuf erbabından olan, nüktedanlığıyla da tanınan Balaban Tekkesi Şeyhi Hasan Hüsnü Efendi, pek çok tarikatten icazet aldığı gibi kendisi de pek çok kimseye icazet vermiş.

Hüsnü Efendi'nin hizmet ettiği Balaban Tekkesi, Üsküdar'ın ve İstanbul'un önemli kültür merkezlerinden biri. Tahminen 1630'lu yıllarda mescid olarak inşa edilmiş, 140 sene sonra da Sadi Tekkesi haline gelmiş. Ardından farklı tarikatlere hizmet etmiş. Tekkenin son şeyhi Hüsnü Efendi, devrinin tanınmış pek çok tasavvuf erbabından icazet almış. Eserler kaleme almış, Mesnevi okutmuş. İstanbul'un en meşhur duahanıymış. Merasimlerde dua etmesi için gelmesini hasretle beklerlermiş. Tekkeler kapandıktan sonra Hasan Hüsnü Efendi geçimini sağlamak için Nuhkuyusu Şüheda Mezarlığı bekçiliği yaparken, Balaban Tekkesi de zaman içinde ortadan kalkmış.


Restorasyon çalışmalarında görev alan şehir tarihçisi Süleyman Faruk Göncüoğlu, tekkenin eski günlerindeki gibi kültürel hayata katkı sunacağını söylüyor. Tekkede musikî akşamları düzenleneceğini belirten Göncüoğlu, şu açıklamalarda bulunuyor:


Balaban Tekkesi, Üsküdarlı veya yolu Üsküdar'dan geçmiş düşünür, yazar, sanatçı, bilim insanı ve entelektüellere kapısını açmıştır. Balaban Tekkesi 20. yüzyıl başlarında tamamen ortadan kalktı, tarihi tekke binası ve hazire alanının uzun yıllar içkili mekanlara hizmet veren müesseseler tarafından kullanıldı.


Binanın onarımının tamamlanmasının ardından açılış için gerçekleştirilen musiki akşamında Üsküdar Musiki Cemiyeti ve Amir Ateş'in ilk defa seslendirdikleri pek çok eser icra edildi. Geceye Prof. Dr. İsmail Kara, Günseli Kato, Beşir Ayvazoğlu, Prof. Dr. Musa Duman, Dursun Gürlek, Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, Ahmet Turan Alkan, Vedat Samur, Semih İrteş'in de aralarında olduğu pek çok bilim adamı, sanatçı, yazar ve siyasetçi katıldı.


Zaman


Geri Dön