27 / 12 / 2024

Balıkesir fay zonu araştırılıyor!

Balıkesir fay zonu araştırılıyor!

Balıkesir'i tehdit eden Büyük Balıkesir Fay Zonu için çalışmalar başlatıldı. AFAD önderliğinde, 9.Eylül/izmir Üniversite'si iş birliği ile Fay zonu üzerinde hendekler açılıp incelemeler yapılmaya başlandı.




Balıkesir'i tehdit eden Büyük Balıkesir Fay Zonu için çalışmalar başlatıldı. AFAD önderliğinde, 9.Eylül/izmir Üniversite'si iş birliği ile Fay zonu üzerinde hendekler açılıp incelemeler yapılmaya başlandı. 

Bu hendeklerin açılmasındaki ana amaç; önceki tarihlerde meydana gelmiş deprem aktivitelerinin izlerini, depremlerin oluş zamanları ile diğer özelliklerini belirlemektir. Söz konusu bu çalışma (paleosismolojik çalışma), Büyük Balıkesir Fay Zonu'nun kentimiz için oluşturacağı deprem tehlikesinin ortaya konmasında ilk ve önemli adımı oluşturmaktadır. Çevreye duyarlı, sorumlu bir hemşerimizin bildirimi ile, Balıkesir Ovacık Köyü çevresinde açılan hendekleri görmek ve yetkililerle görüşmek istedikse de kimseyi bulamadık. Köy sakinlerinden İstanbul'dan gelecek olan Akademisyenlerin inceleyecek olduklarını öğrendik. Büyük Balıkesir Fay'ı için yapılan bu paleosismalojik araştırmalardan, açılan hendeklerden Balıkesir Üniversitesinin bilgisi bulunmamaktadır. Oysa Balıkesir Üniversitesi'nde Jeoloji Mühendisliği Bölümü, Coğrafya. 

Madencilik bölümleri ve bu bölümlerde konuyla ilgili akademisyenler vardır. Ayrıca Balıkesir Üniversitenin tüm akademisyen ve öğrencilerin böyle bir çalışmayı yerinde Türkiye Diri fay haritası 2012 yılında MTA tarafından yenilendiğinde Balıkesir ve çevresini tehdit eden Büyük Balıkesir Fay Zonu ortaya çıktı. 

- V ' -t'ir* • görmeleri öğrenim ve görgüleri açısından çok önemlidir. 

Balıkesir fayını da konu alan bu çalışmalarla ilgili olarak görüşlerine başvurduğumuz Jeoloji Mühendisliği Uygulamalı Jeoloji Anabilim dalı Başkanı Doç. Dr. Şener Ceryan bize aşağıda verilen açıklamayı yapmıştır." Bilindiği gibi kentimiz 1. Derece deprem bölgesinde yer almaktadır. Bu durum olası depremde meydana gelebilecek can ve mal kayıplarını, yani deprem riskini azaltabilmek için olası depremlerle ilgili afet senaryosu ve afet master planını bir an önce hazırlanmalıdır. Bu master planlarının hazırlanmasında ilk adım Diri fay haritalarının ve Sismotektonik haritaların yapılmasıdır. Sizin bahsettiğininiz hendeklerin açıldığı çalışma, zannedersem kentimiz ve yakın çevresi için Sismotektonik haritaların oluşturulmasına yöneliktir. Bu çalışmayı yapan kurum ve kuruluşların kentimizin deprem tehlikesinin belirlenmesinde hayati bir iş yapmaktadırlar. 

Kentimizin deprem riskini ortaya koymak ve bu riski azaltmak için bu çalışmalarla birlikte, kent yerleşim alanının sismik mikrobölgelendirme haritalarının acilen yapılması gerekmektedir. 

Mikrobölgelendirme; deprem hasarlarını azaltmak için düzenli arazi kullanımını amaçlayan bir işlemdir. Mikrobölgelendirme çalışmaları ile yapıların deprem sırasındaki davranışını belirleyen jeolojik, jeofizik ve jeoteknik faktörler birleştirilerek ekonomik, sosyal ve politik açıdan uyumlu ve kullanılabilir bölgeler oluşturulmaktadır. Balıkesir kenti ve çevresindeki yerleşim alanlarında arazilerin bir plan içerisinde düzenli olarak kullanımını gerçekleştirmek için mikrobölgelendirme çalışmaları yapılmalıdır. Üniversitemiz bu çalışmayı yapabilecek durumdadır ve yerel yönetimler bu konuda mikrobölgelendirme çalışmalarına destek olmalıdır. 

Ayrıca kentimizde yer alan mevcut yapı stokunun detaylı incelemeleri yapılarak, mevcut yapı stokunun depreme dayanıklılık haritaları oluşturulmalıdır. Bu haritalara göre sakıncalı yapıların boşaltılmasına veya sağlamlaştırmasına yönelik eylem planları oluşturulmalı, yerel yönetimler tarafından kentsel dönüşüm projeleri ile bu yapılara yönelik düzenlemeler yapılmalıdır." . 



Balıkesir Marmara Bölge Gazetesi





Geri Dön