26 / 12 / 2024

Balıkesir'in konumu yeni yollar ve hızlı trenle güçlenecek!

Balıkesir'in konumu yeni yollar ve hızlı trenle güçlenecek!

Marmara ve Ege denizlerine kıyısı olan il ulaştırma açısından stratejik bir konumda bulunuyor. İzmit Körfezi’nin köprüyle geçişi, yeni yollar ve hızlı trenin Balıkesir’in bu konumunu daha da güçlendirmesi bekleniyor...



Geçen yıl büyükşehir olan Balıkesir, tarımdan hayvancılığa, turizmden madenciliğe, eğitimden gayrimenkule kadar pek çok alanda yatırımcılara fırsatlar sunuyor. Marmara ve Ege denizlerine kıyısı olan il ulaştırma açısından stratejik bir konumda bulunuyor. İzmit Körfezi’nin köprüyle geçişi, yeni yollar ve hızlı trenin Balıkesir’in bu konumunu daha da güçlendirmesi bekleniyor.


Marmara ve Ege denizlerine kıyısı olan, doğal, arkeolojik, tarihi ve kültürel güzellikleriyle öne çıkan Balıkesir, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜtK) yaptığı araştırmalarda en umutlu birinci ve en mutlu ikinci il çıkıyor. 1,2 milyonluk nüfusunun yüzde 85’i lise mezunu olan ve işsizlik oranı oldukça düşük bu kent, tarıma elverişli toprakları, maden yatakları ve su kaynaklarıyla büyük bir ekonomik büyüme potansiyeline sahip. Balıkesir’in geçen yıl büyükşehir olması da bu potansiyeli arttırıyor.


Bugün Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu arasında 26 Balıkesir merkezli şirket var. Balıkesir, kente yatırım için gelen yeni yerli ve yabancı yatırımcılar, kurulacak yeni Organize Sanayi Bölgesi (OSB), Teknokent ve gümrükle 2023 yılına kadar önemli sanayi ve ticaret kentlerinden biri haline gelmeyi ve bu sayıyı hızla artırmayı hedefliyor.


Balıkesir Profili

Nüfusu: 1,2 milyon.

Geçim kaynağı: Tarım, gıda, turizm, madencilik.

Yatırım avantajları: Marmara ve Ege denizlerine kıyısı var. Ulaşım açısından stratejik bir konumda bulunuyor ve İzmit Körfezi’nin köprüyle geçişinin tamamlanmasıyla bu konumunun daha da güçlenmesi bekleniyor. Şu anda üç OSB’si var. Kimya OSB’si açılması yönünde de çalışmalar yürütülüyor.

Potansiyel yatırım alanları: inşaat, eğitim, turizm, mobilya, lojistik, hizmetler.


AVANTAJLI ŞEHİR


Balıkesir Sanayi Odası Başkanı İsmail Uğur, 2023 yılı hedeflerinin kenti Türkiye’nin sanayi ve finans merkezi yapmak olduğunu söylüyor. Uğur, 2023 yılında Türkiye 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşırken Balıkesir’in de kendisini geliştirmesini ve 500 milyon dolarlık ihracatını en az üçe katlamasını hedefledikleri ifade ediyor. Yerli ve yabancı tüm yatırımcıları davet ettiklerini söyleyen Uğur, konuşmasına şöyle devam ediyor: “Şehrimizde dört tane OSB var. Son dönemde Marmara Bölgesi’nde yatırım yapılabilecek en avantajlı şehir durumundayız. Balıkesir OSB’de şu anda metrekaresi 70 TL’ye 1-1,5 yıl vadeli satışımız var. Yerli ve yabancı yatırımcılara bu fiyat avantajından faydalanmalarını öneriyorum. Bize en yakın olan Bursa’da bile OSB arazi bedelleri 300 dolardan başlıyor. Bölgemizde yatırım için acele edilmesi gerekiyor.”


OSB’lerinin karma statüde olduğunu söyleyen Uğur, 5,7 milyon metrekare alanda kurulu bölgeyi arazisi itibariyle 4-5 katına çıkarabilme imkanlarının bulunduğunu belirtiyor. Uğur, “Hızlı trenin Balıkesir istasyonunun merkez durağının OSB olmasını planlıyoruz. Bununla ilgili girişimlerimiz mevcut. Ayrıca konteynır lojistik köy, stratejik konumu ve İzmit Körfezi’nin köprüyle geçişinin tamamlanmasıyla Balıkesir daha avantajlı bir konumda olacak” diyor.


YENİ YATIRIMCILAR YOLDA


Balıkesir Sanayi Odası Meclis Başkanı Hakan Özdemir, “Çinli Texho-ug’un yatınmına başladığı iplik fabrikası, DanimarkalI bir şirketin taş yünü imalatı yapacağı tesis ve yerli şirketlerin yatınmları bittiğinde ciddi bir istihdam yaratılacak. Temelleri atılan şehir hastanesinin yaratacağı istihdamı da dahil edersek iki yıl sonra 4 bin 500 kişiye yeni istihdam yaratılmasını bekliyoruz” diye konuşuyor.

Hakan Özdemir, Balıkesir OSB’de kurulacak Teknopark ile dijital ortamda bilgisayar programcılığı ve tasarımı yapan şirketlerin de kente gelmesini beklediklerini ifade ediyor. Yeni yatırımlarla birlikte bir taraftan şehre göçün artacağını ve bir taraftan da yan sanayinin gelişeceğini belirten Özdemir, gayrimenkul şirketleri için de ilde önemli bir potansiyel olduğunu sözlerine ekliyor.


Balıkesir’de nüfusun artması eğitimi de yatırım potansiyeli olan bir iş kolu haline getiriyor. Yeni kolej ve okullara ihtiyacın olacağını söyleyen Özdemir, ticaret ve sanayi odası öncülüğünde ilin ikinci üniversitesini kurma yönünde bir proje olduğunu anlatıyor. Ayrıca özel üniversitelerin Bandırma bölgesinde bazı girişimleri olduğundan da bahsediyor.


MADEN ZENGİNİ


Balıkesir, yeraltı kaynaklan yönünden de oldukça zengin. Birçok sanayi ürününün yapımında kullanıldığı için çok önemli bir maden sayılan bor il sınırlan içinde çıkıyor. Sadece Türkiye çapında değil dünyanın da en zengin rezervleri bu ilde. Bordan sonra krom, mermer, bakır, kurşun, dolamin, antimuan gibi maden yatakları bulunan il hem madencilik hem de jeotermal zenginliğiyle enerji sektöründeki yatırımcılar için cazibe yaratıyor.

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, madenlerin işletilmesi ile ilgili yerli ve yabancı yatırımların gündemde olduğunu söylüyor. Yakın zamanda Güney Kore’den gelen bir heyeti ağırladıklarını hatırlatan Uğur, bu ülkeden 50 milyon dolarla başlayan bir yatırım planlaması olduğundan bahsediyor.


CAZİP SEKTÖRLER


iki denize kıyısı olan Balıkesir’de kıyı, sağlık, av ve yat başta olmak üzere neredeyse turizmin her çeşidi yapılabiliyor. Altı ilçede de sıcak su kaynağı bulunuyor. Balıkesir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fahri Ermişler, şu anda ilde 5 yıldızlı otel eksiği olduğunu belirtiyor. Bu konuda yerli ve yabancı yatırımcıların proje geliştirdiğinden bahseden Ermişler, 7-8 projenin hayata geçmeyi beklediğini anlatıyor. Dedeman ve Hil-ton gibi turizm grupları dışında inşaat şirketleri ve Balıkesirli grupların konsorsiyum şeklinde oluşturduğu bu projelerin ağırlıklı olarak şehir ve termal otel üzerine olduğu söyleniyor.

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Balıkesir’de kimya ile ilgili bir OSB çalışmasının başladığını, 2015’te yatırıma başlanacak bu bölgede Türkiye’nin en büyük petrokimya şirketlerinin olmasının planlandığını anlatıyor. Dursun-bey bölgesinde ahşaptan mobilyacılığa geçiş için çalışmalar başlattıklarına da değinen Uğur, “Dursunbey’i ikinci bir İnegöl yapmak için çalışıyoruz” diye konuşuyor.


Bu arada OSB’ye 500 metre mesafede kumlan Gökköy Lojistik Köy, sanayiciye ürünlerini hızlı, güvenli ve daha uygun maliyetlerle limanlara ve/veya direkt sevk noktalarına ulaştırma imkanı sunacak. Yakın zamanda kurulacak gümrük de hesaba katıldığında, Balıkesir’in ticaretin önemli merkezlerinden biri haline geleceği tahmin ediliyor.


ATIKLARDAN BİY0GAZ ÜRETİLECEK


Balıkesir’de ekonomik faaliyetler içinde tarımın payı yüzde 49, sanayi ve hizmetlerin payı ise yüzde 51 civarında. İlin sahil kesimi zeytincilik, bağcılık ve balıkçılıkla uğraşırken, iç kısımlarda ise her türlü toprak mahsulü, ormancılık ve hayvancılık faaliyetleri yürütülüyor. Coğrafi avantajlarından kaynaklanan ürün çeşitliliğiyle dikkati çeken il, tavukçuluk, yumurta üretimi, süt ve süt mamulleri sektörleriyle de biliniyor. Banvit, Bupiliç, Yorsan gibi markaların varlık gösterdiği ilde bu alanda yeni yatırımcılardan da bahsediliyor. Örneğin beyaz et üretimiyle ilgilenen Bolu menşeili firmaların yatırım için başvurduğu söyleniyor. Şehirde 550 bin büyükbaş hayvan var. Bunların atık yönetimi için hayvan ürünlerine dayalı küçük çaplı organize sanayi bölgesi kurma yönünde çalışmalar söz konusu, ilde 982 köy var ve her altı köye bir tesis kurularak bu atıklardan biyogaz üretilmesi planlanıyor.



Ekonomist 


Geri Dön