02 / 05 / 2024

Balkon keyfi dört mevsime yayılıyor

Balkon keyfi dört mevsime yayılıyor

Balkonlardan dört mevsim yararlanılmasını sağlayan cam kapama sistemleri sektörünün büyüklüğü 2 milyon TL'ye ulaştı.



Krize karşın talep gören cam kapama sektöründe faaliyet gösteren firma sayısı da bin 500'e çıktı. Ankara'da patlama yapan ve İstanbul'a da uzanan sektörün gelecek yıllarda daha fazla büyümesi bekleniyor. Darbelere dayanıklı 8-10 milimetrelik temperli veya lamine camlardan yapılan cam balkonların metrekare fiyatları ise 80-250 TL arasında değişiyor.

BALKONLARI camla kaplayarak bu mekanlardan dört mevsim yararlanılmasını sağlayan cam kapama sistemleri, krize karşın talep görürken sektörün büyüklüğü 2 milyon TL'ye ulaştı. Estetik görünen ve kışın kapanıp yazın açılabilen cam kapamaya ilgi arttıkça sektörde faaliyet gösteren firma sayısı da bin 500'e çıktı. Darbelere dayanıklı 8-10 milimetrelik temperli veya lamine camlardan yapılan cam balkonların metrekare fiyatları ise 80-250 TL arasında değişiyor. Ankara'da patlama yapan ve İstanbul'a da uzanan sektörün gelecek yıllarda daha fazla büyümesi bekleniyor.

ANKARA'DA BAŞLADI

KCS Group'tan Erol Gökçek, kriz nedeniyle sektörde biraz durgunluk yaşandığını ancak şubattan itibaren taleplerin eski düzenine çıkmasını beklediklerini dile getirerek, "Bu sistem sayesinde balkonlar dört mevsim kullanılabiliyor. Manzara kaybını da önlüyor ve imar mevzuatına da aykırı değil. Bu konuda  Ankara  liderlik ediyor, İstanbul'da insanlar giderek bilinçleniyor evlerine yaptırmaya başlıyorlar" dedi.

Sadece İstanbul'da bu alanda faaliyet gösteren 100 firma olduğunu ve sektörün büyüklüğünün 2 milyon TL'ye ulaştığını ifade eden Gökçek, Türkiye genelinde varoşlardan en lüks semtlere kadar cam kapama sistemlerinin tercih edildiğini aktardı. Erol Gökçek, cam kapamanın balkonlu konutlarda PVC ve alüminyuma alternatif hale geldiğini de vurgulayarak, "Çoğu binada PVC ve alüminyumu söküp yerine cam takıyoruz. Bu konuda profesyonel firmalarla çalışılması çok önemli. Montajı hassas bir sistem. Kışın rüzgarı ve suyu kesiyor. Yazın da istenildiği gibi açılabiliyor. Artık trend olarak da bilyalı sistemlerden rulmanlı sistemlere geçiliyor. Yeni yaptıracak olanların rulmanlı sistemleri tercih etmesi gerekir. Montajları da çok pratik bir gün içinde ekibimiz üç balkonu camla kaplayabiliyor" diye konuştu.

BİLYALI VE RULMANLI

Balkon kapama, alüminyum ve PVC'den sonraki üçüncü nesil kapama sistemi olarak görülüyor. Metrekare fiyatları da 80-250 TL arasında değişiyor. İsocam Yöneticisi Mevlüt Özeren de, Ankara'da işlerde krize karşın hiç düşüş yaşanmadığına dikkat çekiyor. Özeren, balkon camlarının mutlaka temperli olmasına dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, bu sektöre herkesin girdiğini ancak montajı düzgün yapan firmalarla çalışılmaya özen gösterilmesi gerektiğini kaydetti.

Camcama Cam Kapama Sistemleri Yöneticisi Savaş Algüllü ise, cam kapama sistemlerinin Türkiye'de sekiz yıldır uygulandığını aktararak, şunları söyledi: "Temperli camlardan yapılan cam balkonlar tamamen açılarak balkon özelliğini koruyabiliyor. Sistem alüminmyum ve camdan oluşuyor. Bilyalı ve rulmanlı olmak üzere iki türü var. Şu anda genel olarak yüzde 80'i rulmanlı tercih ediliyor. Cam kapamanın en önemli özelliği tamamen açılabilmesi. Temizliği kolay olan bu sistem daha estetik duruyor ve balkon özelliğini kaybettirmiyor."

Savaş Algüllü, İstanbul'da, balkon cam kapama sistemlerinin sitelerde daha hızlı yayıldığına da değinerek, cam kapamanın şu anki şartlarda tamamen PVC'nin yerini alamayacağını, görsellik avantajı olan sistemin ısı yalıtımı dezavantajı bulunduğunu vurguladı. Algüllü, şu anda daha çok insanların komşularından görerek balkonlarını camla kapattırdıklarını, bir süre sonra yeni binaların cam balkon sistemiyle yapılmasının sözkonusu olacağını ifade etti.

Panoramik görüntü keyfi

Cam kapama balkonların avantajları şöyle sıralanıyor:

Manzara ve görüntüde kayıp oluşturmuyor.

Panoromik görünüm keyfi sunuyor.

Binanın yapısında değişikliğe neden olmuyor.

Balkonunuzdan yıl boyunca dört mevsim faydalanılmasını sağlıyor.

Camlar sağa sola veya her iki yönde toparlanarak açılabiliyor.

Mimari etkileyicilik yaratıyor.

Temizliği, bakımı kolay ve pratik.

Darbelere dayanlıklı temperli ve lamine cam kullanıldığı için hırsızlık olaylarına karşı da koruyor.

Olağandışı etkilerle camın kırılması durumunda ise, küçük parçalara ayrılarak çevreye zarar vermiyor.

Yağmur, kar ve rüzgar gibi dış etkenlerden koruyor.

Hürriyet Emlak

Geri Dön