Bankacılar konut kredisinden bu yaz umudu kesti
Yılın ilk aylarında artan konut kredileri yüzde 1.39'dan yüzde 1.80'lere çıkan faizle birlikte durgunluğa girdi.
Tüketicideki güven kaybı nedeniyle yazın da durgun geçmesi bekleniyor.
Yılın ilk üç ayında hızlı bir büyüme gösteren konut kredileri, nisandan bu yana durgun bir seyir gösteriyor. Konut kredilerinin faizdeki artışlara çok fazla duyarlı olduğunu söyleyen bankacılar, talepteki durgunluğun yaz aylarında da devam edeceğini söyledi.
Konut kredilerinin uzun vadeli krediler olduğunu, en ufak faiz artışının taksit ödemelerinde önemli farklar yarattığını anlatan bankacılar, tüketicilerin faizlerin yüksekliğinden dolayı konut kredisi almaktan uzak durduklarını söyledi. İçerideki siyasi belirsizliğin tüketici güvenini olumsuz etkilediğini belirten bankacılar, geçen yıl 30 bin YTL tutarında olan konut kredilerinin bu yılki 40 bin YTL'lik hedefin altında kalmasını bekliyor.
Konut kredilerindeki talep düşüşünün reel sektör ve inşaat sektörünü de etkileyeceğini kaydeden bankacılar, 5 - 6 milyar YTL'lik yavaşlamanın dikkate alınması gerektiğini belirtti.
`Talep kesildi'
Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Fuat Erbil, yılın ilk çeyreğinden sonra konut kredilerine talebin kesildiğini belirterek şunları söyledi:
"İlk faiz artışlarına tepki vermeyen kamu bankaları faiz oranlarında çok geride kaldı. Biz yüzde 1.54'lerdeyken onlar 1.29'lardaydı. 1.30'lu seviyelerden önemli miktarda kredi verdiler. Hâlâ da veriyorlar. Bunu gören özel sektör bankalarından birkaçı da rekabet etmek için faizi 1.39'a çekmişti. Ama şimdi Hazine faizi yüzde 22 oldu. Konut kredisinin maliyeti yüzde 1.67'ye geliyor. Faiz düşük tutulmayacaktır. Yaz ayları daha da durgun geçecek. Faiz artınca konut kredileri hemen kesiliyor."
`Faiz yüksek'
Konut kredilerinin faize çok duyarlı olduğunu vurgulayan Akbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Binbaşgil de şu bilgileri verdi:
"İnsanlar konut kredilerini uzun vadeli aldıkları için faizlerdeki yukarı veya aşağı kıpırdanmalar taksit ödemesini etkiliyor. Mümkün olduğunca rekabetçi ve iyi bir fiyat vermeye çalışıyoruz ama maalesef Türkiye'de şu sıralarda belirsiz bir ortam var. Global piyasalar da iyi değil. Faizler yükseldi, bono faizi yüzde 22. Konut kredisi faizlerini yukarı çekmek zorunda kaldık. Mortgage kredilerinin büyümesi için faiz oranlarının düşmesi lazım, şu anki faiz oranları yüksek. Bir süre böyle gidecek."
`Tüketici güvenmiyor'
Konut kredilerinde yaşanan yavaşlamayı yıl başlarken öngörmediklerini belirten İş Bankası Bireysel Krediler Müdürü Ömer Çelebi ise şöyle dedi:
"Tüketicinin güvenini yaralayan faktörler arttığı için talep azaldı. Tüketici geleceğe güvenle bakmak istiyor. `Yarın işimi kaybedebilirim, maaşım düşebilir' diye düşünüyor. İkinci neden faiz oranlarındaki artış. Yılbaşına göre 100 bin liralık kredinin maliyetinde 200 lira artış oldu. Bu yüzde 12'lik artış bir gelir grubu kredi kullanıcısını devre dışı bıraktı. Şimdi ya gelirlerimizin ya da faizlerin başka gelir gruplarını etkileyecek seviyelere gelmesi gerekiyor."
Milliyet