Kent Haberleri

Bankacılık Dünyasının Kâbusu: ABD Tarihinde En Büyük 10 Banka Çöküşü!

ABD ve Avrupa'da bankacılık kriziyle birlikte birçok büyük banka iflas etti. Washington Mutual ve Colonial Bank da dahil olmak üzere en büyük 10 iflas eden banka arasında yer aldı.  BloombergHT'nin haberine göre, ABD'de iflas eden en büyük 10 banka arasında Washington Mutual ve Colonial Bank gibi birçok banka yer aldı

ABD'de başlayan ve Avrupa'yı da etkileyen bankacılık krizinin ardından, dünya çapında birçok büyük banka iflas etti. BloombergHT'nin haberine göre, ABD'de iflas eden en büyük 10 banka arasında Washington Mutual ve Colonial Bank gibi birçok banka yer aldı. Silicon Valley Bank'ın çöküşü, tarihte batan en büyük bankalara odaklanmamıza neden oldu. İşte o liste...

 


1 - Washington Mutual (2008): 434 milyar dolar

(Toplam varlığı 434 milyar dolar olan Washington Mutual 2008 senesinde iflasını açıklamıştı.)

 


2 - Silicon Valley Bank (2023): 209 milyar dolar

 


3 - Signature Bank (2023): 110 milyar dolar

 


4 - Continental Illinois National Bank and Trust (1984): 107 milyar dolar

 


5 - First Republic Bank Corporation (1988): 84 milyar dolar

 


6 - American Savings and Loan (1988): 78 milyar dolar

 


7 - Bank of New England (1991): 48 milyar dolar

 


8 - MCorp (1989): 46 milyar dolar

 


9 - IndyMac (2008): 45 milyar dolar

 


10 - Colonial Bank (2009): 35 milyar dolar

 

SILICON VVALLEY BANK İFLAS ETTİ!

ABD’de 2008 küresel finansal krizinden bu yana en büyük banka iflaslarından biri gerçekleşti. Silikon Vadisi’nin en önemli bankalarından Silicon Valley Bank (SVB) iflas etti. ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu’ndan (FDIC), yapılan açıklamada, SVB’ye Kaliforniya Finansal Koruma ve Inovasyon Departmanı tarafından sigortalı mevduatları korumak için kayyum atandığı belirtildi. 

Açıklamada, FDIC’nin sigortalı mevduat sahiplerini korumak için Santa Clara Mevduat Sigortası Ulusal Bankasını (DINB) kurduğu ve SVB’nin tüm sigortalı mevduatlarının buraya aktarıldığı belirtildi. Açıklamada, tüm sigortalı mevduat sahiplerinin en geç 13 Mart’ta mevduatlarına tam erişime sahip olacağı belirtilerek bankanın varlıkları satılırken sigortasız mevduat sahiplerine gelecekte temettü ödemeleri yapılabileceği ifade edildi. SVB’nin Kaliforniya ve Massachusetts’te 17 şubesi olduğu belirtilen açıklamada, bankanın ana ofisi ve tüm şubelerinin 13 Mart’ta düzenleyicinin kontrolü altında yeniden açılacağı aktarıldı.

Açıklamada, DINB’nin SVB’nin normal çalışma saatlerini sürdüreceği, bankacılık faaliyetlerinin yeniden başlayacağı bildirildi. FDIC’nin açıklamasında, 31 Aralık 2022 itibarıyla SVB’nin toplam varlıklarının yaklaşık 209 milyar dolar ve toplam mevduatının yaklaşık 175,4 milyar dolar olduğu aktarıldı. Açıklamada, SVB’nin bu yıl iflasa uğrayan ilk FDIC sigortalı kurum olduğu kaydedildi. SVB Financial Group’a bağlı bankanın, 21 milyar dolarlık tahvil pozisyonunu yaklaşık 1,8 milyar dolar zararla kapatması ve 2 milyar doların üzerinde sermaye artırımına gideceğini duyurması sonrası hisse fiyatı dün yüzde 60’ın üzerinde değer kaybetmişti. Bazı girişim sermayesi yatırımcılarının şirketlere paralarını bankadan çekmelerini tavsiye etmesi sonrası bankanın vadeli piyasada da kayıplarının sürmesiyle işlemleri askıya alınmıştı. SVB’nin iflası, 2008 küresel finansal krizinden bu yana ABD’de kayıtlara geçen en büyük banka iflaslarından biri oldu. Bu türden en büyük iflas, 2008’deki kriz sırasında Washington Mutual tarafından yaşanmıştı. 1983’te kurulan SVB, teknoloji endüstrisi bankacılığında uzmanlaşmış ve genellikle startuplara krediler veriyordu. Banka aynı zamanda startupların halka arzlarına da yardımcı oluyordu.

700 TL gıda yardımı programı hakkında merak edilenler: 700 TL Gıda yardımı nasıl alınır?
Meteoroloji son dakika vererek kırmızı kodla uyardı! Hemen bakın, çok önemli! Kuvvetli yağışlar geri dönüyor!
16 Milyon İstanbullu dikkat! Metro seferlerine ramazan planlaması geldi!