Genel

Sembol Holding, en büyük Han Çadırı'nı Astana'da kurdu!

Dünyanın toprak bakımından en büyük 9. ülkesi Kazakistanın başkenti Astana, dev projelerle inşa edilen gösterişli yapıları ve kent planlamasıyla Orta Asyanın cazibe merkezi haline dönüşüyor...

 

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nden (SSCB) 20 yıl önce bağımsızlığını ilan ederek ayrılan Kazakistan, ülkenin güneyinde bulunan 1 milyon 600 bin nüfuslu eski başkent Almatının nüfus yoğunluğunu azaltıp, daha modern bir şehir oluşturmak amacıyla kuzeydeki Astanayı 13 yıl önce ülkenin başkenti ilan etti.

SSCB döneminde düşünce suçlularının cezalandırıldığı hapishanelere ev sahipliği yapan Astana, son yıllarda 600 bine ulaşan nüfusu ve devasa yatırımlarla adeta yeniden imar ediliyor. Gündüz modern gece ise ışıl ışıl görünen kentte "Hayat Ağacı" anlamına gelen 105 metre yüksekliğindeki Bayterek Anıtı, açık hava müzesi olan "Atameken", dinlerarası hoşgörünün sembolü "Barış Piramidi" ve Orta Asyanın en büyük camisi konumundaki "Nur Astana Camisi" her yıl binlerce yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapıyor.

DÜNYANIN EN BÜYÜK ÇADIRI: HAN ÇADIRI

Türk firması Sembol Holding tarafından yapılan Han Çadırı, dünyanın en büyük şeffaf çadırı özelliğini taşıyor. 150 metre yüksekliğe sahip çadırda park, sokaklar ve meydanları olan alışveriş ve eğlence merkezleri, yapay bir nehir, mini golf ve kapalı plaj alanı bulunuyor. Dünyanın en büyük şantiyelerinden biri olarak kabul edilen ve kışın sıcaklığın eksi 45 dereceye kadar düştüğü kentte Türk işadamlarının da yatırımları bulunuyor. Yeniden imar edilen kentin en önemli sembolleri arasında yer alan ve dünyanın en büyük çadırı özelliğini taşıyan 150 metre yüksekliğindeki Han Çadırı, 10 futbol sahasını içine alabilecek genişliğe sahip.

NUR ASTANA CAMİ

Nur Astana Camisi, Kazakistanın ve Orta Asyanın en büyük camisi olma özelliğini taşıyor. Ana binanın yüksekliği 40 metre, minarelerinin yüksekliği ise 63 metre uzunluğunda. Ana binanın yüksekliği Hz. Muhammedin vahiy alma yaşını, minarelerin yüksekliği ise Hz. Muhammedin vefat ettiği yaşı simgeliyor. Başkentin bu görkemli camisi, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ile Katar Emiri Hamad Bin Halifa arasında imzalanan protokolle hediye olarak inşa edildi. Geleneksel ve modern çizgiler taşıyan Nur Astana Camisi, içeride 5 bin kişi, dışarıda ise 2 bin kişinin aynı anda ibadet edebileceği kapasiteye sahip.

TÜRKİYENİN YATIRIMLARI

Bağımsızlığını 1991de ilan eden Kazakistanı ilk tanıyan ülke olan Türkiyenin, Kazakistan ile yıllık 3 milyar doları bulan ticaret hacmi bulunuyor. 1994 yılından bu yana yaklaşık binlerce ortak girişimin faaliyet gösterdiği ülkede yapılan yabancı sermaye yatırımları ciddi rakamlara ulaştı. Genellikle müteahhitlik sektöründe faaliyet gösteren Türk firmalarının bugüne kadar Kazakistanda gerçekleştirdiği hizmetlerin 2 milyar doların üzerinde olduğu tahmin ediliyor. Doğal kaynakları ve coğrafyası itibarıyla önemli bir ülke olan Kazakistan, bağımsızlığın ardından siyasi ve ekonomik istikrara kavuştu. Büyük petrol, uranyum, demir, altın ve kurşun rezervlerine ev sahipliği yapan Kazakistan, hacim, çeşit, mineral ve hammadde yataklarıyla dünyanın sayılı ülkeleri arasında yer alıyor.

BAYTEREK ANITI

Efsaneye göre, bir ağacın tepesinde bulunan kartal yuvasında bulunan yumurtayı almak isteyen bir yılan, ağaca tırmanmaya başlar. Yılanı görerek, yumurtaya zarar vereceğini anlayan bir Kazak savaşçısı ok atarak yılanı öldürür. Bunu gören kartal ile Kazak savaşçısı dost olur. Bu efsane dikkate alınarak inşa edilen Bayterek Anıtının tepesinde bulunan sarı yuvarlak bölüm, kartal yuvasındaki yumurtayı temsil ediyor. Astananın 1997 yılında başkent olması nedeniyle anıtın kenti seyredilen bölümü de 97. metrede yer alıyor. Anıtta ayrıca Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayevin sağ elinin izi bulunuyor. Buraya elinizi koyduğunuzda ise Kazakistan Milli Marşı çalıyor. Anıt içinde ayrıca, sanat galerisi, akvaryum ve restoran bulunuyor.

ASTANA BAĞIMSIZLIK SARAYI

Uluslararası toplantıların da yapıldığı sarayda, dünyanın en büyük maketlerinden biri yer alıyor. 50 metre uzunluğunda 33 metre genişliğinde olan maket, 2030 yılında Astananın kent planında yer alacak projeleri simgeliyor.

ASTANA BARIŞ VE UYUM PİRAMİDİ

Dinlerarası hoşgörünün ve dünya barışının sembolü olarak nitelendirilen ve 35 bin metrekalik alana inşa edilen piramit 62 metre yüksekliğinde. Astana Üniversitesi, opera, müze, kültür merkezi, kış bahçesi, konferans salonu, restoran, kütüphane, ve 18 dinin mabetlerinin bulunduğu piramidin üst kısmındaki camlı bölmede, Kazakistanda yaşayan 130 farklı milleti temsil eden güvercinler resmedilmiş.

Piramitte barışın sembolleri olarak güvercinlerin yanısıra, zeytin dalı ve gökkuşağı da bulunuyor.

AA