Yazlık

Bankalar bile kira indiriyor

Kurumsal kiralamada belirleyici güç olan bankalar şube kiralarında indirim istemeye başladı. Mal sahipleri prestijli kiracılarını kaçırmamak için yüzde 20-30 indirim yapıyor

Ekonomik kriz kurumsal kiracıların en önemlisi olan bankalarla, mal sahipleri arasında `kirayı indir' polemiği başlattı. 9 bin şubeyle kurumsal kiralamalarda piyasayı belirleyici güç olan ve emsallerine göre yüzde 50 fazla fiyat vererek kiralayan bankalar, kriz sonrası yüksek kiralardan rahatsız olmaya başladı. Ocak ayının genelde kira kontratlarının yenilenme dönemi olması da kira pazarlıklarının artmasına yol açtı. Bankalar, mal sahiplerine `Kriz nedeniyle şube bazında kárlılıklar düşüyor. Kiralar bütçede önemli yük olmaya başladı' diyerek yüzde 20-30 indirim istiyor.

İNDİRİM DALGASI BAŞLIYOR

Kira indirim isteği birçok bankanın yönetim kurulunda ardı ardına gündeme gelirken, bankaların bölge müdürlüklerine de `Kiraları indirin' emri gitti. İndirim pazarlıklarında ilk raund ise bankaların oldu. Dükkan sahipleri prestijli kiracılarını kaybetmemek için düşüşe razı olurken, emlakçılar bu indirimlerin tüm ticari mülklerden konutlara kadar sıçrayacak bir dalganın tetikçisi olabileceğini belirtiyor. Ticari gayrimenkul kiralama piyasasında önemli bir payı bulunan WEC International'ın Genel Müdürü Ferit Kartal bankaların indirim isteklerinin her geçen gün arttığını söyledi. Eski bir bankacı olan Kartal `Bankalar konum ve bina kalitesi açısından en pahalı yerleri kiralamak zorundalar. Bu nedenle bugüne kadar emsal değerin yüzde 50 üzerini vermekten çekinmiyorlardı' diye konuştu.

Ekonomik krizin bu durumu tersine çevirdiğini söyleyen Ferit Kartal `Dükkan sahipleri bankaların indirim teklifini kabul ediyor. Çünkü banka gibi bir kiracıyı kaçırmak istemiyor' dedi.

Enflasyonun iki katı zam dönemi bitti

Kiralık konut pazarı kriz ve seçeneğin artması nedeniyle kan ağlamaya başladı. Sektörün içinde bulunduğu sıkıntıyı Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verileri de ortaya koydu. TÜİK verilerine göre enflasyonun yüzde 18.40 olarak gerçekleştiği 2003'te kiralardaki artış yüzde 21 olmuştu. Mülk sahipleri 2007'ye kadar `bahar' aylarını yaşadı. 2003'ten 2007'ye kadar olan dönemde kiraların artış oranı gerçekleşen enflasyonu katladı. 2007 yılında enflasyon yüzde 8.39 olurken, 2008 yılında mülk sahiplerinin kötü günleri de başlamış oldu. 2008'deki kiralardaki artış enflasyon kadar gerçekleşti.


İstanbul'un 52 merkezinde kiralar düştü

İstanbul Emlakçılar Odası'nın araştırmasına göre kiralık ev fiyatları 2008'de yüzde 10 düştü ya da en azından artmadı. İstanbul'un 52 merkezinde yapılan araştırmada ev kirası artan bölgeye rastlanmadı. Kirası düşmeyen bölgelerde ise artış kaydedilmedi. Emlakçılar Odası Başkanı Sabri Ateş kiralardaki düşüşün nedeninin genel ekonomik kriz ve yeni bina sayısındaki artış olduğunu söyledi.

Star