Bankalar, İstanbul'un toprağına 500 milyon yeni lira ödeyecek
İstanbul'un finans merkezi olmasına yönelik projede ilk adımı kamu bankaları attı.
Ziraat ve Halk Bankası, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Emlak Konut'a ait araziden 100 dönümün üzerinde yer satın aldı. Her iki banka, 54'er dönüm için 223,4 milyon yeni lira ödedi. İdareden 20 bin dönüm arazi talep eden Vakıfbank'ın ise yaklaşık 80 milyon yeni lira ödeyeceği tahmin ediliyor. Finans merkezi için üç kamu bankasının kasasından çıkacak toplam para 500 milyon yeni lirayı aşıyor. Ziraat ve Halk Bankası, İstanbul Ataşehir'de bulunan arsaların tapusunu kasasına koyarken, TOKİ ile prensipte anlaşan Vakıflar Bankası'nın ise işi resmiyete dökmesi için kanun değişikliği gerekiyor. Vakıfbank'ın kanununda diğer iki kamu bankasından farklı olarak 'Genel merkezi Ankara'dır' ibaresi yer alıyor. Edinilen bilgilere göre, taşınmanın gerçekleşmesinin ardından bankaların Ankara'da bulunan genel müdürlük binaları da satışa çıkarılacak. Arazinin alınmasının ardından bina projesi devreye girecek. Konuya ilişkin olarak Avrupa'nın önde gelen finans kuruluşlarının binaları da incelenecek. İstanbul'a taşınmak için en istekli kuruluş Ziraat Bankası. 2010 yılında İstanbul'da hizmet vermeyi hedefleyen banka, çalışanlarının nabzını yoklamak için bir anket düzenledi. 'Şartsız gelirim', 'Şartlı gelirim' ve 'Kesinlikle gelmem' seçeneklerinin yer aldığı ankette 'Kesinlikle gelmem' diyenlerin oranı yüzde 30 çıktı. Banka ayrıca taşınma sonrasında çalışanlarının ücretlerinde de değişikliğe gitmeyi planlıyor.
Bankaların İstanbul'a taşınmasıyla birlikte arazi fiyatlarının da yükselmesi bekleniyor. Ataşehir'de arsa metrekarelerinin değerinin 3-4 bin dolar civarında olduğunu belirten İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Sabri Ateş'e göre, banka genel müdürlüklerinin bu bölgeye taşınması halinde metrekare fiyatları 7-8 bin doların altına inmez. İnşaatın başlamasıyla birlikte Ataşehir'in Levent ve Ulus'tan değer olarak farkının kalmayacağını ifade eden Ateş, "Burası çok düzgün bir yapılaşma içerisinde. Temellerin atılmaya başladığı gün diğer özel banka genel müdürlükleri de burada yer almak için yarışır. Böyle bir durum mal sahiplerinin iştahını kabartıyor. Bölgenin değeri en az iki katına çıkar." diyor.
Proje için dünyadaki örnekler inceleniyor
Projenin bir an önce hayata geçirilmesi için dünya örnekleri de inceleniyor. İstanbul, bölgenin finans merkezi olmak için Moskova, Dubai, Pekin, Panama ve Varşova gibi şehirlerle yarışıyor. Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından da gündeme getirilen İstanbul'un finans merkezi olma projesi, yılbaşında banka yöneticileri ile masaya yatırılmıştı. Türkiye Bankalar Birliği yöneticileriyle görüşen Erdoğan, finans merkezinin Türkiye kazanımları hakkında bilgi almıştı. Bankalar Birliği'nin danışmanlık firması Deloitte'ye yaptırdığı çalışmaya göre, 2 milyar Euro'luk bir yatırımla 2010 yılına kadar İstanbul finans merkezi olabilir. 'İstanbul Finans Merkezi' projesinin hayata geçirilmesi halinde 150 bin kişilik istihdam sağlanarak yıllık 20 milyar Euro gelir elde edilebilir.
Bakan Nazım Ekren projeyi raftan indirdi
İstanbul'un finans merkezi olması için hazırlanan proje nihayet raftan indi. Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Nazım Ekren, GAP ve DAP'ın ardından finans merkezi seferberliğini de başlattı. Geçen hafta İstanbul'da Türkiye Bankalar Birliği'ni ziyaret eden Ekren, projenin detaylarını masaya yatırdı. Sonraki durak ise altyapı sorununun çözümü için İstanbul Büyükşehir Belediyesi olacak. Proje kapsamında İstanbul Sanayi Odası, YASED, TÜSİAD, MÜSİAD ve İstanbul Ticaret Odası gibi kuruluşların da katkısı istenecek. Bakan Ekren, finans merkezi çalışmaları için ekonomi bürokratları ile birlikte ağustos ayının ikinci yarısını İstanbul'da geçirecek.
Zaman