Sektörel

Lojman arsalarına 1 milyon yeni konut yapılabilir: Kamuda tasarrufta lojman dönüşümü sinyali!

Türkiye’de 250 bin lojman yer alıyor. Uzmanlar lojman dönüşümü ile devletin ciddi kaynak sağlayabileceğine, bugün itibarıyla lojman arsalarına 1 milyon yeni konut yapılabileceğine dikkat çekti. İşte ayrıntılar...

Hükümet tarafından kamuda tasarruf için ardı ardına yeni önlemler alınması için harekete geçildi. Özellikle bu senenin ikinci yarısından sonra devreye alınacak tasarruf tedbirleri çerçevesinde 100 milyar TL'lik bir kaynak sağlanması planlanıyor. 

Kamu tasarrufu denilince akla ilk otomobiller gelse de, devlet lojmanlarında da ciddi bir kaynak israfının olduğu ifade ediliyor. Türkiye Gazetesi'nden Kaan Zenginli'nin haberine göre; bugün Türkiye genelinde 250 bin seviyesinde lojman bulunuyor. Lojmanlar, her şehir ve ilçede yer alıyor. 

KİRALARI ÇOK DÜŞÜK, EVİ OLAN LOJMANDA OTURMASIN 

Lojmanların eski ve atıl olmaları nedeniyle potansiyelinden çok daha düşük bir getiri sağladığı belirtiliyor. 

Özellikle büyükşehirlerde aylık 30-40 bin TL kira getirisi olan lojmanlardan aylık 2 bin ila 4 bin TL arasında değişen rakamlarda kira bedeli alınıyor. Bazı lojman kiralarının ise 1.500 TL seviyesinde olduğu ifade ediliyor. Ayrıca, konutlara getirilen yüzde 25 zam sınırlaması, devlet lojmanlarında da geçerli. 

Ayrıca bu lojmanların arsalarının oldukça değerli olduğu belirtiliyor. Uzmanlar atıl durumda olanların dönüşümü ile ciddi kaynak sağlanabileceğine ve kira gelirlerinde düzenlemeye gidilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. 

Bir diğer konu da kendisi ve ailesi üzerinde birden fazla konutu bulunan yüksek rütbeli memurların hala lojmanlarda düşük kira bedelleriyle oturuyor olması. Özellikle Anadolu’da eski ve kullanılmayan  pek çok lojman olduğu belirtiliyor. Zamanında yapılan bu yapılar dönüşüm ile ekonomiye kazandırılabileceğinin altı çiziliyor. 

200 DAİRELİK LOJMAN SİTESİNİN ARSA DEĞERİ 300 MİLYON TL 

İnşaat sektörü temsilcileri atıl lojmanların ekonomiye ciddi yük olduğunu vurgulayarak, "Türkiye’nin en değerli arsaları üzerinde eski ve atıl durumda olan lojmanlar yer alıyor. Bunların dönüşümü ekonomiye ciddi katkıda bulunur. Örneğin 20 evlik bir lojman sitesinin arsa değeri 300 milyon lira. Bu sitelerdeki kira getirisi, aylık aidat ve diğer giderlerini masraflarını bile gidermiyor. Sürekli zarar yazan bir yapı bulunuyor. Hatta kira fiyatlarının astronomik boyutlara ulaştığı büyük kentlerde atıl durumda olan, kullanılmayan lojman daireleri mevcut. Bu ülke kaynağını değerlendirmeliyiz. Üstelik depreme dayanıklı olmayan bu yapılar, ciddi risk de teşkil ediyor. Devlet hazine arazilerini müteahhitlere açıyor fakat şehir içlerinde yer alan bu lojmanlar çok daha büyük değer arz ediyor" bilgilerini veriyor. 

10 MİLYAR TL'LİK KATKI

İnşaat sektörü temsilcileri kamu-özel ortaklığı ile yeni lojmanlar yapılabileceğinin altını çiziyor. 

Sektör temsilcileri, Türkiye'de ciddi bir konut ihtiyacı olduğuna, fakat finansman sorunu nedeniyle ev sahipliği oranının her sene düştüğüne dikkat çekerek, şunları söylüyor: 

"Devlet elindeki bu lojmanları dönüştürerek bu ihtiyacı yanıtlayabilir. Zamanında geniş arsalar üzerine yapılan bu siteler daha makul şekilde yapılabilir. Eğer mevcut yapı stokunun yarısı bile dönüştürülse, hem memurlar yeni dairelerde oturur, hem de devlet, büyük arsaları değerlendirip, ayrıca konut inşa ederek, aylık 10 milyar TL'lik hazineye gelir sağlamış olur. Bugün itibarıyla lojman arsalarına 1 milyon adetlik konut inşa edilmesi mümkün."

65 yaş maaşı ne kadar? 2024 işsizlik maaşı ne kadar? Başvuran anında alıyor: İşsizlik maaşı hesaplama!

24 ayar gram altın Kapalıçarşı fiyatı ne kadar? Gremse altın fiyatı kaç TL? 11 Mayıs Kapalıçarşı altın fiyatları

Emekli maaşı asgari ücrete eşitlenecek! Emeklilere son dakika çağrısı geldi! 

Bostancı'da 3 ay önce 6 milyon 250 bin TL'den satılan ev şimdi 38 bin 500 liradan kiralanıyor!