02 / 05 / 2024

Bankalar kira yarışında

Bankalar kira yarışında

Elden kira ödeme dönemi sona erince, mali sektörde rekabetin yeni adresi ev sahipleri ve kiracılar oldu



Maliye Bakanlığı'nın kira ödemelerinin bankalar üzerinden yapılmasını zorunla hale getirmesi, sektörde yarış başlattı. Bankalar, kira ödemeleri için avantajlı paketler hazırladı. Otomatik talimatlı ve gününde ödeme garantisi sunan kira paketleri hem kiracının hem de ev sahibinin yüzünü güldürüyor


Yasal zorunluluk

Maliye Bakanlığı'nın aldığı karar doğrultusunda 1 Kasım'dan itibaren elden kira ödeme dönemi sona erdi. Kiracılara, 500 lirayı aşan kiraları artık banka hesabına yatırma zorunluluğu getirildi. Elden yapılan kira ödemeleri ceza olarak sayılmaya başladı. Bu yasal zorunluluğa uymayan kiracılar 320 liradan az olmamak üzere her bir işlem için bu işleme konu tutarın yüzde 5'i oranında ceza ödeyecek.

Avantajlar bitmiyor

Kiraların bankaya yatırılma zorunluluğu kapsamında da bankalar, kiracı ve ev sahiplerine çeşitli paketler ve avantajlar sunma yarışına girdi. Otomatik ödeme kapsamına alınan kira ödemeleri hem kiracı hem de ev sahibi adına avantajlar sağlıyor. Ücretsiz havale işlemlerinden, ekstra puanlara konut kredisi, ücretsiz sigorta ya da kira kredisi, bankaların sunduğu avantajlardan birkaçı.

Ekstra masraf ödenmiyor

Bank Asya, 'Düzenli Otomatik Ödeme Talimatı' veren kiracıların, kendi hesaplarından ev sahibinin hesabına her ay otomatik olarak kira ödemesini gerçekleştiriyor. Düzenli kira ödeme talimatı bulunan hesaplardan havale, EFT ya da hesap işletim ücreti gibi ektra masraflar alınmıyor.

Ekstra Worldpuan veriyor

Mevcut Fortis Bank müşterileri diledikleri vadesiz hesaplarına, yeni müşteriler ise Fortis'te açacakları yeni vadesiz hesaplarına kira ödeme talimatı verebiliyor. Talimat veren müşteriler, her bir işlem için 25 ile 50 TL arasında değişen havale ve EFT ücretini ödemiyor. Böylece 1 yıllık kira ödeme talimatı ile 600 liraya kadar kazanç elde edilebiliyor. Ev sahipleri aylık kira bedelinin yarısı kadar Worldpuan kazanıyor, kiracılar da ekstra Worldpuan elde edebiliyor.

Havale ücreti de yok

Yapı Kredi'de kira ödemelerini otomatik olarak gerçekleştirenler için birçok avantajlar sunuluyor. Havale olarak gerçekleşecek kira ödemelerinden herhangi bir ücret talep etmeyen Yapı Kredi, 31 Mart'a kadar düzenli ödeme talimatı veren müşterilerine 5 TL değerinde 1000 Worldpuan hediye ediyor. Yapı Kredi, kiracı ve ev sahiplerinden havale ücreti almıyor. Ayrıca tüm kira ödemelerinde ATM Plus'lardan para yatırma şeklinde ve ücretsiz olarak, kartsız işlem yapılabiliyor.

Carefoursa'dan hediye çeki

'Finansbank Kiracı Paketi'ne başvuranlar, hem kiralarını masrafsız ödeme imkanına sahip oluyor hem de 1000 TL'lik CarrefourSA Alışveriş Çeki çekilişine katılma hakkı kazanıyor. Ayrıca, ödeme zamanından erken bir tarihte ilgili hesaba yatırılan kira tutarları, likit fonda kiracılar için değerlendiriliyor. Paket sahibi CardFinans kullanıcıları ise, aktif olarak kullandıkları kartlarıyla hediye çeki çekilişinde ikinci bir şans daha elde ediyor.


Mesajla bilgi veriyor

İş Bankası'ndan düzenli havale talimatı aracılığıyla gerçekleştiren kiracıların kira ödemeleri SOS (Sınırsız Otomatik Servis) kapsamında aksamadan gerçekleştiriliyor. Ev sahipleri de kiraları hesaplarına geçtiğinde SMS (kısa mesaj) ile bilgilendiriliyor. Paket kapsamında, kiracılar kira ödemelerinde düzenli havale talimatı verdikleri hesapları için, ev ve işyeri sahipleri ise kira ödemelerinin düzenli olarak aktarıldığı hesapları için hesap işletim masrafı ödemiyor.


Kira ve ihtiyaç kredisi veriyor

Türk Ekonomi Bankası (TEB), 'Kredili Mevduat Hesabı' ile ödeme gününde hesabında yeterli para bulunmayan müşterilerinin eksik kalan tutarını tamamlayarak kiranın zamanında ödenmesini sağlıyor. TEB'in 'Kiracı Paketi'nden faydalanan TEB müşterileri uygun koşullarda, yıllık kira kredisi ve indirimli ihtiyaç kredisi de kullanabiliyor. Ayrıca isteyen, kiralık kasa hizmetinden de yüzde 50 indirimle yararlanıyor.


Vakıfbank tüm kiralara talip

VakıfBank'ta, Bankomat-7/24 hesabı açtırıldığında kişiye bir aylık kira tutarı kadar kredi limiti tahsis ediliyor. Kiracının ödeyeceği kira tutarları düzenli ödeme kapsamına alınıyor. Kiracı ve kiraya verenlere kira ödemesi amacıyla açılan bu hesaplara tahsis edilebilecek krediye uygulanacak faiz oranı ise cari oranlardan 0.05 puan indirimli oluyor. Bankomat-7/24 hesaplarından yıllık hesap işletim ücreti ve kira işlemlerinde havale ücreti de alınmıyor.


Şekerbank'tan Kiram Hizmet Paketi

Şekerbank'ta, 'Kiram Hizmet Paketi' ile kira ödemeleri ücretsiz olarak gerçekleştiriliyor. Aynı zamanda isteyenler, kiralık kasa hizmetlerinden yüzde 50 indirimli yararlanabiliyor. Hesabında yeterli bakiye bulunmayan müşteriler de hesaplarına tanımlanan Kredili Mevduat Hesabı'ndan kira ödemelerini kolaylıkla gerçekleştirebiliyor. Kira ödemelerinin yapıldığı hesaba ilişkin düzenli ödeme talimatı verilmesi durumunda, hesap işletim ücreti de alınmıyor.


Ev ve işyeri sahipleri kira ödemelerini Kuveyt Türk'te gerçekleştirdiğinde komisyon ücreti ödemiyor. Kira hesaplarına geçtiği an bilgilendirici SMS mesajı telefonlara iletiliyor. İnternet ya da şubeden düzenli havale talimatı vererek havale ücreti ödemiyor.

Taşınana düşük faizli kredi

Akbank'ta kira ödeme paketinden yararlananlar, düzenli havale talimatı ile havale ücretinden kurtuluyor. Ev sahibi ve kiracılara konut sigortası, yeni taşınacaklar için ev taşıma, emlakçı, tadilat gibi işlemlerde kullanmak üzere düşük faizli ihtiyaç kredisi imkanları sunuluyor. 'Artı Para kredisi' ile hesapta para olmasa da ödemeler zamanında yapılabiliyor. Ev sahiplerinin hesaplarına gelen kiralar, likit fonda değerlenebiliyor. Hesap işletim ücreti muafiyeti de bulunuyor.


Eşya sigortası hediye ediyor

Denizbank, kira müşterilerinden genel ihtiyaç kredisi kullananlara Axa'dan eşya sigortası hediye ediyor. Kirasını peşin ödemek isteyen kiracılara kredi sunuluyor. Kiracılar, konut kredisinde indirimli faiz, indirimli dosya masrafı ve kira ödemelerinde masrafsız havale imkanlarına sahip oluyor. Ev sahipleri için taşıt kredisi, indirimli kredi faizi ve indirimli dosya masrafı imkanı ile sunuluyor. Ayrıca 1 yıllık kirasını peşin almak isteyen ev sahiplerine kirayı Denizbank ödüyor.

Geri Dön