30 / 04 / 2024

Bankalardan konut kredisi nasıl alınır?

Bankalardan konut kredisi nasıl alınır?

Ev sahibi olmak isteyen vatandaşların birçoğu konut kredisine başvuruyor. Konut kredisi faiz oranlarının da düşük seyretmesiyle birlikte krediye olan talepler arttı. Peki konut kredisi nasıl alınır?



Nakit olarak ev alamayan vatandaşlar, konut almak için konut kredisini tercih ediyor. Konut alımında ilk tercih olan konut kredisinde faiz oranları bankaya göre değişiklik gösteriyor.

Konut kredisi kullanmak isteyen vatandaşların satın almak istedikleri evin tapusu ile kredi kullanmak istedikleri bankanın şubesine başvuru yapmaları yeterli oluyor. 

Banka konut kredisi başvurusunda ilk önce başvuru formu doldurulmasını ister. Sonrasında ise kredi çekecek vatandaşın kimlik numarası üzerinden kredi notu ve kredi sicili sorgulaması yapılarak vatandaşın kredi için uygun olup olmadığına bakılır. 

Konut kredisi çekecek vatandaşın uygunluğunun onaylanması halinde banka konut kredisi ekspertiz ücreti talep eder ve bu ücret ödendiğinde konut kredisi eksper raporu çıkartılarak konutun değeri belirlenerek bu değer üzerinden maksimum yüzde 80 oranında kredi kullandırılır. 

Geriye kalan yüzde 20'lik kısım ise konut kredisi peşinatı olarak kredi çekecek vatandaştan alınmakta. 

Genel olarak konut kredisi onay süresi 3-4 iş günü arasında değişiyor, konut kredisi ekspertiz işlemi daha kısa sürede tamamlanırsa 1-2 gün içinde bile onay alınabilmekte.

Onay alınmasının ardından ise banka satış sürecini başlatır ve tapu dairesinden randevu alınarak bankanın avukatı ile beraber konut kredisi kullanacak olan vatandaş ile satışı yapacak olan kişi ile birlikte tapuya gidilerek satış işlemi yapılır. Banka avukatı bu esnada tapu kütüğü kaydına banka adına tapuya ipotek koydurur ve konut kredisi borcu bitene kadar tapudan ipotek kaldırılamaz. 

Her bankanın konut kredisinde uyguladığı şartlar farklı olmakla birlikte genelde bütün bankaların ortak olarak aramış oldukları konut kredisi şartları da bulunuyor.

Örneğin, kredi çekilerek satın alınmak istenen konutun tapusunun olması tüm bankalar tarafından aranılan koşullardan. Yine konutun iskanının olması, kredi kullanacak vatandaşın kredi notunun yüksek olması, temiz bir kredi sicili bulunması, maaşı ile kullanmak istediği kredi notu ortalamasının arasında yarı yarıya oran bulunması bankaların konut kredisi çekecek vatandaşlarda aradığı ortak şartlardan. 

Konut kredisi vadesine göre aylık taksit hesaplama!


Geri Dön