04 / 11 / 2024

Banu Kıvcı Tokalı: Enflasyon yüzde 5’lere ikinci çeyrekte inebilir!

Banu Kıvcı Tokalı: Enflasyon yüzde 5’lere ikinci çeyrekte inebilir!

Halk Yatırım Yatırım Danışmanlığı ve Araştırma Direktörü Tokalı: "Yıllık enflasyondaki düşüş, baz etkisinin devam etmesiyle sürecektir. İlk çeyrekte yüzde 6’lı, ikinci çeyrekte ise yüzde 5’li seviyelerin görülebileceği tahminimizi koruyoruz" dedi.




Halk Yatırım Yatırım Danışmanlığı ve Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı, yıllık enflasyondaki düşüşün baz etkisinin devam etmesiyle süreceğini belirterek, "İlk çeyrekte yüzde 6’lı, ikinci çeyrekte ise yüzde 5’li seviyelerin görülebileceği tahminimizi koruyoruz" dedi.


AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlediği bilgiye göre, ocak ayında enflasyon bir önceki aya göre yüzde 1,10 ile piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşse de yıllık enflasyon, 0,93 puan düşerek yüzde 7,24'e geriledi. Bu oran 2013 Mayıs'taki yüzde 6,51'den sonraki en düşük seviye olarak gerçekleşti.


Ocak ayında Özel Kapsamlı TÜFE göstergesi (H endeksi) ve (I endeksi) de yıllık bazda sırasıyla yüzde 9,36 ve yüzde 8,63 ile 2014 şubat ayından bu yana en düşük düzeyine geriledi. 


Analistler, ocak ayı enflasyonunun piyasa beklentilerin üzerinde gelmesinde gıda fiyatlarındaki yükseliş ve tütün ve alkole yapılan zamların etkili olduğunu ifade ediyor. Analistler enflasyonun lehte baz etkisiyle yılın ilk yarısında yüzde 5'e yakınsayacağını, yılın ikinci yarısında ise aleyhte baz etkisiyle yüzde 6'lı seviyelerin görülebileceğini tahmin ediyor.

 

- "Manşet enflasyon yüzde 5 civarına inebilir"

Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi ise enflasyonun beklentilerden kötü gelmesinde, özellikle ulaştırma grubunda akaryakıt fiyatları kaynaklı gözlenen sert düşüşe karşılık otomobil fiyatlarına gelen zammın gruptaki düşüşü sınırlamasının, gıda fiyat artışının uzun dönem ortalamalarına yakınsama eğiliminin sınırlı gerçekleşmesinin ve kura hassas bazı ürünlerdeki fiyat ayarlamalarının etkili olduğunu söyledi.


Son Para Politikası Kurulu toplantı özetlerinde, ocak ayı öncü göstergelerinin gıda yıllık enflasyonunun temelde işlenmemiş gıda grubu kaynaklı olarak yavaşlayacağı yönünde sinyal verdiğini ve enerji fiyatlarında önceki aylarda gözlenen düşüşün ocak ayında da devam ettiğini belirttiğini anımsatan Bürümcekçi, ancak gerçekleşmelerin onlar açısından da sürpriz olduğunu ifade etti.


Bürümcekçi, şunları kaydetti:

"Önümüzdeki dönem seyri açısından ise son dönemde TL’de gözlenen istikrarsız görünüme rağmen ilave değer kaybının sınırlı olması, döviz kurunun enflasyon üzerindeki birikimli etkilerinin kademeli olarak ortadan kalkması senaryosuna destek vermektedir. Buna ilaveten, emtia fiyatlarında gözlenen düşüşlerin ithalat fiyatlarına da olumlu yansımaya devam etmesi ve petrol fiyatlarının Enflasyon Raporu ve bizim varsayımlarımızın halen altında seyretmesi aşağı yönlü riskler arasında başı çekmektedir. Manşet enflasyonun 2015 yılında, özellikle 2014 yılı gerçekleşmelerinin uzun dönem ortalamalarının çok üzerinde olduğu aylarda (Mart, Nisan, Haziran ve Temmuz) daha belirgin olmak üzere, düşüş eğilimi göstererek yüzde 5 civarına inebileceğini ancak sonrasında aleyhe dönen baz etkisi ile yılı daha yüksek bir seviyede kapatacağını düşünmekteyiz. Ancak, yüzde 6,7 düzeyinde olan tahminimizin üzerindeki riskler, baz etkilerine destek verecek enerji ve gıda fiyatları görünümü nedeniyle hafif aşağı yönde ağır basmaktadır."



-  "Yüzde 5’li seviyeler görülebilir"

Halk Yatırım Yatırım Danışmanlığı ve Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı ise ocak ayı enflasyonunun yüzde 1,10 ile piyasa beklentisinin üzerinde gerçekleşmesinde gıda fiyatlarındaki yükselişin belirgin olduğunu ifade etti.


İşlenmemiş gıda fiyatlarında yüzde 6,2, işlenmiş gıda fiyatlarında ise yüzde 1,3 civarında aylık artışlar olduğunu hesapladıklarını belirten Tokalı, gıda enflasyonun yıllık bazda yüzde 12,94’ten yüzde 11,08’e gerilese de hala bu yılın hedefi olan yüzde 9’un önemli oranda üzerinde olduğunu vurguladı.


Tokalı, şunları kaydetti:


"Diğer önemli bir baskı unsuru, tütün ve alkole yapılan zamlar. Zamların aylık TÜFE oranına etkisini 0,2 puan olarak hesaplıyoruz. Enflasyon görünümü açısından önemli bir bileşen olan kur etkisiyle ilgili olarak, ev eşyası, sağlık, eğlence-kültür, haberleşme gibi sektörlerde fiyat artışları dikkati çekiyor. Nitekim, çekirdek enflasyon göstergelerinden 'I' göstergesinde yıllık enflasyonun yüzde 8,73’ten yüzde 8,63’e oldukça sınırlı bir gerileme gösterdiğini izliyoruz.


Hizmet sektörü fiyat yapışkanlığıyla ilgili endişelerin devam ettiğini söyleyebiliriz. Diğer taraftan, ılımlı enerji enflasyonu, dezenflasyon sürecini destekleyen önemli bileşen olmaya devam ediyor. Ocak sonu itibarıyla enerji yıllık enflasyonunun yüzde 3'e gerilediğini hesaplıyoruz. Bu arada, yeni yılla birlikte alt grupların ağırlıklarında da değişiklikler olduğunu görüyoruz. Gıda, konut, ulaştırma, haberleşme ve alkollü içeçekler-tütün gruplarının ağırlıklarının geçen yıla göre azaldığı izleniyor."


Yıllık enflasyondaki düşüşün baz etkisinin devam etmesiyle süreceğini dile getiren Tokalı, ilk çeyrekte yüzde 6’lı, ikinci çeyrekte ise yüzde 5’li seviyelerin görülebileceği tahminlerini koruduklarını söyledi.


Ancak olumlu baz etkisinin tek başına yeterli olmayacağını, döviz kuru ve petrol fiyatları, hava koşulları ve toplam talep unsurları gibi kritik bileşenlerin de destekleyici olması gerektiğine dikkati çeken Tokalı, "Bu çerçevede, önemli bir baskı unsuru olmaya devam eden gıda fiyatlarındaki belirsizlik kadar, petrol fiyatlarındaki ılımlı seyrin ne yönde devam edeceği, daha da önemlisi kur gelişmelerinin içeriye ne oranda yansımasına izin vereceği, dezenflasyon sürecinin hızı ve kalıcılığı açısından önemli olacak" ifadelerini kullandı.


AA


Geri Dön