06 / 05 / 2024

Barbaros Uygun: Klasik bankacılık bitti 'Marketbank’lar geliyor!

Barbaros Uygun: Klasik bankacılık bitti 'Marketbank’lar geliyor!

ING Bank Genel Müdür Yardımcısı Barbaros Uygun'a göre, bankacılık sektörü son dönemde kredi ve sigorta ürünlerinin dışında da tasarruf ürünlerini marketler kanalıyla kitlelere ulaştırmak istiyor...



ING Bank Genel Müdür Yardımcısı Barbaros Uygun'a göre, bankacılık sektörü son dönemde kredi ve sigorta ürünlerinin dışında da tasarruf ürünlerini marketler kanalıyla kitlelere ulaştırmak istiyor.


Günümüzde bankacılık artık sadece şubelerden ibaret değil. Bankalar çağrı merkezi, internet, ATM ve mobil kanalların yanı sıra son 2 yıldır AVM, market zincirleri ve PTT ile işbirliğine giderek ürünlerini bu kanallar aracılığıyla müşterileri ile buluşturuyor. PTT, Migros, Teknosa ve Pegasus ile ortak çalışan ING Bank da bunlardan birisi. İşbirliklerinin şu anda sadece kredi ve sigorta ürünlerinin satışını kapsadığını belirten ING Bank Genel Müdür Yardımcısı Barbaros Uygun’a göre regülasyon konusunda bir ilerleme olursa banka dışı kanallardan tasarruf ürünleri de pazarlanabilir. Bu konuda sektörün istekli olduğunu bellirten Barbaros Uygun, “Ortak bir iş modeli bulunabilirse ciddi bir aşama olur. Perakendede bütün noktalar bir ulaşım aracı olabilir. Basit para transferleri, küçük tutarlı işlemler yapılabilir” ifadelerini kullandı.


ŞUBELER YETERLİ DEĞİL


Şube dışı kanalların yaygınlaşmasının tasarrufun artması açısından da önemli olduğuna işaret eden Uygun, klasik banka şubelerinden ulaşımın çok da yeterli olmadığı görüşünde. Uygun, “Aslında ne kadar şube açılırsa açılsın. 800 bin kilometrekareden fazla bir toprakta 80 milyona yakın insan var. Banka şubelerinin dışında özellikle mobil kanalları güçlendirip finansal ulaşımın araçları haline getirmeliyiz. Örneğin PTT ve market zincileri gibi. Hali hazırda perakendede yaygınlığı olan ciddi operasyonları var. Bu operasyonlar finansal erişimi güçlendirmek için kullanılabilir. Banka olarak bu konuyu çok önemsiyor ve üzerinde çalışıyoruz” diye konuştu.


Seçim öncesi 500 milyon TL sermaye koydu


ING Bank olarak bireysel kredilerde bu yıl yüzde 20 büyümeyi hedeflediklerini anlatan Barbaros Uygun, Türkiye'nin grup içerisindeki yerini şöyle özetledi: "ING Grup 41 ülkede var. 2008 yılında Türkiye’ye yatırım yapmaya başladı. Türkiye’yi çok önemsiyorlar. Polonya ile birlikte Türkiye ING’nin en önemli büyüme iddiası olan ülkelerden biri. Türkiye’ye uzun vadeli yatırım yapmış olan şirketler için kısa vadede ne olduğu çok önemli değil. ING Grup da çok uzun vadeli Türkiye’ye yatırımı hedefliyor. Bu yıl 'çok hareket oldu, aşağı gitti' ilgilendirmiyor. Mart ayında Türkiye’ye 500 milyon TL sermaye koydu. İki hafta sonra seçim vardı. Dolayısıyla Türkiye’yi büyüme pazarı olarak gördükleri ve güvendikleri için stratejilerinin önemli bir parçası olarak görüyorlar."


Hesap cüzdanı doğumda veriliyor


Türkiye'de tasarruf oranının yapısal bir problem olduğuna değinen Uygun, "Özellile genç nüfusa baktığımızda her yıl 1.2 milyon kişi 18 yaşına basıyor. Bunların yarısından fazlasının banka hesabı olmuyor.  Ama yurtdışında her çocuk bir banka hesap cüzdanıyla doğuyor. Hatta Lüksemburg’da devlet doğduğu anda o çocuğun 800 euro hesabına yatırıyor" dedi.


Çikolatalı gofretle 'sabır eğitimi'


TURUNCU Damla ile ilköğretim 3. ve 4. sınıflara Finansal Okuryazarlık eğitimi verdiklerini kaydeden Uygun,  "Şu ana kadar 9 ilde 10 binden fazla çocuğu eğittik. Burada bir çikolatalı gofret var. Eğitimlerde, 'Bir hafta beklersen sana 1 tane, 2 hafta daha beklersen sana 2 tane gofret vereceğim' diyoruz. Erkekler genelde sabırsız. Ama bu eğitimi alınca sabırda kızları yakalıyor" diyor.


Magazin tarafına takıldık


Türkiye'de tasarruf bilincinin artırılmasının milli eğitim politikası haline gelmesi gerektiğini savunan Uygun, şunları söyledi: "Harcamalarımızı kontrol altına almalıyız. Klasik dolar ne oldu? Euroya mı yatırsam? Altın kaç? Çeyreği mi girsek? Bunlar işin magazin tarafı. Ayda 100-200 lira biriktiren bir insan için dolar da biriktirse olur altın da biriktirse olur. Yeter ki düzenli biriktirsin."



Akşam 


Geri Dön