15 / 05 / 2024

Barış Tekin: Ankara turizmde atağa geçmeli!

Barış Tekin: Ankara turizmde atağa geçmeli!

ANTOD Yönetim Kurulu Üyesi Barış Tekin, farklı şehirlerde edindiği tecrübesini Ankara'ya taşıdı. Tekin, "Ankara son yıllarda turizmde ivme kazandı" dedi.



Farklı kentlerde turizm sektöründe önemli görevlerde bulunan Barış Tekin, şimdi Ankara'da. İki ay önce kurulan  Ankara  Turistik Otelciler Derneği'nin Yönetim Kurulu Üyesi Tekin, Kentin İşadamları'nın konuğu oldu. Teknoloji ve sanayi alanında büyük ivme kazanan Ankara'nın turizmde de atağa geçmesi gerektiğini anlatan Tekin, Wyhndam Otel'de genel müdür olarak görev yapıyor. Tekin, "Ankara bürokrasi şehri olduğu için birçok kongreye ev sahipliği yapıyor. Kültür, sanat ve sağlık turizmiyle de öne çıkıyor" diye konuştu. 


Uzun yıllar resort otelde çalıştıktan sonra şehir otelciliği yapmak zor olmadı mı? 


Resort oteller sahilde oluyor. İnsanlar oraya dinlenmeye geliyor. Yılın büyük bir bölümünü çalışarak geçirdikleri için kısıtlı zamanda bütün etkinliklerden yararlanmak istiyorlar. Şehir otelciliğinde ise müşteri portföyü daha çok iş adamlarından oluşuyor. Resort'ta müşterilerin tüm günlerini planlıyoruz. Uzun yıllar resort tecrübem oldu. Şehir otelciliği benim için farklı bir deneyim. 


Şehir otelciliği sıradan değil mi? 


Müşteriler, işleri bittikten sonra akşam 18.00'de odalarına çekiliyor. Ancak bu anlayış değişmeli. Toplantıları biten işadamları otelde kaliteli zaman geçirmeli. Etkinliklerle hem yorgunluk atmalı hem de eğlenmeli. 

Müşterinin yerine kendimizi koyarak hayal toplantıları yapıyoruz. Bu bize müşteriyi daha iyi anlamamızı sağlıyor. 


Sektör nereye gidiyor? 


Ankara bulunduğu konum ve üstlendiği misyon açısından önemli bir turizm potansiyeline sahip. Ancak yapılan çalışmalar yeterli değil. Bu potansiyel ortaya çıkarılmalı. 

Ankara sanayi ve teknolojinin merkezi olma yolunda ilerliyor. Bu açından hem yurt dışından hem yurt içinden turistler çekilmeli. 

Örneğin İstanbul'da toplantıya katılan işadamları genelde bir iki gün kentte kalmaya devam ediyor. Ancak Ankara'da bu yok. 

Müşterilerin otelde kalış süresini uzatmak için kültür, sanat ve eğlence açısından ilgilerini çekecek çalışmalar yapılmalı. Kongreler için de büyük toplantı salonları oluşturulmalı. 


Ankara Turistik Otelciler (ANTOD) Derneği'nin faaliyet alanı nedir? 


Derneğimiz 2 ay önce kuruldu. İki ayda güzel çalışmalar yaptık. Ankara'daki 80 oteli bir çatı altında topladık. Turizm birçok sektörü birbirine bağlıyor. 

Ciddi açıdan ekonomik bir değer. Turizm potansiyeli öyle büyük bir değer ki cari açığı kapatacak derecede yüksek. Biz bu değeri ortaya çıkarmak için bir araya geldik. Şu an gündemimizde çoğu kişinin bilmediği yüzde 18 KDV sorunu var. Herhangi bir yerde devlet bir kahveden yüzde sekiz KDV alıyor. Ancak bizim ödediğimiz oran yüzde 18. İnsanlar otelde bir şeyler yemek ve içmek istemiyor. 

Bu problemin çözülmesi için gerekli çalışmaları başlattık. 


Garson ülkesinin yüzüdür Turizm sektöründe yaşanan en büyük problem nedir? 


Turizm hizmet alan ile veren arasında birleştirici bir sektör. Hizmeti veren kişinin kalifiye olması önemli. Ancak çoğunlukla turizm okuyanlar bu mesleği yapmıyor. Üniversite eğitimi yeterli değil. Turizm meslek okulları artmalı ve teşvik edilmeli. Gençler işin mutfağında yetişmeli. 

Çalışma saatlerinin uzun olması da personeli korkutuyor. Bir süre çalıştıktan sonra yan sektörlere kayıyorlar. Bunun önüne geçilmeli. Aynı zamanda sektör çalışanları sık sık eğitim almalı. Garson deyip geçilmemeli. Çünkü garson ülkesinin yüzüdür. Ve turist ülkesine döndüğünde seni o personelin gösterdiği tavır ve davranış ile hatırlar. İyi bir izlenim bırakılmalı ve o müşteri kaybedilmemeli. 


Ankara Habertürk


Geri Dön