28 / 04 / 2024

Başakşehir Belediyesi'nden gölet haberlerine tekzip!

Başakşehir Belediyesi'nden gölet haberlerine tekzip!

Başakşehir Belediyesi Bahçeşehir Göleti ile ilgili yayınlanan haberler için bir tekzip yayınladı.Yayınlanan tekzipe göre imar hakkıyla sınırlı olarak gerçekleştirilecek proje ile yükleniciye, sadece yapı alanının bulunduğu yerde hak tesisi yapılacak...




Başakşehir Belediyesi Bahçeşehir Göleti ile ilgili yayınlanan haberler için bir tekzip yayınladı. Yayınlanan tekzipe göre gölet bölgesinin hali hazır imar  planında mevcut olup, ülke çapında uygulanan mer’i imar mevzuatında uygulama  yönetmeliğinde açıkça belirlenen turistik, sosyal ve sportif amaçlı tesisler yapılabilir niteliğine  uygun şekilde ve bunun karşılığı olan imar hakkıyla sınırlı olarak gerçekleştirilecek proje ile yükleniciye, sadece yapı alanının bulunduğu yerde hak tesisi yapılacak,  bunun dışında  alanda yüklenici veya başka bir 3. Kişi adına hak veya başka surette işlem tesisi yapılmayacak.


İşte Başakşehir Belediyesi'nin o tekzip metni:


Başakşehir Belediye Başkanlığı’ndan 


Kamuoyunun Dikkatine;  16 ve 17 Nisan 2015 tarihli yazılı basın araçları ve internet haber sitelerinde, İlçemiz,  Bahçeşehir 1.kısım mahallesi Gölet alanının tümüyle satışı suretiyle ihaleye çıkıldığı, yeşil  alanların halkın elinden alınacağı, kent sakinlerinin satışa karşı çıktığı halde çeşitli işlemler ve  plan tadilatları tesis edildiği, betonarme yapılaşmaları ile kent dokusuna zarar verileceği,  teknik detaylarının kamuoyundan gizlendiği ve benzeri başlık ve içerikleri ile düzenlenen  çoğunluğu yanıltıcı ve eksik bilgilendirme dolu haberler yapıldığı görülmüştür.  İdaremizce konunun başta siyasi muhatapları olan meclis üyeleri olmak üzere idarecilerinin  de sorumluluklarını aşan nitelikteki bu söylemlerin esasa ilişkin temel niteliklerinin ilçemiz  halkıyla çeşitli aydınlatma, bilgilendirme araçları ile paylaşılması dışında ulusal basın  araçlarına yanlış şekillerde yansıması ve idaremizden bilgi alınmaksızın haber yapılması  dolayısıyla genel açıklama da bulunma zarureti doğmuştur. Şöyle ki;  Öncelikle habere konu edilen ve kamu elinde bulunan Gölet bölgesi rekreasyon alanların  tamamının satıldığı haberi mesnetsiz ve gerçek dışıdır.Zira,  Mer’i imar planını notlarında açıkça görüleceği üzere “GÖLET, SPOR, TURİZM VE REKREASYON  ALANINDA DİNLENME İHTİYAÇLARININ KARŞILANABİLECEĞİ GEZİNTİ ALANLARI İLE GÜNÜBİRLİK SPORTİF  AKTİVİTELER  (TENİS, MİNİ GOLF VB.) VE EĞLENCE AMAÇLI AÇIK GÖSTERİ MERKEZİ GİBİ FAALİYETLER İLE BU  FONKSİYONLARA HİZMET EDECEK ÇAY BAHÇESİ,   KAFETERYA V.B. KULLANIMLAR YER ALABİLİR. BU ALANLARDA  EMSAL=0.05, Hmax=6.50 M OLUP; İLÇE BELEDİYESİNCE ONAYLANACAK AVAN PROJEYE GÖRE UYGULAMA YAPILACAKTIR.” Denmektedir. Alan kararlarını ifade eden bu hüküm uyarınca  alanda yapılacak yapıların  miktarı, niteliği ve yüksekliği işbu notlar ve mer’i uygulama yönetmeliğinin amir hükümleriyle sınırlandırılmış durumda olup, Başkanlığımızca bunun dışında bir uygulama yapılması yasal olarak da  mümkün değildir.


Haberlerde belirtildiğinin aksine İdaremizce yapılacak işlem, gölet bölgesinin hali hazır imar  planında mevcut olup, ülke çapında uygulanan mer’i imar mevzuatında uygulama  yönetmeliğinde açıkça belirlenen turistik, sosyal ve sportif amaçlı tesisler yapılabilir niteliğine  uygun şekilde ve bunun karşılığı olan imar hakkıyla sınırlı olarak gerçekleştirilecek proje ile yükleniciye, sadece yapı alanının bulunduğu yerde hak tesisi yapılacak,  bunun dışında  alanda yüklenici veya başka bir 3. Kişi adına hak veya başka surette işlem tesisi yapılmayacaktır. 

İdaremizin yasal kuruluşu ile göreve başladığı 2009 yılından itibaren üstün gayretleri ve yüklü meblağlarla özel mülkiyetten satın almak suretiyle kamuya kazandırmış olduğu bu alanlarda daha iyiye dair öngörülen ve yasal süreci başlatılan rekreasyon projesinin sona ermesiyle  birlikte Bahçeşehirlilerin yıllardır özel mülkiyet elinde kullandığı gölet mevkii, edindiği kamusal niteliğini KAYBETMEYECEK, idaremiz elinden çıkmayacak,  mahalle halkının söz konusu  alanının tamamının kullanımına ilişkin öncesinde farklı bir durum olmayacağı gibi, proje 

sonrası da  daha güzelleştirilmiş ve günümüzdeki büyüklüğünün İKİ KATINA ERİŞMİŞ BİR ALAN ELDE EDİLECEKTİR. Mahallemizin söz konusu alandaki ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik projeden elde edilecek gelir ile de gölet bölgesinde halen özel mülkiyet elinde bulunan diğer kamusal nitelikli alanların da kamu eline geçmesi ve gölet havzasının büyütülmesi sağlanacak, bunun yanında ve en önemlisi 2009 yılında yaşanan sel felaketi dolayısıyla halen büyük risk taşıyan alanda bugüne değin gerçekleştirilemeyen büyük çaplı dere ıslah ve önleme imalatları da yükleniciye bedelsiz yaptırılacaktır. İdaremizin çağdaş belediyecilik anlayışının gereği olarak ta gerçekleştirilecek projenin  belirlenmesi aşamasında, öncelikle vatandaşlarımızın fikirleri ile oluşacak ihtiyaç listesinin dikkate alınarak,   uluslararası platformda açılacak bir proje yarışması ile proje belirlenip, en uygunu seçilmek suretiyle bölgeye yakışır şekilde rekreasyon düzenlemesi yapılacaktır. Gölet Mevki Projesinin bölge için refah alanlarının genişlemesi ve güvenlik açısından arz ettiği önem dikkate alınmaksızın ve idaremizle bu hususta bilgi paylaşımında bulunmadan bir kısım söylemler üzerine yapılan iş bu haberlerin mesnetsiz niteliğine itibar edilmemesini ve izah ettiğimiz konuların bölge için arzettiği önemi kamuoyunun bilgi ve takdirlerine arz ederiz. 


 Başakşehir Belediye Başkanlığı Vekili 

Av.Yahya Şanverdi



Başakşehir Belediyesi tekzip metni için tıklayın




Geri Dön