Başakşehir Göçmen Konutları Kentsel Dönüşüm Projesi'nde son durum ne?
Bulgaristan’dan zorunlu göçe tabi tutulan soydaşlar için 1989 yılında TOKİ tarafından inşa edilen Başakşehir Göçmen Konutları Kentsel Dönüşüm Projesi'nde son durum ne?
2012'nin Mayıs ayında kabul edilen “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun” ile başlayan kentsel dönüşüm süreci, günümüzde de tüm hızıyla devam ediyor.
Peki Bulgaristan’dan zorunlu göçe tabi tutulan soydaşlar için TOKİ tarafından inşa edilen Başakşehir Göçmen Konutları Kentsel Dönüşüm Projesi'nde son durum ne?
Toplam 1.556 birimin yer aldığı Başakşehir Göçmen Konutları'ndaki kentsel dönüşüm mahkeme kararıyla durdurulmuştu. Çevredeki bazı projelerde inşaat çalışmalarının başlaması Göçmen Konutları sakinlerini de umutlandırdı.
Emlakkulisi.com olarak bilgi aldığımız gayrimenkul danışmanları çalışmaların başladığı Başakşehir'in Kalbi projesinin Göçmen Konutları sakinlerini umutlandırdığını, bölgenin en kısa zamanda kentsel dönüşüme girmesini beklediklerini söyledi.
Vatankent Göçmen Konutları'nın 1989 yılında inşa edildiğini danışmanlar, yaşanan sürecin pandemi nedeniyle de yavaş ilerlediğini kaydetti. Daha önce TOKİ'nin bölgede bir çalışma yaptığını ve vatandaşlara sunduğunu söyleyen gayrimenkul danışmanları bölgeye özel müteahhitlerin gireceği düşüncesinde.
Neler olmuştu?
Çevre ve Şehircilik bakanlığının 6306 sayılı yasaya dayanarak, 18 Ekim 2013 tarihinde “rezerv yapı alanı” ilan edilmesiyle Vatankent Göçmen konutlarının Kentsel dönüşüm süreci de başlamıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2 Ağustos 2018 tarihinde Kentsel Dönüşüm alan bütününe yönelik 1/500 ölçekli Nazım plan ve 1/1000 ölçekli uygulama İmar Planlarını yapmış ve bu planlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğünde askıya çıkarılmıştı.
Bu durum toplamda 1.556 biriminin yer aldığı site sakinlerinin tamamının elinde kat irtifaklı tapusu olmasına rağmen akıllarında soru işareti yarattı. Kentsel dönüşümün uygulanmasında kat maliklerine nasıl bir teklif sunulacağı, yapılacak teklifin şartlarının ne olacağı bilinmediği için, hak mağduriyetlerinin önlenmesi adına; yasal sürecinde Sitenin hukuk müşavirliğini yapan Ali Yüksel ve Hilmi Özalp Hukuk bürosu tarafından 11 Ekim 2018 tarih ve 86726 kayıt no ile itiraz dilekçesi verildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2 Ağustos 2018 tarihinde “rezerv yapı alanı” olarak ilan edilen alan bütününe yönelik 1/500 ölçekli Nazım plan ve 1/1000 ölçekli uygulama İmar Planlarını yapmış (askı süresinde yapılan) bu plana yapılan itirazları da reddetti. Yaşanan bu gelişmelerden sonra yapılan işlemin; hukuka aykırı olarak tesis edildiğinden bahisle iptali ve yürütmenin durdurulması için. T.C. İstanbul 6. İdare Mahkemesine iptal davası açıldı. İstanbul 6. İdare Mahkemesi açılan dava ile ilgili olarak 27 Şubat 2019 tarihinde yürütmeyi durdurma kararı verdi.
Müteahhite ödediğiniz parayı geri alabilirsiniz!
İBB meclis kararı için tıklayın