23 / 11 / 2024

Başakşehir kentsel dönüşümde simge haline geldi!

Başakşehir kentsel dönüşümde simge haline geldi!

İstanbul Başakşehir, 2002'den itibaren Türkiye'de hız kazanan kentsel dönüşüm ve modern şehirciliğin simgesi haline geldi. Nüfusu 5 yılda 170 bin arttı. Kayaşehir projesi de birçok yeni projeye model oldu




Türkiye'de 2002'den sonra kentsel dönüşüm ve yeni yapılaşma projeleri hız kazandı. Sıfırdan doğan İstanbul-Başakşehir de Türkiye'ye model oldu. 1994 itibariyle kurulmaya başlanan Başakşehir'de, KİPTAŞ ve  TOKİ  öncülüğünde inşa edilen düzenli konutlar, nüfusu 5 yılda 200 binden 370 bine yükseltti. 60 bin konutluk TOKİ projesi sayesinde bölgeye özel sektör akın etti. Konforlu ve düzenli yapılaşma modeli olarak başlayan Kayaşehir projesi de birçok yere örnek uygulama oldu. 


KAYABAŞI'YDI KAYAŞEHİR OLDU 

İstanbul'da 90'lı yıllardaki düzenli yapılaşma örneği olarak KİPTAŞ eliyle başlatılan kentleşme projesi, Başakşehir'i yarattı. Başta mahalle odağında yürütülen çalışmalar yayıldı ve yeni bir yaşam merkezi doğdu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın belediye başkanlığı döneminde hayata geçirilen Başakşehir projesi, 1997'de 3 bin konutla başladı. Daha sonra yenileri yapılmaya devam etti. 1999 depreminde sağlamlığı test edilince, yeni yaşam alanı olarak talep arttı. 2002'de AK Parti hükümetinin düzenli konut projesiyle birlikte KİPTAŞ'ın projesinden ayrı olarak TOKİ de konut inşasına başladı. Daha önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 30 bin konut inşa edilen Başakşehir'de Kayabaşı olarak olarak belirlenen bölgede 60 bin konutluk yeni çalışma kapsamında 20 bin konut teslim edildi. Yeni yaşam alanı ile birlikte ilçe nüfusu 200 binden 370 bine yükseldi. Kayabaşı mevkisi olarak bilinen bölgenin adı Kayaşehir oldu. Özel sektörün devleri de yeni konut hamlesinde yer almak için yatırımlar gerçekleştirdi. Mevcut imar planlarındaki yerleşimlerin tamamlanması durumunda bir milyon kişinin yaşayacağı bir kent oluşacağını belirten Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, "İnsanlar eskiden başımı sokabileceğim bir evim olsun derken, şimdi çocuğumun oynayacağı bir park, yürüyüş yapabileceğim alanlar, nefes alabileceğim yeşil alanlar olsun istiyor. Başakşehir'de yeni yapılan projeler de bu ihtiyaçlar karşılanırken ülkemizdeki ekonomik duruma uygun yapılaşmalar yürütülüyor. Başakşehir, Türkiye'deki yeni şehirleşme modelini ortaya koyduğu bir yer haline dönüştü. Bu hükümetimiz, büyükşehir belediyesi ve ilçe belediyesi ile birlikte oluşan bir model oldu" dedi.


DİKEY DEĞİL YATAY... 

"2650 yataklı 11 ihtisas hastanesinin yer aldığı şehir kampüsü tamamlandıktan sonra yeni gelen nüfus da planlı alanlar içerisinde yaşamaya başlayacak diyen Uysal, "Yeni yatırımlar ve projeler geldikçe oteller de gelecek, belki ileride oteller bölgesi de oluşacak" diye konuştu. Yeni konut projelerinde yüksek katlı imarlardan uzak durulduğuna dikkat çeken Başkan Uysal şöyle devam etti: "İnsanları dikey yapılaşmaya esir etmek doğru değil. İstanbul'da en fazla 2.5 -3 emsal imar izni veriliyor. Aynı hakkı yatay olarak kullanarak da problem çözülebilir. Geçmişte 10-20 katlı yapılar yapılmasına müsaade edince gördük ki bu insanları mutlu etmiyor. Komşu komşuyu tanımıyor. Bunu daha düşük katlı binalarda sosyal ilişkileri daha sıcak tutacak yapılaşmalara döndürmemiz gerekiyor. Komşuluk ilişkileri olmayan, kimsenin kimseyi tanımadığı yaklaşım insanları mutsuz edebiliyor." 


Yenigün


Geri Dön