Kentsel Dönüşüm

Başakşehir ve Ümraniye'de kentsel dönüşüm çıkmazı: Mahalleliler 'Bizi haksız yere evlerimizden atacaklar' diyor!

Başakşehir Belediyesi’ne bağlı Şahintepe Mahallesi ve Ümraniye Topağacı'nda kentsel dönüşüm sorunları bitmek bilmiyor. Vatandaşlar haksızlıkların olduğuna dikkat çekiyor. İşte o açıklamalar... 

2025 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun çerçevesinde, 5 şehirde 282 riskli alan, 38 ilde 184 kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı ve 11 şehirde 21 yenileme alanı ilan edildiği açıklandı. Ayrıca yeni yerleşim alanı olarak kullanılması amacıyla 70 şehirde 60 bin hektar büyüklüğünde rezerv yapı alanı tespit edildi. 

Cumhuriyet'ten Cengiz Karagöz'ün haberine göre; Başakşehir Belediyesi’ne bağlı Şahintepe Mahallesi sakinleri uzun süredir “rantsal dönüşüm”e karşı yaşadıkları mahalleyi savunuyor. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “çılgın proje” şeklinde tanıttığı Kanal İstanbul güzergâhında yer alan Şahintepe’de kentsel dönüşüm çalışmaları 2012 senesinde mahallenin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından rezerv alanı şeklinde ilan edilmesinin ardından başladı. 

Belediyenin iştirak firması Başakkent Anonim Şirketi’nin yetkisiz olarak bölgedeki arsalar üzerinde kentsel dönüşüm çalışması  sürdürmesine mahalleliler tepki gösterdi. Mahalleliler konuyu yargıya götürdü ve mahkeme 15 ada,16 ada, 11 ada ve 2’inci 16 adada şirketin faaliyetlerini durdurdu. 

Belediye istinaf mahkemesine başvurdu fakat İstanbul 2. İdare Mahkemesi tarafından bu talep reddedildi. Şahintepe Barınma Hakkı Meclisi’nden Uğur Çelikok, konu ile ilgili son dakika gelişmelerini paylaştı ve önemli açıklamalarda bulundu. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı davaların ardından Kanal İstanbul'un imar planlarının iptal edildiğine dikkat çeken Uğur Çelikok, Şahintepe halkının açmış olduğu imar iptal davalarının da süreci bozguna uğrattığının altını çizdi ve şunları söyledi:

"Bundan sonra da yeni imar planları çıkarılmaya başlandı. Yakın zamanda bu bölgeye ilişkin de yeni imar planı çıkarılacağı konuşuluyor. Şu an faaliyetleri kaybettikleri davalar sonucunda yavaşlamış olsa da rant odaklı uygulamalardan henüz vazgeçilmiş değil."

Mahalle sakinlerinin binlerce dava açtığına vurgu yapan Çelikok, kendilerini evlerinden çıkarıp, mahalleden sürmek istediklerini dile getirdi ve şunları söyledi:

"Buna karşı mücadelemiz devam ediyor. Bölgede yer alan arsalar yabancılara peşkeş çekiliyor. Sazlıbosna Barajı’nın bulunduğu bölgeleri imara açıp özellikle yabancı sermayeye satıldığı görülüyor. Verilen ilanda mülkiyet hakkının sınırlandırılmadığına dikkat çekiyorlar. Yabancıya böyle bir vaat sunuyorlar fakat bizi konutlarımızdan atmaya çalışıyorlar."

Ümraniye Belediyesi ise Topağacı Mahallesi’nde yurttaşlara mahallenin rezerv alan ilan edildiği ve evlerini tahliye etmelerinin gerektiğini belirten tebligatlar yolladı ve tebligatta bir ay içerisinde binaların boşaltılmasının gerektiğine vurgu yapıldı. Ayrıca yarın mahallenin elektriğinin kesileceği iddiaları da gündeme geldi. 

Mahalle sakinlerinden Duygu Demirci, yetkililerin kendilerine baskı uyguladıklarına dikkat çekerken, pek çok usulsüz uygulama olduğunu ve konuyu yargıya taşıdıklarını dile getirdi. Demirci, "Mahallemizi bir gün içinde rezerv yapı alanı ilan ettiler. Okuma yazması olmayan insanlardan imza aldılar. Elektriğimizi kesmeye gelecekleri belirtiliyor. Tahliye yazısı gönderiyorlar. Bu hafta bu süre sona erecek. Eğer tahliye etmezsek polis zoruyla evimizden atacaklarını belirttiler" şeklinde konuştu. 

ŞOK 6-12 Kasım 2024 aktüel ürünler kataloğunu yayımladı! ŞOK'ta önümüzdeki hafta birçok üründe indirim var...

İstanbul'un 8 ilçesinde 47 gayrimenkul kiraya veriliyor! Aylık 1.500 TL'den başlayan kiralarla iş yerleri ve konutlar! 

Gram altın 4 bin 500 TL! Piyasa uzmanı tarihi verdi ve yeni uyarılarını peş peşe sıraladı!