02 / 05 / 2024

Başakşehir'de bir mahalleden diğerine parayla geçiliyor!

Başakşehir'de bir mahalleden diğerine parayla geçiliyor!

İlçenin içinden geçen TEM otoyolunda bulunan Mahmutbey Gişeleri mahalleleri ikiye ayırıyor. Bir mahalleden komşu mahalleye geçmek isteyen vatandaşlar, gişelere 1,6 TL ödedikten sonra yoluna devam edebiliyor  



İstanbul'un Avrupa yakasında bulunan Başakşehir'de yaşayan vatandaşlar, mahalleler arası geçişlerde para ödemek zorunda kalıyor. İlçenin içinden geçen TEM otoyolunda bulunan Mahmutbey Gişeleri mahalleleri ikiye ayırıyor. Bir mahalleden komşu mahalleye geçmek isteyen vatandaşlar, gişelere 1,6 TL ödedikten sonra yoluna devam edebiliyor.
 
Her yıl nüfusu yüz binlerce artan İstanbul'da sınırlarının genişlemesiyle birlikte bazı bölgeler ilçe statüsü kazandı. Daha önce kırsal bölge olarak nitelendirilen mahallelerin şehirleşmesi bazı sorunları da beraberinde getiriyor. İstanbul'un giriş ve çıkış noktalarına yıllar önce konulan gişeler, zamanla ilçe sınırlarının genişlemesiyle birlikte şehir içinde kaldı. Durum böyle olunca komşu mahalleler arasında yolculuk yapmak da ücretli hale gelmiş oldu. Son yerel seçimlerde ilçe statüsünü kazanan Başakşehir'deki Mahmutbey gişeleri de bunun en ilginç örneği. Birkaç kilometre ötedeki komşu mahalleye gitmek isteyen vatandaşlar, gişeleri kullanmak zorunda kaldıkları için para ödemek zorunda kalıyor. Mahalle muhtarları, vatandaşların belediyeye gitmek için bile gişelerden geçmek zorunda kaldıklarını anlatıyor.

Türkiye'de mahalleler arası ücretli geçişin yaşandığı tek ilçe olduklarını söyleyen Başakşehir Mahallesi Muhtarı Fatih Mehmet Yıldırım, 'Kendi ilçemizde öbür mahalleye geçmek için ücret ödüyoruz. Başka yollardan gitmek istesek 10 dakikalık yolu 1 saat uzatmış olacağız. Yetkililer bir an önce bu soruna çözüm bulmalı.' diyor. İlçedeki mahalle muhtarları olarak bir araya gelip imza kampanyası başlatmayı planladıklarını dile getiren Muhtar Yıldırım, Karayolları Genel Müdürlüğü'ne dilekçe yazacaklarını söyledi. Gişelerin ilçede büyük bir trafik sıkışıklığı da çıkardığını aktaran Muhtar, 'Bizim aldığımız duyumlara göre yap-işlet-devret yöntemiyle yapılan yolun işletmecilerinin anlaşamaması nedeniyle sorunumuz çözülemiyor.' diyor.

Mahallesinin 48 bin nüfusa sahip olduğunu dile getiren Güvercintepe Mahallesi Muhtarı İbrahim Dinç, 'İlçemizden Bahçeşehir'e gitmek için ücret ödüyoruz. Okulu, işyeri orada olan yüzlerce mahalleli var. Her gün masraf etmemek için ara yolları kullanarak yolu uzatanlar oluyor ancak bu kez de 1 saat zaman israfı oluyor.' diyor. Muhtar Dinç, iki mahalle arasında seyahat etmek için de iki otobüs değiştirmek zorunda kaldıklarını aktarıyor.
Zaman
 


Geri Dön