28 / 04 / 2024

Başaran Ulusoy: Turizm'de 2015 yılında da büyüme var!

Başaran Ulusoy: Turizm'de 2015 yılında da büyüme var!

Bu yılın ilk 11 ayında 35 milyon turist ağırlayan Türkiye yeni yilda yüzde 6 büyüme bekliyor. Türsab başkanı başaran ulusoy "turizm sektöründe 2015'te de büyüme devam edecek" dedi.



Bu yılın ilk 11 ayında 35 milyon turist sayısını aşan turizm sektörü rusya krizine rağmen yeni yıla umutlu giriyor. Sektör yeni yılda yüzde 6 ya yakın büyüme beklerken 40 milyon turist sayısına yaklaşılması hedefleniyor. Türkiye Seyahat Acentalan Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, turizmin ülkenin moral kaynağı olan bir sektör olduğunu söylerken "Turizm Türk ekonomisine en zor zamanlarda bile destek veren, istihdam yaratan bir sektördür. 2015te büyümeye devam edecek. Sektörden 5.5-6 civarında büyüme yakalamasını bekliyonız. Bu gelişimi dikkate alan hükümetimiz de turizm sektörüne olan güvenini göstererek 2015-2017 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Plan'da turizmden elde edilecek gelirlerde artış öngörüsünde bulunmaktadır" dedi. 2014'ün Türk turizmi için iyi geçmesini bekledikleri bir yıl olduğunu belirten Başaran "Turist sayısında ve turizm gelirlerinde ciddi oranlarda artış yaşandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından açıklanan velilere göre 2014'ün Ocak-Kasım döneminde gelen yabancı ziyaretçi sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5.35 oranında artarak 35 milyon 257 bin kişiye ulaşmıştır. 2014 yılının ilk dokuz ayında elde edilen turizm geliri ise 26 milyar 638 milyon 185 bin dolar olarak gerçekleşti. 


2014 yılı sonu itibariyle ülkemize gelecek olan toplam turist sayısının 42 milyon civarında ve toplam turizm gelirinin ise 35-36 milyar dolar seviyelerinde gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz" dedi. 


'UMUTLUYUM' 

Mika Tur Yönetim Kurulu Başkanı Beşir Kara ise 2015 yılı için çok karamsar ve ürkütücü senaryolar var ve sık sık bu senaryolar dile getiriliyor. Ben 2015'ten de bir hayli umutluyum dedi. Kara "2015 yılında da şirket olarak yerimizde saymaya niyetimiz yok. Krizleri fırsata çevirerek 2015 dinamiklerine göre stratejimizi belirledik. Özellikle tur operatörlerinin kendilerini yenilemeleri gerekiyor. Genç nesilin talepleri her geçen gün artıyor. 

Sürekli okuyan ve araştıran, kolay beğenmeyen bir nesilden bahsediyoruz. Biz de bu çerçevede yatırımlarımızı gerçekleştiriyoruz" diye konuştu. 2014 yılını yüzde 40'lık büyüme oranıyla kapatmaya hazırlandıklarım belirten Kara "2014 yılı içinde 450 bin kişinin tatilini organize ettik. Bu büyümede erken rezervasyonım büyük payı var. Önceki yılın erken rezervasyon satışlarına göre yüzde 50 oranında artış söz konusu. Erken rezervasyon kültürünün artık Türkiye'de oturduğunu düşünüyorum. Erken rezervasyon en akıllı ve karlı yatırım araçlarımdan biri oldu. Bu anlayışı 2015 erken rezervasyon satışlarında da görüyoruz" dedi. 


YÜZDE 15 BÜYÜME HEDEFİMİZ MNG Turizm'in yurtiçinde yüzde 45'e varan indirim uygulayacağım vurgulayan MNG Turizm Genel Müdürü Oğuz Terzi, 2015 yılında yüzde 15 büyüme hedeflediklerini belirtti. Terzi "Yeni yılda iç pazarın daha fazla büyüme gerçekleşeceğini düşünüyorum. istanbul ve kıyı bölgelerinde artan yatak sayısı, erken rezervasyon bilincinin yerleşmesi, yurtdışı turlarda indirim ve kampanyalar, Türk tüketicisinin yıl içinde biri deniz diğeri yurtdışı en az iki tatil planlaması gibi etkenler ile yurtiçi turizminin çok hareketli olacağını öngörüyoruz" dedi. 


HIZLI BlR YIL OLDU 

Er Yatırım ve Turizm Şirketi'nin Genel Müdürü Ferzan Çelik kanat ise 2014'ün turizm yatırımları açısından hızlı ve hareketli bir yıl olduğunu söyledi. Deniz, güneş, kum üçlemesinin dışında turizm çeşitlemesine giden Türkiye'nin, özellikle iş turizm konusundaki atılımlarının "markalı şehir içi otellere" olan talebi arttırdığına dikkat çeken Ferzan Çelikkanat, "Türkiye, kıyı turizminde yakaladığı başarıyı, stratejik konumunu ticari olarak da avantaja dönüştürerek farklı alanlara da yaydı, iş yaşamında yaşanan gelişmelerle birlikte iş oteli potansiyeli arttı. Yaratılan bu talebe yatırımcılar da kayıtsız kalmadı. 5 yıldızlı otellerin dışında 3 ve 4 yıldızlı şehir içi otel yatırımlarına olan ilgi arttı" dedi. Ferzan Çelikkanat 2015 için en büyük beklentinin barış ve huzur ortamı olduğunu belirtti. 


Star Yılbaşı


Geri Dön