29 / 04 / 2024

Başbakan Davutoğlu kamuda şeffaflık paketini açıkladı!

Başbakan Davutoğlu kamuda şeffaflık paketini açıkladı!

Davutoğlu'nun açıkladığı pakette imar değişikliği, mal bildirimi ve yolsuzlukla mücadele gibi konularda köklü yenilikler var. Başbakan'ın anlattığı pakete göre imar değişikliğinde oluşan değer artışının % 50'sini devlet alacak.



MİLAT 14 OCAK 

Başbakan'ın anlattığı pakete göre imar değişikliğinde oluşan değer artışının % 50'sini devlet alacak. Uygulamada esas alınacak tarih 14 Ocak. 


SİLUETE ZARAR YOK 

İmar değişiklikleri internetten görülebilecek. Tarihi dokuya, siluete zarar verilmeyecek. İstanbul için de özel düzenleme geliyor.


YOLSUZLUĞA İŞLEDİ KARŞI ÖNLEM 

Siyasi partilere yardım ve seçim kampanyası harcamaları şeffaf olacak. Parti yöneticileri ve yargı mensupları mal bildirimi yapacak. Yolsuzluk ihbarında bulunan memur, 3 ay izinli sayılacak. Kamu görevinden ayrılanlar, 2-3 yıl süreyle iş takibi yapamayacak. 



İMAR PLANI KONUSUNDA ALINAN 3 KARAR 


İmar planı İmar planı, Değer yapım süreci k daha adil k artışlarından saydam W ve hızlı w belediyeler olacak. T sonuçlandırılacak. 7 pay alacak. 


NASIL HESAPLANACAK? 


Örneğin 2 katlı ev yapma izni olan bir arsada, imar değişikliğiyle 4 katlı ev yapma izni verilirse, ilave 2 kattan kaynaklı değer artışının yüzde 50'si belediyelere ve diğer kurumlara ödenecek. Değer artışının emlak vergisine esas değer üzerinden hesaplanabileceği belirtildi. 

Plan değişikliği sonrası inşaata başlanmadan arsa ya da bina satılırsa değer artış payı bu satış sırasında alınacak. Eğer yeni imar planına uygun olarak bina yapılırsa, bu kez değer artış payı yapı ruhsatı verilirken tahsil edilecek. 


Siyasi partilere yapılan yardım şeffaf olacak 


'Kamu yönetiminde şeffaflık paketi'nden siyasi partilerin harcamaları ve seçim kampanyalarına da şeffaflık çıktı. Bu amaçla milletvekili ve belediye başkanı adaylarına yapılacak nakdi yardımlar kendi adlarına açılmış seçim hesaplarına yatırılacak. Adaylara ve siyasi partilere yapılacak ayni ve nakdi yardımlara sınırlar getirilecek. Siyasi partilere yapılan bağış miktarı elektronik ortamda ilan edilecek. 


MAL BİLDİRİMİNDE KAPSAM GENİŞLEYECEK: Mal Bildirimi Kanunu çerçevesinde mal beyanında bulunacak kamu görevlilerinin kapsamı genişletilecek. Siyasi partilerin TBMM grup başkanvekilleri, parti genel merkezi yöneticileri, il ve ilçe başkanları, ulusal, bölgesel ve yerel radyo, televizyonların yöneticileri, yargı mensupları mal bildiriminde bulunacak. Bildirim süresi 5 yıldan 2 yıla indirilecek. Kamudaki üst yöneticilerin mal bildirimleri Kamu Görevlileri Etik Kurulu'nca önceki yıllarla karşılaştırılacak. 


EMEKLİ MEMURA İS TAKİBİ YASAĞI: Kamu görevinden ayrılanlar, kurumun özelliğine göre, 2-3 yıl süreyle ayrıldıkları kurumda iş takibi yapamayacak, taahhüt işine giremeyecek, iş alamayacak, müzakerelere katılamayacak. 


İHBARCI MEMURA ÖDÜL VERİLECEK: Devlet memurları, bir başka memuru ihbar ettiklerinde ödüllendirilecek, ihbar asılsız çıkarsa bu kez cezalandırılacak, ihbarda bulunan kamu görevlileri, gerektiğinde geçici ya da sürekli olarak başka kurumlarda görevlendirilebilecek. 


Milletvekilerinin değişik kanunlarda düzenlenmiş bulunan özlük hakları ve yetkileri bir yasada toplanacak. Bu yasada milletvekillerinin statüsü de tanımlanacak. Başbakan Davutoğlu, 2012 yılında  Rantın en az yüzde 50'sidevletin İmar planı değişiklikleri belediyeler tarafından herkesin görebileceği şekilde ilan edilecek, Çevre Bakanlığı'nın internet sitesinde yayınlanacak. 

Herkes, evinden planı inceleyip gerektiğinde itiraz edebilecek. 


Kültür ve Turizm Bakanlığı, kendi imar planların resmi sitesinde duyuracak. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOKİ, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı gibi plan yapma yetkisi bulunan kuruluşların hazırladığı planlar da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sitesinde yayınlanacak. 

ilk kez imar planı uygulanacak alanlardan alınan 'Düzenleme Ortaklık Payı' ve 'Kamu Ortaklık Payı birleştirilecek, imarsız arazisinden imar geçen vatandaş, en başından elinde kaç metrekare arsa kalacağını bilecek. 

imar planı değişiklikleri sırasında herhangi bir yerde tarihi dokuya, siluete, doğal çevreye zarar verilemeyecek. Sosyal donatı ve altyapıyla birlikte planlama yapılacak. 

Başbakan'ın açıkladığı 'şeffaflık paketi'nden 'rant vergisi' çıktı. Artan değerin yüzde 50'sinden fazlasının devlete gitmesi planlanırken, milat olarak ise paketin açıklandığı gün yani 14 Ocak 2015 alındı Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı, 'kamu yönetiminde 'şeffaflık paketi'nden milletvekillerinin özlük hakları ile uyacakları etik kuralların tek yasada toplanması ve imar planı değişiklikleriyle oluşan rantın vergilendirilmesi çıktı.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde başlayan İmar Kanunu değişikliğini hayata geçireceklerini söyleyen Davutoğlu, açıklamasında rant vergisi yerine 'değer artış payı' ifadesini kullandı. 


DEĞER ARTIŞI PEŞİN ALINACAK 

Pakete göre 14 Ocak 2015 tarihinden sonra yapılacak imar planı değişiklikleriyle değeri artan taşınmazların satışında veya inşaat sonrası yapı ruhsatı alınırken 'değer artış payı' peşin alınacak. Büyük kısmını belediyelerin alacağı payın, değerin en az yüzde 50'si KIVANÇ düzeyinde olacağı öğrenildi, Belediyeler, bir sokak veya caddenin tamamında genel plan değişikliği yapılabilecek. Arazi sahibi veya müteahhitlerin bireysel talepleri üzerine yapılan plan değişiklikleri, ada ve parsel bazında gerçekleştirilecek. 

İlgili parsel ya da adada bulunan diğer taşınmaz sahipleri de bu değişiklikten yararlanacak. 


Davutoğlu, plan değişikliklerinde arsa veya arazilerin bazen birkaç misli değerlenebildiğini, kamu otoritesi tarafından yapılan değişiklik sonucu oluşan yeni değerin sahibinin kamu olduğunu söyledi. Davutoğlu O değer artışı kamuya dönecek şekilde düzenleme yapılacak" dedi. Oran konusunda çalışmaların devam ettiğini vurgulayan Davutoğlu, kanunla aralığın belirleneceğini, o aralık içinde oranı tespit etmeye ise belediyelerin yetkili olacağını söyledi. 


HAKLARI TEK YASADA 

4 partinin ortak imzasıyla Medis'e sunulan siyasi etik çalışmasını dikkate alarak, milletvekillerinin görevi ve itibarına uygun davranış ilkeleri belirleyeceklerini ifade ederken, düzenlemeyi hedeflediklerini söyledi. Davutoğlu,"^ bu düzenlemede milletvekillerinin özlük haklarına ek bir hak 

gelmeyeceğini, bu konuda yanlış anlaşılma BÜYÜKŞEHİR VE 


TURİZM KENTLERİNE YÜKSEK ORAN 

İmar planı değişikliği sonrası ortaya çıkan değer artışının vergilendirilmesi konusunda Bakanlar Kurulu öncelikle illerin gelişmişlik seviyelerini dikkate alarak oranlar belirleyecek. Büyük şehirler ve turizm kentlerinde daha yüksek oranlar uygulanacak. 


Değer artış payından belediyelere, kültürel mirası koruma ve sosyal duyarlılık projelerine ve kentsel dönüşüm faaliyetlerine kaynak ayrılacak. Büyük kısmını belediyeler alacak. Kalanını, Çevre, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı paylaşacak. 


İSTANBUL İÇİN ÖZEL DÜZENLEME GELİYOR 


Davutoğlu, İstanbul için özel bir düzenleme yapabileceklerini dile getirerek, "İstanbul üzerine 100 kere düşünmemiz lazım. Dünyada böyle bir doğal güzellik yok. Bunu koruyacağız. İstanbul'un tarihi dokusu giderse bir daha geri getirilemez. Gerekirse İstanbul'la ilgli özel bir düzenleme yapılabilir. 


Esnafın 'usta'sına faizsiz kredi 'Şeffaflık paketi' öncesinde esnaf ile bir araya gelen Başbakan Davutoğlu, unutulmaya yüz tutmuş meslek sahiplerine işyeri açmaları halinde sıfır faizle kredi vereceklerini açıkladı. Davutoğlu, Gezi için de esnafa teşekkür etti Ankara'da esnafla toplantı yapan Başbakan Davutoğlu, Ankara'da esnaf çocuğu olduğunu belirterek, esnafa 4 milyar liraya yakın kredi ve kaybolmaya yüz tutmuş mesleği icra eden ustalık belgesi bulunan esnafa işyeri açarken sıfır faizle kredi müjdesi verdi. 


'İHTİYACIMIZ ŞEFKAT' 

Davutoğlu, Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği'nin (TESKOMB) 'Yeni Türkiye Buluşması'na katıldı. 

Toplantı, 2001 yılında Başbakanlık önünde yazar kasa fırlatılması görüntüsünün de yer aldığı bir sinevizyon ile başladı. 


Daha sonra kürsüye gelen Davutoğlu esnafa, "Gezi provokasyonlarında olduğu gibi bütün provokasyonlara dimdik karşı duran, her zaman istikrarın ve yeni Türkiye'nin yanında duran bütün esnaf ve sanatkârlarımıza teşekkür ediyorum" diye seslendi. 


Eski AK Parti Yozgat Milletvekili ve TESKOMB Genel Başkanı Abdulkadir Akgül, törende yaptığı konuşmada, "Taksim'de 3-5 ağacı bahane ederek esnafı zor durumda bırakanlara meydan okumasını bildiysek, 17-25 Aralık'taki darbe girişimlerinde hükümetimizin yanında yer aldık" dedi. Hükümetten 1 aydır kapalı olan kredilerin açılmasını isteyen Akgül, "Biz yine daraldık, şefkatinize, yardımınıza ihtiyaç var. Bizi karşılıksız bırakmayacağınıza inanıyoruz, talebimizi inşallah kırmazsınız" sözleriyle dikkat çekti. 



Yerde bulduğu 50 liranın öyküsü 


Davutoğlu, konuşmasında orta birinci sınıfa giderken yerde bulduğu 50 lira ile ilgili bir anısını da şöyle anlattı: "Etrafa bakındım, kimse sahip çıkmayınca götürüp babama teslim ettim. Babam, 'Oradaki dükkânlara sor' dedi. 

Dükkânları dolaştım, sordum. Hiç kimse 'Ben düşürdüm' demedi. Zihnime nakşeden şu oldu; esnaf yalan söylemez. 

Parayı fakirlere, yardım kuruluşuna bağışladık." 


BAŞBAKAN'DAN ESNAFA MÜJDELER: 


'YÜZDE 90 YETMEZ DEDİM'

"Halk Bankası Genel Müdürü'nü çağırdım, kredilerin derhal açılması talimatını verdim. Halkbank kredisi kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerde yüzde 90 sübvansiyon idi. 

'Yetmez' dedik.

3 yıl ustalığı olan yeni işyeri açana faizsiz kredi verme yönünde karar aldık." 



'4 MİLYAR KREDİ VERİLECEK'

"100 milyona çıkardığımız Halk Bankası kredilerinin faizleri karşılama miktarını '100 milyon artıralım' dendi.

 

Ben '150 milyon artıralım' dedim. 

Talimatı verdim. Helali hoş olsun. Bu yolla önümüzdeki yıl 4 milyara yakın kredi kullanılması da mümkün olacak." 


'ESNAFA AYRILAN PAY % 5' 

"Yeni AVM açılması halinde kriterleri değiştirdik. 

Her AVM'de esnaf sanatkârlara yüzde 5 pay ayrılması zorunluluğu getirdik. 

Kaybolmaya yüz tutmuş mesleklere AVM'lerde binde 3 yer ayırdık. 

Buralarda kira, rayiç bedelin dörtte biri kadar olacak."  


Habertürk


Geri Dön