29 / 04 / 2024

BASF'tan Burj Halife'ye özel beton katkısı!

BASF'tan Burj Halife'ye özel beton katkısı!

"Dünyanın en yüksek binası" unvanını ele geçiren Burj Halife'nin rekor yükseklikte inşa edilebilmesine BASF'in özel beton katkısı olanak tanıdı



Dubai'de açılışı yapılan Burj Halife'nin inşasında kullanılan beton, kesintisiz 600 metre yüksekliğe, BASF'in Glenium SKY serisi yüksek performanslı süper akışkanlaştırıcı beton katkısı ile pompalanabildi. 800 metreyi aşan yüksekliğiyle "dünyanın en yüksek binası" unvanını Tayvan'daki Taipei 101 finans merkezinden devralan gökdelenin temel ve üst yapısında yaklaşık olarak 180 bin metreküp beton Glenium SKY katkısı ile döküldü.

Betonun, pompalama sırasında kullanılan yüksek basınca rağmen, ayrışma olmaksızın akıcı olmasını sağlayan Glenium SKY katkısı ile üretilen betonların erken basınç dayanımı değerlerinin yüksek olması, kalıp alma sürelerini ve inşaat süresini de kısaltıyor. Nitekim Dubai şartlarında iki haftada bir kat olan inşaat hızının Burj Halife projesinde haftada bir kat olarak gerçekleştirilebilmesinde, Glenium SKY önemli rol oynadı.

Glenium SKY'ın güçlendirici etkisi, gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkının 20°C'ye kadar çıkabildiği Dubainin zorlu iklim koşullarının yanı sıra Burj Halife'nin muazzam yüksekliğinin beton yüzeyinde neden olduğu yüksek basınç nedeniyle de büyük önem taşıyor. Katıldığı betona 80 MPa'a kadar yani bir insanın baş parmağı ile küçük bir otomobili taşımasına eşdeğer basınç dayanımı kazandıran Glenium SKY, böylece yapıların hizmet ömrünü uzatıyor ve gökdelenlerin sürdürülebilir kullanımını sağlıyor.

Marmaray projesinde de kullanılıyor

Burj Halife projesinde kullanılan Glenium SKY katkısı, BASF'in Türkiye'deki iştiraklerinden BASF Yapı Kimyasalları tarafından Türkiye'de de üretiliyor ve İstanbul  Marmaray  Boğaz Tüp Geçişi Projesi gibi yüksek mukavemetli betonlarla inşa edilen birçok prestijli projede başarıyla kullanılıyor.


Geri Dön